Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slimme dingen

Na de eerste grote internetrevolutie, die tijdens het millennium plaatsvond, en de tweede, die startte met de lancering van de iPhone, staan we nu aan het begin van de volgende internetrevolutie: the internet of things.

Alles wordt slim. Een koelkast, die nu nog belast is met het koelen van eten, zal over niet al te lange tijd zelfstandig eten gaan bestellen. De paraplu bij de jassen zal dan aan de hand van een irritant geluidje vragen mee naar buiten te gaan, omdat de satellietbeelden toch echt vertellen dat er een regenbui op komst is.

Het internet der dingen, waarbij alledaagse gebruiksvoorwerpen slim worden doordat ze zijn verbonden met het internet én met elkaar, zal ons leven pas echt op zijn kop zetten.

Slimme kansen

Volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics zullen tegen 2020 ruim 33 miljard toestellen zijn voorzien zijn van een internetconnectie. Vandaag zijn dat er circa 12 miljard. Dit betekent dat het aantal internet geconnecteerde toestellen zal stijgen van 1,7 naar 4,3 per persoon. Voor de internetsector biedt deze gigantische toename van slimme dingen enorme kansen.

Beleggers die willen meeliften met de komst van Internet 3.0 hebben een nieuwe reden om in hun beleggingsportefeuille plaats in te ruimen voor techaandelen. Wel jammer dat deze aandelen tegenwoordig zo aan de prijs zijn.

Echter volgens Nico Pantellis, gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen, valt het met de huidige overwaardering van techaandelen reuze mee.

“De koers-winstverhouding van de Nasdaq bedraagt vandaag bijna 25. Op de top in 2000 was dit 245,7, oftewel tien keer meer! Je kan het ook andersom bekijken: de markt is vandaag 10x goedkoper dan op de top in 2000. Van een bubbelwaardering is dus vandaag absoluut nog geen sprake.”

Zeker niet nu de techsector aan de vooravond staat van een nieuwe groeispurt, zo voorspelt Pantellis: “Een boom-bust-scenario zoals we in 2000 zagen sluit ik niet uit. Maar het verschil vandaag is dat de boom nog moet beginnen. Een doorbraak van het recordniveau kan dit proces in een stroomversnelling brengen."

Internet-of-things-fondsen

Pantellis is dus optimistisch over de techsector. Maar in welke bedrijven moet uy dan zitten? Helaas bestaan er nog geen speciale internet-of-things-beleggingsfondsen, maar zijn beleggers aangewezen op de breder gespreide technologiefondsen.

Uitgaande van de simpele gedacht dat internet en alles wat daarmee te maken heeft een Amerikaanse uitvinding is, analyseer ik vandaag twee techfondsen van grote Amerikaanse beleggingshuizen. Te weten:

Beide zijn genoteerd in euro’s, beide beleggen wereldwijd.

Uitgangspunt fondsen

Blackrock Tech: “De doelstelling van het Fonds is het maximaliseren van het totaalrendement uitgedrukt in US dollars door hoofdzakelijk wereldwijd te beleggen in aandelen van ondernemingen die voornamelijk economisch actief zijn in de technologiesector.”

Fidelity Tech: “Het fonds richt zich op vermogensgroei op de lange termijn, door wereldwijd te beleggen voornamelijk in aandelen van ondernemingen die producten, processen of diensten ontwikkelen of aanbieden die samenhangen met of in hoge mate zullen profiteren van de voortschrijdende technologische ontwikkelingen.”

Waardering Morningstar

  • Blackrock Tech: drie sterren
  • Fidelity Tech: vier sterren

Rendement

  • Blackrock Tech: 15,3% (gemiddeld laatste vijf jaar), 35,1% laatste twaalf maanden
  • Fidelity Tech: 18,5% (gemiddeld laatste vijf jaar), 44,0% laatste twaalf maanden 

Aantal aandelen portefeuille

  • Blackrock Tech: 43
  • Fidelity Tech 48

Top-5 posities

  • Blackrock Tech: Apple, Google, Samsung, ASML, Gartner
  • Fidelity Tech: Cisco, Google, Samsung, Apple, Nuance Communications

Beweeglijkheid (standaarddeviatie)

  • Blackrock Tech: 11,43%
  • Fidelity Tech: 10,88%

Kosten

  • Blackrock Tech: 1,83%
  • Fidelity Tech: 1,17%

Conclusie

Het techfonds van Fidelity rendeerde op zowel de middellange als op de korte termijn beter, heeft meer sterren van Morningstar, kende tot nu toe minder heftige koersuitslagen en is ook nog eens goedkoper. Kortom, het techfonds van Fidelity verslaat de concurrent van Blackrock op alle fronten.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 24 februari 2015 19:18
    In plaats van fondsen zijn er ook ETFs zoals QQQ, QTEC of SMH. Deze voorbeelden doen het duidelijk beter dan de Nasdaq en hebben lagere kosten (ca 0.35%) dan fondsen. Bovendien zijn ze continu verhandelbaar en kun je er opties op kopen of schrijven. Voor mij voldoende reden om voor ETFs te kiezen.
  2. Met Effekt 3 maart 2015 21:44
    Ik heb zelf QQQ en SMH. Daarnaast ook BBH, een biotech ETF. Deze drie zijn ca 30% van mijn portefeuille. Je hebt wel een groot USD exposure maar zolang de Europese economie kwakkelt zie ik dat eerder als een voordeel dan een nadeel.
    Ik handel bij Degiro, veel ETFs zijn daar provievrij en als er wel provisie is dan zijn de kosten voor US beurzen erg laag, minder dan 1€ voor >10k USD.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links