Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

ASML verhoogt verwachtingen middellange termijn

ASML verhoogt verwachtingen middellange termijn

Terwijl de wereld nog steeds kampt met een chiptekort, verwacht chipmachinefabrikant ASML dat de vraag naar halfgeleiders in de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. Deze ramingen, in combinatie met wederom sterke kwartaalresultaten, deed ASML besluiten om zijn outlook voor de middellange termijn aanzienlijk te verhogen.

Als gevolg van de coronacrisis is de vraag naar met name digitale communicatieoplossingen in een stroomversnelling terechtgekomen. Daarnaast worden halfgeleiders ook in steeds meer andere apparaten toegepast, zoals elektrische auto’s, smartphones, zonnepanelen, digitale entertainment, industriële machines en huishoudelijke artikelen.

De huidige productiecapaciteit van chips sluit echter niet aan op de explosief gestegen vraag, terwijl wereldwijde logistieke problemen voor extra uitdagingen zorgen. De vraag naar chips zal daarom ook in de komende jaren onverminderd sterk blijven, zo verwacht ASML.

Sterke tweede kwartaalcijfers ASML

Op 21 juli presenteerde ASML zijn resultaten over het tweede kwartaal. De chipmachinefabrikant noteerde een omzetstijging op jaarbasis van 20,7% naar €4,02 miljard. De brutomarge over het afgelopen kwartaal kwam uit op 50,9%, wat een verbetering is van 2,7 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De netto-inkomsten over het tweede kwartaal van dit jaar kwamen daarmee uit op €1,04 miljard, wat resulteerde in een winst per aandeel van €2,52. Voor het derde kwartaal van dit jaar rekent ASML op een omzet van €5,2 tot €5,4 miljard en een brutomarge van 51 tot 52%.

Significante verhoging van de outlook

Hoewel de resultaten over het tweede kwartaal in lijn lagen met de verwachtingen van analisten, wist ASML tijdens diens Beleggersdag in september beleggers en analisten toch te verrassen. Naar aanleiding van de met name sterk verbeterde marges en gunstige marktontwikkelingen voor het bedrijf verhoogde ASML namelijk zijn verwachtingen voor de middellange termijn.

De chipmachinefabrikant gaat nu uit van een omzet tussen de €24 en €30 miljard in 2025. Eerder rekende ASML nog op een omzet van €15 tot 24 miljard in 2025. Voor hetzelfde jaar is de verwachte brutomarge aangepast van 50% naar 54 tot 56%. Tussen 2020 en 2030 zal de omzet jaarlijks met circa 11% moeten groeien. Dit zou wel een groeivertraging betekenen, want tussen 2020 en 2025 komt de jaarlijkse omzetgroei volgens analisten uit op 11 tot 16%, waardoor de omzetgroei in de daaropvolgende jaren ongeveer 6 tot 10% zou bedragen. Een verhoging van de productiecapaciteit van EUV-machines voor 2023 kan mogelijk bijdragen aan het behalen van de nieuwe doelstellingen, maar het blijft afwachten hoe de chipsmarkt zich op de langere termijn zal ontwikkelen.

Bovenop de aangepaste verwachtingen kondigde ASML tevens aan dat het overtollig kapitaal wil laten terugvloeien richting de aandeelhouders via een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van €9 miljard en een verhoging van het dividend.

Koersontwikkeling

Nadat de aandelenkoers van ASML op 23 september boven de grens van €750 uitkwam, is deze daarna met 11,3 procent gedaald en staat nu (18.10.2021) op €665,60. Op jaarbasis staat de aandelenkoers op dit moment nog altijd 63,8% hoger.

De toekomstige koers van ASML is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op ASML zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ASML

ASML BEST Turbo Long
ASML BEST Turbo Long
ASML BEST Turbo Short
ASML BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op Beursproducten.vontobel.com.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links