Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label
Meer rendement op je portfolio met deze simpele optiestrategie

Meer rendement op je portfolio met deze simpele optiestrategie

281 miljard euro. Dat is de stijging van de totale waarde van de 25 meest bekende beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam. Denk aan Shell, ASML en Prosus. Dit getal is gebaseerd op de 29% stijging van de AEX index. De Amsterdamse beursindex staat op all-time highs, en dit in combinatie met een spike in inflatie maakt dat veel experts vrezen voor een beurscorrectie.

Ik ging in gesprek met Bas Snelders over optiestrategieën waarmee je kunt profiteren als je verwacht dat de markten niet veel verder kunnen stijgen.

In dit artikel gaan we ervan uit dat je de basistheorie van opties al begrijpt. Mocht dit niet zo zijn, check dan hier de Basiscursus opties handelen van Bas Snelders.

De strategie

Het idee van deze optiestrategie is simpel: verkoop een call optie om premie te ontvangen en dek het risico af door de onderliggende aandelen in portefeuille te hebben. Dit heet ook wel een gedekte call optie-strategie. Zonder de onderliggende aandelen in portefeuille heet het ongedekt (of naakt) schrijven.

Bij een ongedekte calloptie kan ik een stevig verlies lijden wanneer de koers van het onderliggende aandeel boven de uitoefenprijs komt. In de volgende grafiek maken we dit visueel.

klik om te vergroten

Dit rekenvoorbeeld gaat uit van een aandeel dat op dit moment op €100 handelt, en de verwachting is dat het aandeel niet meer dan 10% gaat stijgen in de komende maand. Daarom schrijf ik een call optie met een uitoefenprijs van €110 voor een prijs van €5. Zodra de prijs boven €115 uit komt, ofwel de uitoefenprijs plus de optieprijs, gaat de strategie verlies lijden. Zodra de prijs boven de €115 stijgt, is een strategie met alleen aandelen beter.

Door het schrijven van een gedekte call optie geef ik dus de upside weg van een ‘buy and hold’-strategie. Met andere woorden, als de koers boven de uitoefenprijs plus de contractprijs komt, zal ik mijn aandelen moeten verkopen aan de koper van het optiecontract. Als de prijs onder de uitoefenprijs blijft, ontvang ik de contractprijs als premie voor het schrijven van de optie.

Waarom zou ik de upside opgeven?

In 2021 zijn aandelen ontzettend hard gestegen. De winstverwachtingen van analisten zijn keer op keer verslagen en het lijkt goed te gaan met de economie. Het lijkt alsof de koers van aandelen niet kan dalen.

Sinds 1988 zijn er 7 jaren geweest waarin de AEX-index meer dan 25% rendeerde. Het zou zomaar kunnen dat de rek eruit is en dat aandelen niet veel meer kunnen en zullen stijgen.

Deze strategie heeft nog een aantal andere voordelen boven de standaard buy-and-hold (B&H)-strategie. Als je een call optie schrijft, ontvang je de premie direct als cash. Dat is extra inkomen, en dus geldt het rente-op-rente effect. Daarnaast verlaagt de strategie het effect van kleine verliezen op je aandelen. Dit is de reden dat gedekte call opties vaak een betere Sharpe-ratio hebben dan een B&H-strategie.

Het extra inkomen betekent ook meer rendement dan bij een B&H-strategie in drie gevallen: wanneer het onderliggende aandeel daalt, gelijk blijft, of zelfs een beetje stijgt. Alleen als het onderliggende aandeel heel hard stijgt, is je rendement lager dan bij de B&H-strategie. Omdat de AEX op dit moment dichtbij zijn hoogtepunt staat, kan deze strategie wel eens goed uitpakken.Het wordt een warme Kerst.

En nu de nadelen

Het eerste risico is een grote beurscorrectie. In dit geval is het verlies iets minder dan bij de buy-and-hold-strategie. Je hebt immers een premie ontvangen. Grote correcties overstijgen die premie. Een gedekte calloptie schrijven is dus een manier om extra inkomen te genereren en niet per se om risico te verminderen.

Ten tweede, je verdiensten zijn gelimiteerd bij een koersstijging van het onderliggende aandeel. Bij een B&H-strategie had je de hele rit omhoog meegemaakt. Door het optiecontract moet je helaas je aandelen verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. In een sterk stijgende markt, zoals die in 2021 is geweest, heb je dus minder winst.

De laatste overweging is dat opties actief gemonitord moeten worden, en dat kost tijd en moeite. Optiecontracten lopen af, en je moet na een tijdje dus nieuwe opties selecteren om aan te gaan. Deze kunnen tegen een andere contractprijs worden verkocht, dus je opbrengst uit de premie is variabel.

De fijne lijntjes

Wat voor soort effecten passen bij deze strategie?
Deze strategie werkt goed voor aandelen, maar kan toegepast worden op ieder effect waarvoor een optiecontract beschikbaar is (ook forex - vreemde valuta - en crypto, tegenwoordig). Hoe meer volatiliteit, hoe hoger de prijs van het optiecontract en hoe groter ook de kans dat het contract wordt uitgevoerd. Er is veel geld te verdienen met deze strategie op bitcoin, maar durf je de potentiële upside op tafel te laten liggen?

Hoe ver out-of-the-money moet de uitoefenprijs zijn?
Als je een calloptie schrijft is de kans op uitoefening kleiner als de uitoefenprijs veel hoger is dan de huidige prijs. Tegelijkertijd brengen deze opties minder premie op. Ik kies dus een koersdoel waarvan ik verwacht dat het niet gehaald wordt.

Hoe lang moet het optiecontract lopen?
In de regel heeft een optie met een langere looptijd een hogere premie. Maar je moet dus ook veel langer wachten tot de optiepremie verdampt is. Zelf schrijf ik opties met een expiratiedatum van een à twee maanden.

Is deze strategie voor jou?

Als je minder risico wil lopen in het geval van een beurscorrectie, dan is dit niet de juiste strategie. Als de stier blijft stormen is B&H beter dan deze strategie. Maar als je denkt dat aandelen de komende tijd niet veel omhoog of omlaag zullen gaan, dan heb je een mooie manier gevonden om toch te profiteren.

Meer leren over opties? Bas onthult in zijn online videocursus drie strategieën om rendement te maken onder alle marktomstandigheden.