Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gatenkaas in de oliegrafiek

In juli heb ik een 'short opinie' geschreven bij een olieprijs van rond de 140 dollar. Veel signalen stonden destijds op rood, ondanks dat sommige beleggers en analisten geloofden in een voortgang van de stijgende trend richting de 200 dollar of hoger.

Bij het behalen van elk koersdoel (eerst 110 dollar en later 98 dollar ) had ik een forsere bearmarktrally verwacht dan daadwerkelijk het geval was. De middellangetermijntrend bleef hierbij wel dalend.

Ondanks het inbouwen van stoplossniveaus waren de tussentijdse oplevingen van zeer korte duur. Na het doorbreken van het 61,8% en laatste Fibonacci-retracementniveau rond de 86 dollar, kwam de olieprijs opnieuw in een vrije val, waarbij bijna de gehele bullmarkt sinds eind 2006 - vanaf 50 dollar - werd gecorrigeerd.

Dit mocht verwacht worden, maar het tempo verrast toch wel.

Gatenkaas
Ondertussen lijkt de grafiek op gatenkaas (veel gaps in de dalende beweging) en is de olieprijs bijna aanbeland bij de start van 50 dollar. Belangrijker dan dit precieze koersdoel zijn de technische indicatoren en het feit dat de olieprijs is aanbeland bij haar lange termijn stijgende bodemlijn van rond de 52-53 dollar per vat.

Ik houd rekening in de komende weken met een forse rebound, waarbij enkele gaps gesloten zullen worden. Het blijft een bearmarktrally, maar wel een mogelijk forse opleving die de olieprijs terug kan brengen tot niveaus van 72 dollar tot mogelijk 86 dollar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Waarom zou de olieprijs vooral nu opveren en niet terugvallen naar 40 of 30 dollar? Zoals gezegd is het koersdoel bijna behaald en vindt deze momenteel steun rond de langjarige stijgende bodemlijn (sinds 2002).

Verdwijnen
Zo duidelijk als de minimaal drie stijgende versnellingsfasen waren in juli, zo lastig zijn nieuwe dalende toppenlijnen te herkennen. Wel is te zien dat de laatste zeer scherp dalende toppenlijn is gebroken en de olieprijs bezig is met afvlakking. Ofwel, de dalende trendmatigheid is aan het verdwijnen.

Als stoplossniveau voor deze longopinie op de olieprijs wil ik overigens het beginpunt van eind 2006 aanhouden van 50 dollar. Een slot hieronder geeft opnieuw een sterk verkoopsignaal richting de 40 dollar. Toch ligt dit niet direct in de lijn der verwachting.

Buiten de trendmatigheid die aan het afnemen is - de laatste weken draaiend naar zijwaarts voor de korte termijn - zijn er ook nog genoeg gaps die opgevuld dienen te worden. Dit is geen wetmatigheid, maar geeft een richtpunt aan naar waar de olieprijs naar zou kunnen herstellen. Een stijging naar de niveaus van medio dit jaar zit er zeker niet in.

Kwestie van tijd
Ik houd maximaal rekening met een bevestiging van het vorige uitbraakniveau, wat tevens het laatste belangrijke Fibonacci-retracementniveau was, van 86 dollar. In dat geval zou ook een groot deel van de openstaande gaps gesloten kunnen worden.

Dit niveau zal in de komende weken ook samenvallen met de dalende toppenlijn sinds eind juli rond de 128 dollar per vat. Belangrijke tussenliggende weerstand is verder nog te vinden bij de vorige top van 72 dollar en de gap van rond de 77 dollar.

Tot slot geven de technische indicatoren aan dat het mogelijk nu de tijd is voor een draai in de olieprijs. Er is al enige tijd sprake van positieve divergentie. Dit houdt in dat de bodems in de olieprijs lager zijn terwijl -vanuit een oversold conditie - de bodems in de RSI hoger liggen.

Verder heeft de MACD recentelijk een positieve crossing gegeven op een zeer laag niveau. De laatste bevestiging voor het definitieve koopsignaal vanuit deze indicatoren liggen in het feit dat de langere dalende toppenlijn nog gebroken dient te worden. Maar ik verwacht dat dit slechts een kwestie van tijd zal zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substanti?le posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.



De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 november 2008 12:33
    Welke idioot heeft er tegenwoordig nog olie nodig? Het volk is al bijna bankroet.

    De trekschuit heeft de toekomst. Schoon en goedkoop en je bent niet afhankelijk van de grappen en grollen van de Russische maffia en talibanstrijders.

    Olie weer terug naar de $15. Dat is echt duur zat.
  2. [verwijderd] 20 november 2008 12:47
    quote:

    Paulus29 schreef:

    Welke idioot heeft er tegenwoordig nog olie nodig? Het volk is al bijna bankroet.

    De trekschuit heeft de toekomst. Schoon en goedkoop en je bent niet afhankelijk van de grappen en grollen van de Russische maffia en talibanstrijders.

