Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tweede Hindenburg

Al maanden spreek ik duidelijk mijn verwachting uit: sterk dalende aandelenmarkten. Sinds afgelopen vrijdag krijg ik sterke statistische bijval van Hindenburg-omen nummer 2.

Het eerste signaal vond plaats op 12 augustus en wordt gezien als must have voor een crash van de aandelenmarkt. Een beschrijving van de werking van dit signaal vind u hier.

Kort gezegd komt het erop neer dat zo'n tweede Hindenburg-signaal sinds 1985 aan iedere grote beursdaling vooraf ging. Van de voorgaande 25 bevestigingssignalen als die van afgelopen vrijdag waren er slechts twee die niet resulteerde in een daling van minimaal 2%.

Statistische bijval
Dat komt voor de AEX neer op een daling tot een slotstand van minstens 312. Mijn persoonlijke koersdoel ligt, zoals u weet, onder de 300. Ook hier liggen statistisch gezien de kansen in mijn voordeel. Het bevestigingssignaal van afgelopen vrijdag heeft historisch gezien in 77% van de gevallen minimaal een daling laten zien van 5%.

Dat betekent een daling richting 300 of lager voor de AEX. Dit alles moet plaats vinden in een tijdsbestek van maximaal veertig dagen. De kans op paniekverkopen is sinds afgelopen vrijdag toegenomen tot 41% en de kans op een ware crash bedraagt meer dan 24% sinds vrijdag.

U moet weten dat de loterij u minder gunstige kansen biedt. Lees ook mijn column Hoofd, schouders..., waarin ik al noem dat het omgekeerde kopschouderpatroon in de AEX-index nog altijd fier overeind staat.

Een neerwaartse doorbraak van de neklijn zorgt voor een koersdoel voor de AEX-index van 260 punten. De kans dat dit koersdoel in de komende maand wordt behaald is ongeveer 24%.

Let op
Bovenstaande uiteenzetting vraagt om voorzichtigheid met betrekking tot aandelenbeleggingen de komende maanden. Binnen het vermogensbeheer van OHV zijn we daarom zeer risico-avers op dit moment.

Zelfs offensieve profielen zijn niet belegd in aandelen. Liever wat meer zekerheid met een risico van minder rendement dan grote neerwaartse rendementsuitslagen bij te zware beleggingen in aandelen.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Abma heeft shortposities in de AEX. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Stuur een reactie aan de auteur.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 augustus 2010 21:19
    Mijn systeem gaat uit van een stijging binnen nu en drie handelsdagen. Dit handelssysteem ziet long sinds afgelopen donderdag en heeft vrijdag een positie bijgekocht in de Dax future. Dit systeem kent sinds november vorig jaar een winstpercentage van 86% (30 trades). Historisch gezien zit het op 75%.

    De twee systemen hoeven elkaar niet te bijten. Dit zou inhouden dat de markt eerst omhoog gaat en daarna omlaag. Nog even wachten dus. :)

    Meer informatie op hansvanderhelm.com.

    Groet,
    Hans
  2. [verwijderd] 22 augustus 2010 23:35
    Op elk bijna willekeurig tijdstip is de kans dat de AEX binnen een paar dagen minimaal 2% daalt zelfs groter dan 2 op 25. Is het dan terecht om zo'n belang te hechten aan iets dat elke week wel een of meer keren gebeurt? Het voorafgaan door meerdere Hindenburg signalen is kennelijk helemaal niet nodig.
  3. [verwijderd] 23 augustus 2010 04:30
    Beste Richard,

    Wat ben je toch een basher.

    De grote winst heb je weer gemist.

    De AEX heeft de 300 nog steeds niets bereikt.

    AEX nu op 320. Erg laag gezien de stijging van de wereldeconomie.

    Straks gaan de komende maanden de aandelen omhoog. En dan ga je piepen en moet je je verlies nemen.

    Want de koersen zijn extreem laag volgens mij. Zeker relatief gezien en absoluut ook.

    Jonge, wat heb je weer een koerswinst gemist!

