Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Welkom nieuwe beleggers (7)

Beursintroductiecursus voor nieuwe generatie particulieren

Als het u is gelukt om zelf beleggingsfonden voor uw portfolio's uit te zoeken bent u een natuurtalent. Gisteren daagde ik daar toe uit in deel 6 van mijn spontane beginnersbeleggerscurus. Gisteravond las ik zelf alles terug. Hoe lang de serie ook is en hoe veel ik ook vertel, ik ontdekte dat ik onthutsend incompleet ben.

Kijk zelf maar, hier vindt u deel 1, 2, 3, 4, 5 en 6.

Nota bene, terwijl ik uit ga van echt de meest domme, eenvoudige, saaie, simpele, maar wel uiterst effectieve manier om te beleggen. Langetermijnportfolio's, het lijkt op sparen. Gewoon maandelijks een vast bedrag storten, de beurspagina's in de krant overslaan en één keer per jaar een beetje finetunen.

Zelf beleg ik precies zo, net als heel veel beursprofessionals dat privé precies zo of op vergelijkbare wijze doen. Eigenlijk werkt uw pensioenfonds net zo. Dat moet iedere maand alle premies weer beleggen. Het geheim van deze manier van beleggen zit 'm er in dat u altijd koopt en altijd in de markt zit.

Daarmee dempt u door de jaren heen hoe langer hoe meer die wilde golfbewegingen op de beurs. Uw geld zit in bedrijven die collectief ieder jaar meer geld omzetten en verdienen dan de inflatie stijgt. Daar profiteert u als aandeelhouder vooral middels dividenden van en op lange termijn ook van koersstijgingen.

In de afgelopen twee eeuwen - zeg maar vanaf de industriële revolutie - leverde dit bruto 7% gemiddeld per jaar op. Of dat in de komende twee eeuwen ook zo is, is anybody's guess. Zolang het bedrijfsleven echter omzetten en winsten weet te laten groeien, zit u in theorie aan de goede kant van de streep.

Aan de slag

Heb ik u beloofd om zo'n langetermijnportefeuille echt in te vullen. Ik ga gewoon uit van mijn eigen persoontje, want beleggen is o zo individueel. Ik licht zoveel mogelijk mijn keuzes toe, maar maak vooral uw eigen! Mijn uitgangspunten zijn de volgende als ik nú een poretfeuille zou beginnen.

Ho Kamp, je zit zelf in het eggie voor 90% in aandelen! Ben je jeze lezers niet aan het vernaggelen, merken trouwe lezers op. Klopt. Ik neem doelbewust extra risico (veel aandelen) omdat ik te laat ben begonnen met beleggen, maar dat zou ik niemand aanraden. Laat ik zeggen dat schoolmeester Kamp hier op uit komt:

  • Ik ben 46 jaar, gehuwd en huiseigenaar
  • Rond mijn 70e denk ik met pensioen te gaan, dus ik heb een beleggingshorizon van 24 jaar. Dat betekent dat ik 24 jaar inleg en daarna alles op eet, tot IJzeren Hein me komt halen
  • Doordat ik al wat ouder ben, kostwinnaar ben en een hypotheek heb, ga ik niet zoveel risico nemen als wanneer ik een nog een jonge god van 25 was geweest
  • Ik wil wereldwijd beleggen. Want waarom zou ik me tot Nederland of Europa beperken? Doen bedrijven ook niet. Bovendien is de wereleconomie ook stabieler dan de Europese, Amerikaanse, Chinese of wat dan ook afzonderlijk
  • Ik wil zo min mogelijk titels. Het is natuurlijk allemaal reuze interessant, sexy en het praat zo lekker weg op borrels om in emerging en fronteer markets te zitten, of hoe het ook allemaal heet. Reuze spannend, maar ik zoek geen spanning, ik wil zo min mogelijk risico en fluctuaties
  • Thema's als duurzaam of ethisch beleggen zeggen mij niets. Ik heb er niks mee, maar genoeg mensen voor wie dit belangrijk is. Zelfde geldt voor sigaretten-, drank- en wapenfabrikanten, gokbedrijven, sexindustrie en noem maar op. Ik zit er ook niet om te springen, maar ik filter beleggingsfondsen er niet op
  • Ik wil fondsen genoteerd in euro's, want ik wil geen gedonder met valuta
  • Ik selecteer op kosten - hoe goedkoper, hoe beter - en niet op rendementen (uit het verleden). De kosten in de toekomst weet ik wel en rendementen niet, simpel toch?
  • Ik ben 46. Ik ga u deze vuitstregel al, 100 - 46 = 54, ofwel ik ga voor de helft in aandelen en voor de helft in obligaties zitten. Jaarlijks breng ik mijn aandelenweging met ongeveer 1% terug
  • Ik wil zowel beleggingsfondsen en trackers of ETF's (automatische beleggingsfondsen). De laatste zijn goedkoper en presteren vaak ook nog beter. Door voor beide te kiezen, spreid ik ook weer risico. Want er kan ooit een keer een zwarte zwaan komen die juist één van beide fondssoorten te grazen neemt