    Olie weer terug naar de $15. Dat is echt duur zat.
    Eens Paulus. Vreemd trouwens he dat aan elke hype een einde komt maar dat vooral de nasleep erg lang is. Welke markt ook, patronen herhalen zich keer op keer en elke keer weer opnieuw stinken we er met z'n allen in. Vol in ongeloof achterblijvend dat "er nu toch al genoeg vanaf is" kopen we in de downtrend bij en houden we op met kopen op het moment de val afgerond is. En dan zijn de centen op.

    En ondertussen ontstaat er elders weer een nieuwe trend die uiteindelijk wellicht tot in het overdrevene wordt door getrokken tot....tot dat ook daar weer een einde aankomt en de bijbehorende waarden jarenlang niets doen.

    Nikkei(1989 top)
    Nasdaq(2001 top)
    KPN(2001 top)
    Goud(1980 vorige top)
    Olie(1970 hype en nu pas nieuwe top))
    Grondstoffen
    Voedsel
    huizenmarkt
    China

    De langstlopende hype is die van obligaties, denk dat die nog minimaal wel zeven tot tien jaar aan kan houden.

    Het zit tussen de oren bij de meesten en het is zaak te investeren aan het begin van een nieuwe trend en vervolgens achter je te laten van wat de jaren voorafgaand "hot" was.
  3. skul 20 november 2008 13:06
    quote:

    jrxs4all schreef:

    De vorige recessies in Amerika waren in 1991 en 2001.

    Gemiddelde olieprijs in die jaren (en dat is al gecorrigeerd voor inflatie, prijspeil 2008) was 32 dollar en 28 dollar.

    Op dus naar de 30 dollar,

    JR
    Maar niet gecorrigeerd met beschikbare hoeveelheden in de grond en daarvoor hebben we juist de afgelopen jaren de meerprijs betaald. Tussen 1991-2001 was olie nog redelijk bereikbaar, nu moeten we er voor naar Alaska! Ik sluit 30 niet uit, maar het boomerang-effect op termijn zal vele malen sterker zijn.
  4. [verwijderd] 20 november 2008 13:11
    "In juli heb ik een 'short opinie' geschreven bij een olieprijs van rond de 140 dollar. Veel signalen stonden destijds op rood, ondanks dat sommige beleggers en analisten geloofden in een voortgang van de stijgende trend richting de 200 dollar of hoger"

    Inderdaad, je ging Short op 140 en hebt dubbelgedraaid op 130. Goed Gedaan Jochie!!!
  5. [verwijderd] 20 november 2008 13:23
    Ik vind een opinie over de olieprijs natuurlijk heel interessant, maar gezien de huidige stand van zaken zou ik liever wat reflectie willen op de recente columns van Bas.

    Hier een bloemlezing, voorzien van kort commentaar.

    --------------
    4 nov - Draaipunt bereikt
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    "Wij hebben onze kortetermijnopinie voor de AEX al verhoogd naar long. Maar voordat we onze langetermijnopinie verhogen, moet er wel wat meer gebeuren.

    Richting 350a
    Nu de AEX vandaag de vorige top en de eerste zware weerstand rond 275 doorbreekt, staat de weg open richting in eerste instantie de 303. Een stijgende kortetermijntrend gaat echter altijd gepaard met de vorming van hogere toppen en bodems. Of er een volgende bodem gevormd wordt, hangt samen met de top die in de komende weken kan ontstaan.

    Deze top zal naar alle waarschijnlijkheid boven de 253 gevormd worden. Pas een beweging onder de gap (245) is negatief voor de korte termijn en houdt een verlaging in van onze kortetermijnopinie in. Uiteindelijk houden wij rekening in de komende weken met een vervolg richting maximaal 350."

    (Commentaar: geschreven bij slotstand AEX 4 nov 291, heden 230.)

    -------------------
    6 nov - Held op SOX
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    "De huidige pullback beweging in de SOX is een mooie gelegenheid om nieuwe longposities in te nemen. De opwaartse potentie in is enorm. Verder wordt de SOX vaak gezien als voorloper van de bewegingen van andere indices.

    (...)

    In de daggrafiek is een omkeerpatroon voor de korte termijn duidelijker te zien. De derde en meest steile dalende toppenlijn is medio vorige week al krachtig gebroken. Tevens is er in de afgelopen dagen een hogere top neergezet. Voor de komende dagen houd ik rekening met de vorming van een hogere bodem in de SOX."

    (Commentaar: geschreven bij slotstand SOX 6 nov 225, heden 177.)

    --------------------------
    7 nov – Voor spek en bodem
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    “Voor een verbetering voor het lange termijn beeld is er binnen de S&P 500meer nodig dan mijn huidige uitbodemingsscenario. Dit komt natuurlijk met name door de enorme capitulatie van enige weken geleden.

