Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Klein aanloopje

Er is nu een kleine terugtest in de AEX gestart voor de vorming van een hogere zeer kortetermijnbodem. Na de capitulatiefase van een week geleden, heeft de AEX ruimschoots deze tweedaagse daling alweer goedgemaakt. Ook neemt de beweeglijkheid van de laatste twee tot drie weken in een snel tempo af, wat ook goed terug is te zien in de VIX (volatiliteitsindex S&P 500).

Medio vorige week was er sprake van een capitulatiefase in veel indices. In twee dagen tijd viel de AEX toen bijna 30 punten terug waarna een bodem bij 366 op de borden werd gezet. Deze capitulatiefase ging ook gepaard met een duidelijk contrair signaal vanuit de media.

Ineens werd overal aandacht besteed aan de aandelenmarkten waarbij termen als ‘crash’ en ’het begin van de bearmarkt’ de boventoon voerden. De week werd uiteindelijk afgesloten met een enorme hammer op de weekgrafiek, een duidelijk bodempatroon.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Positieve crossing

Deze hammer werd in de eerste twee dagen van deze week opgevolgd door een forse bullish engulfing in de daggrafiek. Tijdens deze capitulatiefase werd de voormalige top uit 2011 (van 373) teruggetest en ook werden langere stijgende bodemlijnen bijna getest. De opgaande langetermijnbeweging is dus volledig intact gebleven.

Er werden echter meerdere signalen gegeven in de afgelopen dagen die aangeven dat deze forse correctie ten einde is gekomen. De technische indicatoren noteerden op zware oversold niveaus, gelijk aan de niveaus die we ten tijde van de zomercorrectie van 2013 zagen. De RSI brak enkele dagen geleden alweer door zijn dalende toppenlijn en de MACD staat op het punt een positieve crossing te maken.

Als we overigens deze week boven de 392 weten af te sluiten wordt ook een bullish engulfing op de weekgrafiek gevormd. Het belangrijkste signaal werd echter in de daggrafiek zelf gegeven met de doorbraak door de dalende toppenlijn vanaf de (lagere) 422-top.

Vooral hammers

Hiermee is voor de komende week de weg vrijgemaakt voor een verdere stijging. De eerste opwaartse richtpunten liggen daarbij bij de openstaande gap van 400,30 tot 401,20, het 200-daags gemiddelde bij 403,50 en de oude bekende dubbele jaartop van 409 waar ook het 50-daags gemiddelde is te vinden. Voor vandaag en mogelijk morgen is een beperkte terugtest mogelijk.

Gisteren werd met een topje bij 396 namelijk een hanging man gevormd waarbij hij ook precies het 50%-Fibonacci-retracementniveau van deze 5e correctie van dit jaar testte. Het eerste steunniveau ligt dus bij 392 (bovenkant hammer op de weekgrafiek) waaronder nog de 388 ligt. Hier ligt de voormalige augustusbodem.

Bij 389 ligt verder nog het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau. De voormalige dalende toppenlijn is ondertussen alweer weggezakt naar een niveau van 386,50. Het neerwaarts potentieel is dus zeer beperkt en ik verwacht dat de weg weer snel kan worden vervolgd naar hogere niveaus tot boven de 400 in de komende week, vooral zolang de AEX boven de 392 weet te blijven in de komende twee dagen.

In de afgelopen dagen zag ik een aantal opmerkingen over het feit dat de AEX vrijwel alleen zou staan met zijn doorbraak door de dalende toppenlijn en de vorming van bodempatronen. Veel indices hebben vorige week echter grote bodempatronen gevormd, vooral hammers. Ik laat nu enkele grafieken zien met de verdere afrondingssignalen van deze zware correctie.

STOXX

De STOXX Europe 600 testte bijna de langere stijgende bodemlijn en brak een dag eerder dan de AEX door de dalende toppenlijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie 

DAX

De DAX brak gisteren zowel door de scherp dalende toppenlijn (nu alweer bij 8.880) en sloot ook boven de neklijn van het eerdere toppatroon (8.900 – 8.915. Zolang de index hier enkele dagen boven weet te sluiten, is dit een structurele doorbraak en betekent de opheffing van dit toppatroon.


Klik op de grafiek voor een grote versie

SOX 

De SOX vormde tijdens de zeer forse correctie een grote island reversal (bodempatroon) en brak al door de dalende toppenlijn.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Russel 2000

De Russell 2000 was een van de eerste indices die de dalende toppenlijn brak en boven de neklijn (structureel) van het eerdere toppatroon brak. Hiermee werd dit toppatroon alweer opgeheven.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

485 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ole In het Berenbos 23 oktober 2014 09:19
    quote:

    Fat Clemenza schreef op 23 oktober 2014 09:13:

    Hahahahahaha, klein aanloopje..................

    Nou de amusementswaarde is in ieder geval weer hoog ! :D
    Goede morgen,

    Moet eerlijk zeggen dat ik een lagere top verwacht om dan definitief af te storten.. Of het mooiste scenario zou zijn een poging om de 443 te kraken en dan af storten. dan zou er een perfecte SHS staan in de daggrafiek met een raaklijn naar de dalen toppen lijn uit 2000!

    Maar goed niet anticiperen maar reageren, schreef iemand hier wel eens.

    gr.
485 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links