Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Welkom nieuwe beleggers (2)

Beurs introductie cursus voor nieuwe generatie particulieren

Als u het goed is, hebt u vannacht starend naar het plafond en de sterren bepaald waarvoor u wilt gaan beleggen. Daar ging gisteren deel 1 van deze spontane de-particulieren-komen-weer-naar-de-beurs-cursus over, speciaal voor mensen die willen gaan beleggen, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen.

Hoe lang wilt u waarvoor beleggen? Dit is cruciaal. U moet u er van uit gaan dat u nóóit bij uw geld kan in de periode dat u belegt. Dat u zich daar goed van bewust bent. Niets is zo erg als dat u moet verkopen om aan cash te komen om wat voor reden dan ook, want dan zult u net niet zien dat de beurs slecht ligt. Weer een greep:

  • Pensioen: minimaal dertig jaar
  • Studie kinderen: vijftien à achttien jaar
  • Ferrari:: zo kort mogelijk!
  • Hobby: tot het bittere einde!

Vervolgens moet u gaan bepalen wat het risico is dat u wilt nemen. Dat is een typisch beurswoord voor hoe veilig u wilt gaan beleggen. Net als bij sparen eigenlijk. Misschien hebt u zelf ooit ook wel eens een rekening bij een vage buitenlandse bank geopend voor een procentje extra, om vervolgens... We herinneren ons allemaal Icesave.

Op de beurs werkt het precies zo. Want we willen allemaal maar voor de hoofdprijs gaan op de beurs, maar hoe meer u probeert te verdienen, des te groter de kans wordt dat u hoe langer hoe meer verliest! Risico en niet rendement is daarom het belangrijkste begrip op de beurs. Wat het eerste hebt u altijd en het tweede nooit in eigen hand.

Risico is daarom niets anders dan de kans die u maakt op een ondergemiddeld, gemiddeld of buitengewoon goed of slecht rendement. Hiermee komen we uit op de de meest ijzeren beurswet der ijzeren beurswetten, die altijd op gaat. Uitprinten en op uw koersenschermen hangen!

Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico!

Ja, u kan zeker 50% per jaar maken. Of 100%. Of nog meer. Het risico om 50% of 99% te verliezen loopt alleen net zo hard op. Het is met name dat beleggers vaak geen benul hebben wat hun risico is en wat de kruisbestuivingen hiervan in hun portfeuille zijn, die er voor zorgen dat een kleine beursbeweging al voor debacles kan zorgen.

Dé standaard voor risico is onze tienjarige staatsrente. Dat is het percentage dat u zonder enig risico te nemen kunt verdienen, omdat de Nederlandse staat nog nooit haar verplichtingen heeft verzaakt. Zekerheidje dus. Alles wat daar boven zit brengt risico met zich mee. Simsalabim en wat is dat percentage? Nu net krap +0,4% per jaar...

Geen toeval, want als u 7% (ook op uw spaarrekening) kreeg, piekerde u er niet over om te beleggen. Knoop dit in uw oren, want dit behoedt u er voor dat u met open ogen in glimmende folders trapt, waarin u gegarandeerde rendementen van zoveel procent worden beloofd. Kijk naar de actuele rentestand en u weet of het lariekoek is.

Op de beurs geldt het volgende riscorijtje, hoewel sommige aandelen weer minder risico hebben dan bepaalde obliagties et cetera. Dit is de grote gemene deler:

  • Sparen
  • Staatsobligaties
  • Bedrijfsobligaties
  • Vastgoed
  • Aandelen
  • Grondstoffen

Terug naar het rijtje portfolio's, waar u zelf - sorry, dat kan niemand anders voor u doen - uw eigen risicoprofiel op moet plakken. Dit is wikken en wegen. Want u neemt natuulijk het liefst zo min mogelijk risico, maar wilt een zo hoog mogelijk rendement halen. Plakt u hier eens een cijfer van 0 (louter sparen) tot 10 (gáán met die banaan) op

Ik ga weer uit van mij eigen voorbeeld porto's. maar neemt u vooral uw eigen. Ik help u een beetje op weg.

  • Pensioen: laag risico... toch? U wilt toch zo veel mogelijk zeker zijn dat u een paar centen hebt als u stop met werken.
  • Studie kinderen: dit is heel persoonlijk. Misschien durft u wel een beetje een gok te nemen, of vindt u het juist zo belangrijk dat u echt niets wilt riskeren.
  • Ferrari:: als u niet twintig jaar geduld hebt, moet u echt risico nemen (en dat kan het wel eens op een Dacia of een tweedehands fiets uitdraaien).
  • Hobby: hoogrisico, want zonder adrenaline is een hobby niet veel aan, is het niet?

Neem hier rustig de tijd voor, gaan we morgen verder. Oh, het gaat u niet snel genoeg? Wen er maar aan. Geduld is de namelijk de belangrijkste vaardigheid van een belegger. Die mag u ook op uw koersenscherm plakken.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 5 maart 2015 14:32
    "Geduld is de namelijk de belangrijkste vaardigheid van een belegger. Die mag u ook op uw koersenscherm plakken."

