Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindelijk Espirete

Eindelijk Espirete

 

En CEO Frederic Amar? Hoeveel bent u vandaag op papier rijker geworden met uw 28%-belang?

Nou beste IEX, het verschilt een beetje per koerstik, maar laten we het op 2,5 miljoen euro afronden

Nee, dit gesprek heeft niet echt plaatsgevonden, maar die 2,5 miljoen euri klopt wel. Esperite doet vandaag waarvoor u een biotech koopt en soms jaren geduld moet hebben en veel pijn moet kunnen lijden. Gefeliciteerd! Het bericht is al van voorbeurs, maar special voor de koerwinsttoeristen en - dagjesmensen:

ZUTPHEN (AFN) - Esperite heeft de rechten verworven over een internationaal patent op het gebied van eiwitcomplexen die gebruikt kunnen worden in de immunologie. Dat maakte de beursgenoteerde stamcelbank maandag bekend, zonder financiële details te vermelden.

Het patent stelt het voormalige Cryo-Save naar eigen zeggen in staat vooruitgang te boeken in de bestrijding van een reeks aandoeningen, zoals complicaties na orgaan- en celtransplantaties, de ziekte van Crohn, multiple sclerosis en beroertes. Met de technologie zouden effectievere, veiligere en goedkopere therapieën kunnen worden ontwikkeld.

Het nieuws van Esperite werd maandag zeer enthousiast onthaald door beleggers. Het aandeel van het bedrijf stond aan het einde van de ochtendhandel 26 procent in de plus op 3 euro.

Het is tegelijkertijd ook alles wat er vandaag over Esperite is gezegd. Er zijn geen analisten die het aandeel volgen. Op het forum vieren een handvol handelaren feest (en laten een paar anderen hun gezicht maar even niet zien). Kortom, Esperite moet vandaag zo'n beetje in haar dooie eentje een feestje vieren.

Het bedrijf en aandeel had dit succes ook bitter hard nodig. De grafiek spreekt voor zich, tot begin dit jaar verpieterde het fonds volledig. Dit is de complete historie sinds de beursgang.

 

 

Vreugde en verdriet

Amar is CEO en grootaandeelhouder met 28% en hij is zo de grootste spekkoper vandaag. In totaal zijn 43% van de aandelen in handen van een paar grote individuele namen volgens Reuters, want professionele partijen zitten niet in Esperite. Particulieren zijn goed voor ruim 36% van de aandelen in het fonds.

Dat blijft niet onopgemerkt. Vandaag zijn er al grofweg 1,5 miljoen stukjes doorheen, maar er zijn ook dagen dat er amper 100 worden verhandeld. Nee, dit zijn geen fondsen waar grote partijen in gaan zitten, hoe goed ze ook mogen presteren, want voor je het weet kom je er nooit meer uit met goed fatsoen.

Esperite is een bescheiden fonds, ondanks dat het heel wat lijkt dat het in de AScX is genoteerd. Met die koersstijging van vandaag is het nog net geen 25 miljoen euro waard. Het veel bekendere Galapagos uit de AMX is liefst 2,1 miljard euro waard. Wat niet is kan nog komen wellicht, want de laatste harkte dit in no time binnen.    

Het kan natuurlijk wel dat mede door dit succes en meer belangstelling, handel, omzet en exposure voor Esperite komt en het zou helemaal mooi zijn als ook nog eens een paar analisten het zouden gaan volgen. Dat alleen kán een koers hoger zetten, zonder dat het bedrijf ook maar een spat beter hoeft te presteren.

Dit alles zal de winnaars van vandaag allemaal jeuken, want hun geduld en risicoperceptie wordt vorstelijk beloond. Want nogmaal, wat dat betreft is Esperite wel het schoolvoorbeeld van het beursleven van een gemiddeld biotech: de hoop druipt altijd van de grafiek af, afgewisseld door exploten van vreugde en verdriet.

Zo en nu wachten op de eerste reaguurders die mopperen dat hun aankoopkoers van de beursgang nog lang niet op het bord staat. Het is wel waar. Nog lang niet zelfs. Esperite zal nog met veel mooie persberichten moeten komen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mathijs80 17 augustus 2015 21:58
    quote:

    Maeseke1 schreef op 17 augustus 2015 19:16:

    en ja hoor, De bekende "De Zwarte Ridder" maakte vorige handelsdag nog een draadje dat Esperite veel te hoog stond en eigenlijk flink zou gaan kelderen... vernoem hem nu ook maar dat hij er grandioos naast zat...
    Ah, zou ik deze ridder dan moeten volgen als goede contra-indicator?
  2. forum rang 8 aextracker 17 augustus 2015 23:12
    Nee , ik zou de halfjaars en Q-resultaten volgen komende 2 jaar en ultimo 2016 Esperite (en daarmee Amar) beoordelen op zijn merites als resultaat van zijn visie en strategie om Cryo Save over te nemen en in te lijven.

    Sec. o.b.v. kostenreduktie t.g.v. centralisatie opslag cordblood samples en herstellende afzetmarkten (Z-Europa) neemt de "kansrijkheid toe t.k.v. de toevalligheid".

    Maatgevend zal zijn of en in welke mate de cordbloodopslag van nieuwe samples zich afgelopne Q heeft ontwikkeld. In Q 1 zagen we reeds dat de grootste daling in Q-cijfers new samplesplaats maakte voor nagenoeg gelijk aan het jaar ervoor.

    Bij toename new samples en lagere (gecentraliseerde) opslag zal de marge en cash generated relatief toenemen en verder dienen als financier voor de nieuwe groei poten die Amar onder Esperite aanlegt.

    TBC'd

    Tracker
  3. forum rang 8 aextracker 19 augustus 2015 07:02
    quote:

    Mathijs80 schreef op 17 augustus 2015 21:58:

    [...]
    Ah, zou ik deze ridder dan moeten volgen als goede contra-indicator?
    Mwah, nee. Volg van tijd tot tijd publicaties als in "Beleggers Belangen". Op die basis krijg je een objektief oordeel van NL bodem.

    Zie DZR als een "digitale reaguurder" om AJ Kamps te citeren.
    DZR is een groot fan (betaald of niet) als forumposter van Kardan.
    De concrete vragen waarom DZR op andere fora de reaguurder speelt, blijft altijd LOL grappig onbeantwoord.
    Fenomeen van een digitaal tijdperk : "screenpollution" = alert rouge.

    Tracker
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links