  4. [verwijderd] 23 augustus 2010 09:19
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    Sinds 7 mei 2009 lezen we bijne wekelijks in de columns van Abma dat de beurzen zullen gaan zakken. Bijna 1 1/2 jaar nu. Zelf zegt hij daarover dat hij nu enkele maanden nagatief is. Je zult zien dat wanneer beurzen gaan dalen Abma victorie gaat kraaien. Maar dat dat is dan niet naar aanleiding van professioneel inzicht, maar van domme halsstarrigheid.
  5. GOEROE 23 augustus 2010 11:10
    Domme halsstarrigheid van Abma, hmmm! Het is de realiteit en zeker als je de oplossing ziet voor de crisis: schulden met schulden financieren.Hoe kun je het bedenken.
    Bernanke heeft het nooit bij het rechte eind gehad en zal dat ook nooit hebben.
    In 2008 riep hij: het gaat perfect met de huizenmarkt en nog geen 4 weken later stortte de beurs in, nu zegt hij: tja we gaan een moeilijke tijd tegemoet, nou graaf je maar in want het zal héél moeilijk worden.
    De tweede Hindenburg is zeker een ernstige waarschuwing: 1 op 13 keer klopte het niet!!!

    Maar Fonzo blijf bullish denken dat helpt vast. Ik spreek je eind oktober.
  6. eugenenl 23 augustus 2010 11:47
    We worden al sedert mei geteisterd door negatieve berichten (Griekenland, driedubbele dip) en nog staat de AEX-index nog ver boven de 300 punten. Bovendien valt het me op dat de analisten (de een wil niet onderdoen t.o.v. de andere) negatief zijn en bezoekers van diverse fora eveneens. Is het dan toch niet zo dat deze berichten al zijn ingecalculeerd?
    Van Abma begrijp ik het wel, volgens mij wil hij de beurs gewoon (mede) een duwtje geven en dat mag.
  7. GOEROE 23 augustus 2010 12:03
    Oeiii Eugenenl dit is een beschuldiging richting Abma. Echter heb je gelijk over de andere analisten. Die werken voor banken en banken willen geld verdienen en deze analisten prijzen de aandelen aan van hun klanten waarvoor zij aandelen mogen verkopen (emmissie e.d.).
    Kun je mij één analist noemen die voor de crash van 2008 zei: nu verkopen.

    Die van mij zei: ach het loopt niet zo'n vaart. Resultaat: verlies van euro 230.000.

    Dus met met bankanalisten heb ik het wel gehad en weet wat hun prioriteit is: hun eigen portefeuille.

    Verder kun je mij uitleggen waarom er sinds mei 2010 miljarden en miljarden uit de markt zijn gegaan.
    Ik zal je antwoord maar geven: de prof's zijn al een poosje Short gegaan. En jij maar blijven hopen.
    Open je ogen: Abma heeft gelijk.
  8. op&neer 23 augustus 2010 12:51
    "Al maanden spreek ik duidelijk mijn verwachting uit: sterk dalende aandelenmarkten."

    Zeg maar gerust jaren. Volgens mij was je tot eind 2008 bullish en vanaf dat moment (na een baanwisseling) mega-bearish. Ben blij dat ik mijn eigen plan volg.

    Ben overigens voor de korte termijn ook bearish, maar ben tevens voorzichtig hiermee, want vrijwel iedereen is bearish en de waardering van aandelen is weer net zo laag als in maart 2009...
    zie: www.businessinsider.com/btig-fed-mode...
  9. GOEROE 23 augustus 2010 13:37
    De overhand is bullish, dat mag jij op&neer toch wel weten. Ook ik ben bullish ingesteld, maar helaas de realiteit is anders.
    Dat wij via dit media-systeem elkaar kunnen informeren en misschien ook goed lezen, betekent niet dat iedereen dit doet.
    Dus... deze groep is zeer klein.

    Ik ben een nuchter persoon: leg gewoon alle feiten op elkaar en wat is het resultaat...?

    Als laatste voorbeeld: waarom melden zich in Amerika 500,000 werkelozen voor een uitkering?

    Het antwoord= Short en puts
  10. GOEROE 23 augustus 2010 13:43
    Het lijkt net alsof ik een dagje ouder wordt, echter dit nog te zeggen: de heren analisten kijken mee wat wij schrijven en analiseren hun kansen.

    Hun opinie vormen zij aan onze verwachtingen. Het lijkt abnormaal wat ik schrijf, maar zie de uitkomst.
    Lees alles maar eens na.

    Dan zie je wat ik bedoel.
44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links