Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Centrale banken weer voor het voetlicht

Aandelen verliezen momentum
  • Focussen centrale bankiers nu sterker op de activaprijzen dan op de kerninflatie (CPI)?
  • Assetallocatie: stijgingspotentieel voor Amerikaans vastgoed

Aandelen stegen vorige week minder snel waardoor de toonaangevende indices daalden vanaf hun historisch hoge niveaus. De toespraken van ECB-voorzitter Draghi en gouverneur van de Bank of England Carney tijdens het forum van de ECB in Sintra, Portugal, lieten de beleggers niet onberoerd.

Draghi sprak daar klare taal over plannen van de ECB om het inschikkelijke monetaire beleid aan te passen. Beleggers interpreteerden dit volgens ons (al te sterk) als een signaal dat het beleid agressief wordt wat een verkoopgolf in obligaties en aandelen veroorzaakte. Toch blijft de volatiliteit in de markt historisch laag.

Het economische klimaat zorgde voor een positievere noot met een aantrekkende inflatie in Europa en een Duitse index van het bedrijfsklimaat die zijn hoogste niveau ooit bereikte. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan werd het Amerikaanse bbp voor het eerste kwartaal licht naar boven bijgesteld naar 1,4%.

Is de reactiefunctie van centrale banken gewijzigd?

Tijdens de vergadering van Europese centrale bankiers in Sintra vorige week – in feite de Europese tegenhanger van de jaarlijkse vergadering in Jackson Hole die de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) organiseert – kwam de aanpak van de hardnekkig lage inflatie en de stijgende activaprijzen aan bod.

Tot nu lag de klemtoon op het officiële mandaat van de ECB om de inflatie dicht bij, maar onder de 2% te houden. Daar is het soepele monetaire beleid van de afgelopen jaren niet in geslaagd, want de inflatie bleef onder het beoogde niveau. Wel stegen de activaprijzen door dit beleid tot ver boven hun redelijke waarde.

Mogelijk willen centrale banken nu hun nadruk op de inflatie verleggen naar prudentiëlere maatregelen om de inflatie op de activaprijzen te beteugelen en zeepbellen in risicovolle beleggingsklassen te voorkomen.

Agressievere standpunten

Daarvoor zouden ze, ondanks een inflatie onder hun officiële doelstellingen, agressievere standpunten moeten innemen. Die wijziging in de reactiefunctie van het beleid zou erop kunnen wijzen dat de centrale banken pas zullen overwegen om minder agressief te verkrappen als het gevaar voor deflatie toeneemt.

Een andere mogelijke verklaring voor de agressievere toon is dat de ECB de ontwikkeling van de rentecurve voor wil blijven om te voorkomen dat de inflatie in een oververhitte economie naar ongewenste hoogten stijgt.

Al met al blijkt hieruit dat de centrale banken overwegen om hun beleidskader eventueel te wijzigen wat grote gevolgen voor de markten kan hebben.

Assetallocatie: Amerikaans vastgoed biedt stijgingspotentieel

Volgens ons zijn Amerikaanse aandelen sterker overgewaardeerd dan Europese. Omdat de Britse markt meer correleert aan Amerikaanse aandelen zijn we overwogen in aandelen uit de eurozone versus Britse aandelen. Die allocatie weerspiegelt ook onze verwachtingen voor Britse aandelen die ver onder de consensusverwachting liggen.

Voor vastgoed ligt de situatie anders: Europese aandelen zijn sinds begin dit jaar aanzienlijk gestegen, terwijl het rendement op Amerikaans vastgoed beperkter was. Om die divergentie te benutten, zijn we overwogen in Amerikaans vastgoed.

Volgens ons komt er in de komende maanden immers een ommekeer naarmate Amerikaans vastgoed van een aantrekkende vraag bij een beperkt aanbod profiteert. Het durationrisico hebben we geneutraliseerd via een onderweging in Amerikaanse staatsobligaties.

Hoogrentende markten

De hoogrentende markten lijken overgewaardeerd. Wij denken vooral dat ze zich vooralsnog onvoldoende hebben aangepast aan de recente daling van de olieprijzen en een mogelijke stijging van het wanbetalingsrisico in de Amerikaanse energiesector. Dit segment vertegenwoordigt ongeveer 30% van de hoogrentende markten.

In de opkomende markten is schuldpapier in Amerikaanse dollar (USD) volgens ons overgewaardeerd vergeleken met papier in lokale valuta’s. Dit is weerspiegeld in onze overweging in papier in lokale valuta’s versus dat in USD.

Zo zouden we moeten profiteren van valutastijgingen dankzij het stijgingspotentieel van meerdere nu erg zwakke valuta’s van de opkomende markten.

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas Asset Management

Mede-auteur van deze analyse is Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, Multi Asset Solutions.

In dit artikel kan vaktaal voorkomen. Het is daardoor minder geschikt voor lezers zonder professionele beleggingservaring.


Colin Harte is hoofd research Active Asset Allocation Multi Asset Solutions bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links