Om een lang verhaal kort te maken, u ziet dat ik een portfolio wil zonder al te veel risico en toeters en bellen. Op voorhand denk ik aan zeven titels:

  • Een wereldwijd aandelenfonds: 20% weging
  • Een dito tracker: 20%
  • Een wereldwijd AA(A) staatsobligatiefonds. Die A'tjes staan voor kredietwaardigheid. Ik steek mijn geld allleen in fatsoenlijke landen; 12,5%
  • Een dito tracker: 12,5%
  • Een wereldwijd AA(A) bedrijfsobligatiefonds. Ook hier ga ik weer voor de hoogste ratings: 12,5%
  • Een dito tracker: 12,5%
  • Vooruit, omdat ik Nederlander ben en de AEX zo'n mooi dividend betaalt van 3 à 4% per jaar, zoek ik voor de show ook nog een AEX-tracker: 10%

Het gote gevaar: uzelf!

Kijk eens bij uw bank of broker of het immense Morningstar of hier fondsen aan voldoen. Ik ga geen titels geven, omdat ik geen reclame wil maken en niemand in bepaalde namen wil jagen. Als u niet thuis bent op de beurs, moet u de definitieve selectie van titels met een professional doen. Anders komt u er niet uit.

Fysieke of synthetische trackers, fondsen met met of zonder perfomance fee, dividendlekken, verborgen kosten en noem maar op. Er zijn 1001 dingetjes waar u op moet letten als u een fonds selecteert en die kan ik onmogelijk hier allemaal geven. Eigenlijk is het net zo moeilijk als aandelen selecteren.

Dit is mijn voorbeeld, u bent iemand anders, uw situatie verschilt en noem maar op. Denk niet dat het niet goed is, als u op compleet andere dingen uit komt. Ik heb de wijsheid en waarheid ook niet in pacht, want anders zou ik dit werk niet hoeven te doen, want dan was ik al lang binnen gelopen op de beurs.

Ik brei een eind aan mijn serie. U weet nu hoeveel huiswerk er bij komt kijken om een serieuze, doordachte beleggingsportefeuille te maken. Misschien hebt u nu al door dat dit niets voor u is. Dat is geen schande. Laat het anders rustig over aan uw bank of adviseur. U weet nu wel waar u héél goed op moet letten.

Ik hoop dat u er van bent doordrongen dat beleggen vooral over risico en kosten gaat en niet over rendementen. Als u die eerste twee op orde hebt, komt de derde als vanzelf. Heb vooral geen haast als u zo'n portfolio wilt, want de beurs loopt niet weg. Dit brengt me gelijk bij het grootste gevaar op de markt:

Uzelf!

Kijk, een dertigjarige portefeuille beginnen is niet zo moelijk. Het dertig jaar consequent volhouden is dat wel! Want als er een beurskrach komt, moet u er met uw handen vanaf zien te blijven, terwijl iedere vezel in uw lijf schreeuwt om te verkopen. Idem dito als de markt omhoog vliegt. Uw hebzucht speelt u parten.

Dit is ook precies de reden waarom de beurs zo'n slechte naam heeft. Want de gemiddelde belegger doet dit namelijk iedere keer weer! Bang worden en uitstappen als de boel keldert en dan weer juichen en instappen als de zaak omhoog vliegt. Hoog kopen en laag verkopen, dit is dé manier om uw geld te verspelen.

Lach er maar om, maar iedereen is hier wel een keer ingetuind. Me too. Ik hoop dat ik met deze serie u een paar goede lessen en tips mee geef, die ik zelf allemaal in de prakijk en met mijn eigen geld heb geleerd. Dat wil zeggen, betaald. Ik hoop dat ik u hiermee een hoop leergeld kan besparen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 14 maart 2015 01:41
    Waarom een fonds? Waarom kosten betalen?