    Mooie. Ik zou zeggen: afdrukken op A4 en met ducttape dwars over je beeldscherm plakken. Dan leer je écht geduld. En weet je meteen of je de goede risicoinschatting hebt gemaakt voor jezelf :-)
  2. forum rang 5 theo1 5 maart 2015 16:16
    De indeling is toch al aan de simplistische kant, het miskent dat iedere categorie een breed spectrum is en dat ze elkaar qua risicoprofiel sterk overlappen. Het soort strategie dat gebruikt wordt, wordt ook buiten beschouwing gelaten. Roekeloos speculeren op bunds zal vast wel mogelijk zijn.

    Bij staatsobligaties wordt impliciet ervan uitgegaan dat het gaat om landen als Nederland, Duitsland, de VS. Een staatsobligatie van Venezuela of Oekraïne hoort niet in dezelfde categorie thuis. Dan heb ik liever een aandeel Unilever.

    Bedrijfsobligaties van wankele bedrijven zijn ook zeker niet vanzelfsprekend minder riskant dan aandelen in supersolide bedrijven.

    Je zou nog een extra categorie "junk bonds" kunnen introduceren met een risico ergens boven aandelen.

    Valutahandel is niet mijn ding, gevoelsmatig zou ik zien als een soort grondstoffenhandel.
  3. [verwijderd] 5 maart 2015 17:18
    Algemeen vind ik dit een goed stuk!
    Natuurlijk is het logisch dat in elke klasse een onderscheid gemaakt kan worden tussen risico-rendement.

    Enkel ben ik het (deels) oneens met de mededeling van Arend-Jan dat op lange termijn net het minste risico dient genomen worden. Hieruit concludeer ik het volgende: weinig volatiliteit (aandelen), veel vastrentende producten.
    De vastrentende producten leveren een historisch laag rendement op. Om hier dan op in te schrijven op een termijn van 30 jaar lijkt me geen goed plan.
    Op termijn van 30 jaar neemt de volatiliteit van aandelen ver af. Een bedrijf dat al tientallen jaren een betrouwbare dividendbetaler is, lijkt me dan een (veel) beter plan. Naarmate de duurtijd vordert, neemt het procentueel belang van de inleg af, en neemt het dividend toe. Let op, niet al je eieren in hetzelfde mandje leggen.
    Segmenteren in verschillende landen/valuta's (zeer belangrijk deze tijden) en sectoren is aangewezen.

    Op naar deel 3: de belangrijkheid van het macro-economisch aspect dezer tijden?
  4. [verwijderd] 5 maart 2015 17:23
    Leuke columnreeks en goed dat er zoveel aandacht aan risico wordt besteed. Persoonlijk vind ik dit de belangrijkste overpeinzing die meegegeven wordt aan 'nieuwkomers', maar waar ook menig 'ervaren' belegger aan herinnerd mag worden:

    quote:

    schreef:

    Want risico hebt u altijd en rendement nooit in eigen hand.
    Pas ook op voor asymmetrische risico's, daar waar het risico vele malen groter is dan het mogelijke rendement (zie short EURCHF een tijdje terug).
  5. boomer92 6 maart 2015 01:29
    Geloof nooit in streepen trekkers als bas of vroeger nikken , TA is onzin werkt nooit .
    trekken streepjes waardoor de aex naar 80 gaat , en om er maar een andere te noemen getronics en logecacmg gingen naar de 20,00 toe , allemaal nooit uitgekomen >
    Zo wie zo raar dat city group met de zelfde lijntrekkery wel veel hogere koersen ziet. raar toch ook als je in TA gelooft
  6. Chupie 6 maart 2015 07:43
    Leuke stukjes dit!

    Misschien kun je wat meer in diepte gaan op het risico mbt het tijdsrendement. Ik beleg nu zelf voor over een horizon van ongeveer 15 tot 20 jaar en neem nu meer risico dan ik wil nemen in jaar 15 bijvoorbeeld

    iets wat ik nu probeer is fondsen uitzoeken, maar aandelen kopen en daar call opties op schrijven blijft toch leuker, dus ik zit er in ieder geval ook voor de hobby.

    O ja, toen ik begon (8 jaar geleden) was ik meteen aangetrokken tot TA en minder tot FA, gewoon omdat het sneller is. Ook een leuk onderwerp.
    Zonder hier een oorlog over te willen beginnen ben ik er in ieder geval achter gekomen dat de voorspellende waarde van TA in ieder geval op korte termijn (deze maand) beperkt is. Bij FA moet je je baseren op management inschattingen en die preken natuurlijk voornamelijk voor eigen parochie.

    Een laatste tip, beleg samen met iemand anders, dan heb je meteen een discussie partner en kun je je resultaten vergelijken en kun je elkaar afremmen om een dag voor de cijfers toch niet die speculatieve positie in te nemen. Kijk maar naar Nick met zijn dobbeltjes, gaat 2 keer goed en die ene keer dat het fout gaat ben je meteen terug bij af.
  7. boomer92 12 maart 2015 01:34
    Heel simpel gezegt , als bas en andere streepen trekkers er ook naar handelen dan hebben ze op 420 alles verkocht en short gegaan !! en op 450 - 470 nog een paar keer en zijn totaal blut nu !
    Deze makkers zaten ook short toen de aex op 220 stond want de aex ging naar 80 toch , dus ik snap niet waarom ze er nog zijn ? waarschijnlijk door banken en dergelijke in leven gehouden .
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links