Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krachtig

Het is een teken van kracht dat de AEX in slechts enkele dagen het grootste deel van de derde correctie wist goed te maken. Na de vorming van een stijgende wig in de maand mei scherpte de AEX zijn dieptepunt over de afgelopen maanden vorige week aan naar een niveau van 464,60.

In slechts drie dagen tijd schoot de AEX omhoog naar een huidige top van 497,20, een stijging van bijna 33 punten. Dit hebben we in de afgelopen jaren veelvuldig gezien. Een correctie die langer duurde dan de herstelbeweging. Dit blijft een krachtig teken in de langere stijgende trend.

Na de vorming van een top bij 510,50 en de doorbraak van de sinds januari stijgende bodemlijn ontstond een langere correctieve fase waarbij tweemaal een correctie plaatsvond. Beide correcties bedroegen ongeveer 40 punten.

  • de eerste daalde van 510 naar 470
  • de tweede ging van 505 tot aan 465

Opvallend is dat de herstelbeweging na de eerste correctie ook ongeveer 35 bedroeg, net als de huidige stijging.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eindsignaal gegeven

Toch verwacht ik dat de grotere correctieve bewegingen ten einde zijn gekomen. Met de vorming van een bodem bij 464,60 heeft de AEX op slechts enkele punten na de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek gehaald. Hiermee werd bijna de bovenkant van mijn doel getest.

Ondanks dat de beweeglijkheid nog steeds redelijk groot is, verwacht ik dat daarmee een hogere bodem in het middellangetermijnbeeld kan zijn gevormd. De opwaartse doorbraak van de AEX eerder deze week van de dalende toppenlijn met een forse opwaartse gap zorgde voor het eindsignaal van deze correctie.

Deze eindsignalen waren in veel indices tegelijkertijd te zien, met de opwaartse doorbraken. De te breken lijn in de AEX lag maandag bij 479 en die werd direct met een gap gebroken. Inmiddels zijn er twee achtereenvolgende opwaartse gaps gevormd:

  • de eerste ligt tussen de 479,80 en 484,35
  • de tweede lag tussen de 490,15 en 492,50

Twijfel-candlestick

Twee dagen geleden werd met een top bij 497,20 een doji gevormd, een twijfel-candlestick. Die sloot uiteindelijk onder de 495 en ik gaf al aan dat een kleine terugtest mocht worden verwacht voor mogelijk de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Gisteren werd de eerste aanzet hiertoe gegeven met een dieptepunt bij 490,75. Hiermee werd ook precies het opwaarts gebroken 50-daags gemiddelde teruggetest en een groot deel van de gap opgevuld. De kans op een verdere opvulling van deze gap tot aan de 490,15 acht ik groot in de komende dagen.

Daaronder ontstaat ruimte naar 484,35. De vraag is of de AEX in de komende dagen of week nog een poging zal ondernemen om deze brede gap (deels) te sluiten of te testen. De kans hierop acht ik mogelijk, maar de opwaartse druk is volledig teruggekomen en mijn doel voor de komende tijd ligt een stuk hoger.

Eerst naar 521

Steunpunten liggen in het kortetermijnbeeld dus bij 490,75 (50-daags), 490,15 en de 484,50. Weerstand is te vinden bij 497,20 en 500,50. Dit laatste niveaus is de dalende toppenlijn langs de 510,50 en 504,80. De hellingshoek is echter zeer klein en ik verwacht dan ook maar zeer beperkte tegendruk bij deze lijn.

Voor de komende tijd staat in eerste instantie de weg open naar de 504,80 tot 510,50. Maar voordat een volgende correctie kan starten, houd ik rekening met een verdere beweging in de komende weken naar de 521. Ook de technische indicatoren staan grotendeels op groen:

  • De RSI brak zijn maandenlange dalende toppenlijn nadat al de 30-puntengrens was getest.
  • De MACD gaf al een positieve crossing maar wist nog niet zijn dalende toppenlijn te breken. Dit is een kwestie van tijd aangezien de MACD vaak lagging is na een forse stijging van de index.

Euro-dollar
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Teken van kracht

Het is de laatste tijd redelijk rustig aan het valutafront als we kijken naar de verhouding tussen de euro en de dollar. Toch is daar de grote dalende trend al in maart gebroken en is een nieuwe stijgende trend ontstaan.

De beweeglijkheid is zeer beperkt de laatste weken en gisteren testte de euro-dollar bijna het opwaarts gedraaide 50-daags gemiddelde bij 111,30. Een teken van kracht is dat hij na langere tijd weer boven het 50-daags noteert. Onder de 111,30 ligt verder nog:

  • de bekende horizontale steun van 110,50
  • de stijgende bodemlijn van nu 110

Voor de komende tijd verwacht ik een verdere stijging naar het 200-daags gemiddelde van nu 116,80 tot mogelijk de bovenkant van het stijgende trendkanaal dat gestaag naar de 119 kruipt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

467 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juni 2015 09:00
    Morge. Bas complimenten voor je analyses. Ik was heel lang tamelijk sceptisch tav TA. Maar nu ik de laatste maanden je stukjes nauwkeuriger lees, moet ik erkennen dat je met je analyses er goed op zit. We zitten in de buurt van de door jou verwachte 495, de correctie naar 450 a460 hebben we voor dit jaar praktisch gehaald. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nieuwe doel van 560 ook gehaald word. Ik twijfel dus ik blijf aan de zijlijn.
  2. [verwijderd] 25 juni 2015 09:04
    Bij mij is het juist een sterk teken in de andere richting als er zo'n snelle beweging komt, een soort snap-back. Deze week mag nog wel een nieuwe high verwachten en ook voor de zomer zie ik de 5 weer de aex voorstaan, maar ik zie geen nieuwe jaartop voordat er niet nog een nieuwe low gezet is.
  3. [verwijderd] 25 juni 2015 09:06
    quote:

    Call Putyn schreef op 25 juni 2015 09:00:

    Morge. Bas complimenten voor je analyses. Ik was heel lang tamelijk sceptisch tav TA. Maar nu ik de laatste maanden je stukjes nauwkeuriger lees, moet ik erkennen dat je met je analyses er goed op zit. We zitten in de buurt van de door jou verwachte 495, de correctie naar 450 a460 hebben we voor dit jaar praktisch gehaald.
    Het is geen teken van kracht, het is een teken van Griekenland.....
467 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links