    Koop gewoon aandelen dan heb je alleen maar de transactiekosten. Koop Berkshire Hathaway als je niet zelf onderzoek wilt doen.

    Heb je geen tijd of wil je geen aandelen koop dan de VUSA ETF (de USA markt) of de VTI ETF (hele wereld). Als je broker die niet heeft zoek dan een andere broker. Je wilt namelijk geen ETF met meer dan 0.3% kosten.

    Portefeuille management kan ook simpel. Je doel maakt niet veel uit.Zorg dat je minstens 10% per maand overhoudt. Leg 50/50 spaar-/beleggingsrekening in totdat je ongeveer zes maanden levensonderhoud in de spaarrekening hebt. Daarna doe je steeds 10/90, dus maar 10% cash. Geen obligaties of obligatiefondsen. Dat heeft pas zin als de 5-jaars rente op 8% staat en is dan nog niet eens nodig want tegen die tijd ben je al rijk en zit je voor 90% in aandelen.

    Dit recept lijkt me zowel beter als eenvoudiger voor iedereen die wil beleggen zonder er veel tijd aan kwijt te zijn.
  2. [verwijderd] 14 maart 2015 10:06
    Beste AJK.. Goed stukje! Je presteert het om iedere keer de belegger en speculant een spiegel voor te houden... Dat is niet het belangrijkste want behalve die spiegel bied je ze alternatieven in de beleggings wereld hier en daar een beetje autobiografisch onderbouwd. Leerzaam dus, een stuk herkenning plus aangeven van beleggings valkuilen waar een ieder mee te maken krijgt of mee heeft gekregen (ervaring!) dank je wel.
  3. koekeloer 14 maart 2015 11:19
    Dank voor je moeite om jouw insteek ten aanzien van het beleggen nog eens netjes op een rijtje te zetten. Ook voor de belegger met veel kilometers nog een goede opfrisser!

    De door jou geprezen insteek van beleggen zou je met een hypotheek ook moeten kunnen doen; "gefaseerd instappen". Over hypotheken gesproken; was jij degene die de rente op zijn hypotheek meteen voor 30 jaar heeft gefixeerd?

    Een huis kan mijns inziens ook als "een belegging" worden beschouwd, met dien verstande dat het feitelijke rendement door de volgende generatie wordt genoten. (Dat zal je aanspreken hoop ik) Vanuit die optiek bezien kun je je afvragen waarom jij de lijn die je hierboven hebt geschetst niet trouw blijft; bijvoorbeeld door je hypotheekrente met kortere invallen dan 30 jaar te fixeren.

    Wat je nu ziet is dat juist de lange rente op zijn flikker krijgt door de koopwoede van de ECB. Op termijn zal dit ook zijn weerslag hebben op de hypotheekrente.

    De moraal van dit verhaal: Sla na verloop van tijd je leidraden/uitgangspunten nog eens na en wellicht kom je dan toch weer tot nieuwe, nog scherpere inzichten.
  4. [verwijderd] 14 maart 2015 21:31

    Klokhuis, ik had een collega en die sloot een spaarhypotheek tegen 9% voor 30 jaar. Dat was een spaarpot die jaarlijks dus 9% omhoogschoot en nog doet. Veel belastingaftrek ook.

    Die kant van de spaarhypotheek begrijpen de slecht opgeleide en weinig echt kritische journalisten hier niet en daarom is het altijd zielige huilverhalen die ze leveren. Waardeloos niveau, maar ze handhaven zich door bij de linkse kliek te blijven horen. Af en toe hysterisch gillen over Wilders en je zit weer goed bij die kliek.

    Leuk initiatief Arend Jan door zo uit de schijnbaar losse pols zo een cursus te beginnen.

    Groet, Jonas
  5. M. Pollentier 15 maart 2015 14:04
    "Ik wil fondsen genoteerd in euro's, want ik wil geen gedonder met valuta"

    Op wat voor gedonder doel je precies? Je valutarisico hangt samen met de onderliggende waarden en niet met de valuta waarin het fonds of de ETF genoteerd staat. Een €-fonds en een $-fonds met dezelfde aandelensamenstelling hebben in feite hetzelfde rendement.
  6. forum rang 5 theo1 16 maart 2015 10:14
    quote:

    jonas schreef op 14 maart 2015 21:31:

    Klokhuis, ik had een collega en die sloot een spaarhypotheek tegen 9% voor 30 jaar. Dat was een spaarpot die jaarlijks dus 9% omhoogschoot en nog doet. Veel belastingaftrek ook.