    In mijn vorige opinie gaf ik al aan dat eind oktober de definitieve bodemvorming zou plaats vinden voor de korte termijn. Dit gebeurde met een dubbele bodem rond de 850 punten. Hierna vond de draai eindelijk plaats.”

    (Commentaar: geschreven bij slotstand S&P500 7 nov 930, heden 806.)

    -----------------------------
    10 nov – Alle hens aan Nasdaq
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    “De potentie voor de komende weken is groot. Het verbaast mij niet als het voormalige uitbraakniveau, nu rond 1.615, opnieuw wordt getest in de komende weken.”

    (Commentaar: geschreven bij stand Nasdaq 10 nov 1616, heden 1386

    --------------------------
    11 nov – Kantje boord, AEX
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    “Het technische beeld van de AEX is de afgelopen week verder verbeterd. Na de vorming van een hogere top boven de 275 op de 291, lijkt de AEX nu bezig te zijn met de vorming van een hogere bodem rond de zone 258 – 260.

    (…)

    Ik verwacht dat op dit moment ook niet meer. Belangrijk voor het vervolg is dat vandaag of morgen de nieuwe hogere bodem een feit is en de AEX de aanval kan inzetten richting de 291 en 303.”

    (Commentaar: geschreven bij slotstand AEX 11 nov 257, heden 230.)

    ----------------------
    14 nov - Krachtige S&P
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    “Voor de korte termijn is er wel degelijk sprake van een duidelijke bodemvorming. Gisteren werd een triple bodem gemaakt met een bullish engulfing. Dit geeft moed voor de komende weken. Wel dient de S&P 500 in de komende tijd een hogere top boven de 1007 te maken, wil de huidige beweging niet opnieuw verzanden.

    Volatiel
    Als dit in de komende weken niet gebeurt, neemt de kans op een doorbraak onder de 845 toe. Toch ga ik hier niet vanuit en verwacht ik deze maand nog de doorbraak boven de 1007. Positief is natuurlijk vooral de doorbraak die gisteren plaatsvond boven de dalende toppenlijn sinds de top van 1007.”

    (Commentaar: geschreven bij slotstand S&P500 14 nov 873, heden 806.)

    --------------------------
    18 nov – Herstel in gevaar
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    “Ook de S&P 500 gaat langs het randje en test opnieuw de belangrijke zone tussen 845 en 850. Een structurele beweging hieronder geeft een sterk verkoopsignaal richting het dieptepunt uit 2002 op 770 punten.

    Ook binnen de AEX treedt vanochtend intraday een nieuw verkoopsignaal op. Vorige week werd de nog openstaande gap gesloten. Een structurele beweging (dus niet alleen intraday) onder de 243,65 geeft een verkoopsignaal.

    Richting 217
    De AEX kan dan in eerste instantie richting het dieptepunt van dit jaar rond de 231,50 en mogelijk zelfs richting de 217 (het beginpunt van de bullmarkt uit 2003). Pas een slot boven de dalende kortetermijntoppenlijn – sinds de top op 291 – die nu is te vinden rond de 258 geeft een signaal van uitbodeming.

    Hierna moet de uitbodeming nog wel bevestigd worden door het sluiten van de openstaande gap rond de 266 punten. Het zijn cruciale dagen. Let u vooral op het slot en de beweging van de S&P 500 vandaag.”

    (Commentaar: geschreven bij slotstand AEX 18 nov 250, heden 230. Opmerkelijk: artikel in puur TA-analytische stijl geschreven geen “ik vind” of andere mening te bespeuren.)

    Voor nu laat ik een oordeel over de waarde van bovenstaande analyses, meningen en voorspellingen graag aan anderen over. Het enige dat ik er nu over wil zeggen is dat ik per het artikel van 18 november een draai in de stemming meen waar te nemen.

    Graag jullie mening!

  6. [verwijderd] 20 november 2008 15:03
    de olieprijs gaat terug (misschien tot ca. 25 dollar?).
    De prijs gaat terug naar een niveau dat overeenkomt met de prestatie die de leverancier levert. De gigantische winstmarges vallen terug tot reeele. Er is meer dan genoeg olie en de vraag wordt de komende jaren steeds minder.
    Niet hier in Nederland maar vooral elders is men bezig om in recordtijden de alternatieve energiebronnen te ontwikkelen. Vergelijk het met de rubberindustrie en de opkomst van kunstrubber in het begin van de 20ste eeuw. De ondergang van de delimaatschappij is te vergelijken met de ondergang van Shell en zijn branche genoten.
    Het komt allemaal veel sneller dan iedereen verwacht.
    Marinus W.
  7. [verwijderd] 20 november 2008 15:39
    Nu kijk ik zo nu en dan naar de olieprijs en het valt mij op dat deze week de prijs in eens zeer stabiel rond de 52 dollar blijft liggen?
    Daarvoor was de prijs zo volatiel als wat, hoe kan dit? Is er een soort freeze afgesproken?
    www.livecharts.co.uk/MarketCharts/bre...

    zie link voor een prijsoverzicht.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links