    Die kant van de spaarhypotheek begrijpen de slecht opgeleide en weinig echt kritische journalisten hier niet en daarom is het altijd zielige huilverhalen die ze leveren. Waardeloos niveau, maar ze handhaven zich door bij de linkse kliek te blijven horen. Af en toe hysterisch gillen over Wilders en je zit weer goed bij die kliek.

    Leuk initiatief Arend Jan door zo uit de schijnbaar losse pols zo een cursus te beginnen.

    Groet, Jonas
    Bij hypotheken heeft iedereen ontzettend de neiging zich totaal blind te staren op netto maandlasten en de kapitaalkant volledig te negeren. Dat doet Jos Koets ook steeds. Ik heb ook een spaarhypotheek en bij de polis zit een tabel met voor ieder jaar de afkoopwaarde van de spaarpolis. Dan zie je precies hoeveel geld je opbouwt en hoe snel dat gaat. Maar als je die papieren in een mapje in de kast laat liggen en alleen maar naar de maandrekening kijkt, dan zie je iets heel anders.
  7. forum rang 5 theo1 16 maart 2015 10:22
    quote:

    M. Pollentier schreef op 15 maart 2015 14:04:

    "Ik wil fondsen genoteerd in euro's, want ik wil geen gedonder met valuta"

    Op wat voor gedonder doel je precies? Je valutarisico hangt samen met de onderliggende waarden en niet met de valuta waarin het fonds of de ETF genoteerd staat. Een €-fonds en een $-fonds met dezelfde aandelensamenstelling hebben in feite hetzelfde rendement.
    En het gaat ook nog eens om de plaatsen waar de achterliggende bedrijven actief zijn. Het aandeel Unilever noteert in euro, maar ze zijn ook actief in India (en nog heel veel andere landen). Door te beleggen in Unilever heb je dus ook exposure naar de Indiase economie en de Indiase roepie. Valuta-exposure is onvermijdelijk tenzij je belegt in bedrijven die puur en alleen actief zijn in de eurozone en ook niks in- of verkopen daarbuiten. Dat vind je niet gemakkelijk.

    Waar Arend Jan denk ik op doelt is dat hij geen dollarrekening wil waar dividend in dollar op gestort wordt. Want die kaspositie is natuurlijk wel weer gevoelig voor de valutabeweging. Maar dan nog vind ik zijn redenatie eerlijk gezegd zwak, aangezien hij alles toch weer herbelegt.

    @leek: het forum "perpetuals en steepeners" heeft een hele lange draad over Rabo-certificaten en vooral de risico's die daaraan vastzitten.
  8. forum rang 5 theo1 16 maart 2015 10:43
    @JansenH5: hoeveel je kan sparen hangt natuurlijk van je inkomen en je situatie af. Ik ga nu even uit van een goed inkomen (1,5x modaal of hoger). Kinderen zijn duur, dus als je thuiswonende kinderen hebt, zal het misschien lastig zijn om flink te sparen. Daar heb ik verder geen ervaring mee.

    Een alleenstaande kan gemakkelijk 20% sparen. Tweeverdieners nog veel meer. Je moet niet te snel tevreden zijn.

    En waarom 6 maanden levensonderhoud in cash? Tenzij je een erg onzekere baan hebt, zzp'er bent of op een jaarcontract werkt, lijkt me dat zwaar overdreven. Je houdt alleen maar een enorme hoeveelheid geld aan die helemaal niks oplevert. Ik heb ook een eigen huis en een auto en ik zie echt de noodzaak niet van zo'n grote noodpot. Ik vind een vaste pot van ongeveer €6000 en nog apart sparen voor voorzienbare grote uitgaven eigenlijk meer dan genoeg. Dan zit je denk ik al behoorlijk aan de voorzichtige kant.

    Huisonderhoud kan je jaren vooruit plannen. De zaak schilderen kost misschien een paar honderd euro aan verf, kwasten en een gehuurde ladder. En dak vervangen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een boiler houdt er niet zomaar uit of the blue mee op. Je weet wanneer die ongeveer aan het eind van zijn leven komt (hint: ze gaan ongeveer 15 jaar mee). Een auto houdt er niet zomaar mee op: je weet aan de hand van de garagerekeningen wel ongeveer wanneer hij onderhoudsgevoelig begint te worden. Moderne auto's doen gemakkelijk 200k km. Een behoorlijke tweedehands heb je wel voor zo'n €7000. Moet je natuurlijk niet zo iemand zijn die perse in een nieuwe Audi moet rijden.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links