Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Contraire signalen

Het is alweer de laatste handelsdag van januari en wat was deze eerste maand van 2015 een prachtig en volatiel begin van het jaar. De AEX startte direct met een correctie.

Vanaf de top van eind december (428,30) viel de indexnterug naar een niveau van 406,30 en kwam hiermee net onder mijn doel voor een terugval uit.

Ik ging namelijk uit van een maximale terugtest naar de 409 punten voordat de AEX in de loop van januari zijn jaartop zou verhogen. De bodem bij 406,30 was het startpunt van een enorme opgaande kortetermijnbeweging. Na een tijdelijke consolidatie in de tweede week van januari vloog de AEX vanaf een volgende bodem bij 411,45 omhoog.

Hoe verder?

In slechts anderhalve week tijd steeg de AEX ruim 11% en vormde begin deze week een topje bij 459,45. Hiermee heeft de AEX bijna de bovenkant van mijn doelzone voor het eerste kwartaal van dit jaar alweer behaald. Deze lag namelijk bij 462.

Dit is het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de forse correctie die vorig jaar in de maanden september/oktober plaatsvond. Hoe nu verder? Ik ga voor de eerste weken van februari uit van een volgende (forsere) terugval. Mijn doel daarbij ligt bij 428 – 433.

Mocht deze terugval doorgang vinden dan zou dit de tweede correctie van dit jaar kunnen worden. In deze zone liggen de voormalige toppen bij 428,30 en 432,20. Verder liggen bij 433 enkele belangrijke Fibonacci-retracementniveaus. Als we namelijk kijken naar de stijging vanaf de januaribodem van 406,30 dan ligt bij 433 het 50%-niveau.

Exhausting gap

Vanaf de decemberbodem van 389 ligt het 38,2%-niveau ook bij 433. Gisteren startte de AEX ruim onder de eerdere opwaartse gap tussen de 449 en 450,45. Deze eerdere opwaartse gap werd eind vorige week gevormd en ik gaf destijds al aan dat het hier waarschijnlijk om een exhausting gap ging.

Deze ontstaan vaak aan het einde van een krachtige opwaartse beweging (blow-off). De stijging is naar mijn mening te steil gegaan en we zagen al meerdere signalen dat een top in de maak zou zijn. Zo waren de technische indicatoren opgelopen naar zeer hoge niveaus.

De MACD brak daarbij de toppen van de afgelopen jaren en de RSI noteerde ruim boven de 70-puntengrens. Ook de algemene opinie was zeer euforisch geworden. Enkele weken geleden was deze nog relatief negatief en sinds een week zien een groot deel van de beleggers en de analisten de AEX in de komende weken nog aanzienlijk verder oplopen.

Contraire signalen

Dit zijn geregeld contraire signalen. Uiteindelijk werd gisteren een bodem (intraday) geplaatst bij 447,85 waarna de gap tot aan de 450,45 weer werd gesloten. Hiermee is het krachtige toppatroon waar ik gisteren over sprak (island reversal) weer geneutraliseerd. Topvorming kost over het algemeen meer tijd dan de vorming van een bodem en ik verwacht dat de AEX nu bezig is met de vorming van een lagere top onder de 459,45.

Het sluiten van de eerdere opwaartse gap is naar mijn mening wel een signaal dat de markt verder bezig is met topvorming. Het is echter onmogelijk om aan te geven waar een top of een lagere top gevormd gaat worden. De eerste weerstand ligt pas bij de jaartop van 459,45 en daarboven liggen nog weerstanden bij 462 en de zone 466 – 470.

Een forse verdere ophoging van de jaartop mogen we niet uitsluiten, maar deze kans acht ik beperkt. We moeten vandaag en begin volgende week dan ook zeer alert zijn op nieuwe topvormingsignalen. Met de sluiting van de eerdere opwaartse gap is een belangrijke steun gebroken.

Tot aan de doelzone van 428 – 433 ligt eigenlijk alleen nog steun bij 339 (Fibonacci-niveau) en 435,30 (voormalige sinds de zomer van vorig jaar stijgende toppenlijn). Na de verwachte verdere topvorming kan een terugval in de komende weken dus snel en heftig plaatsvinden.

grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.041 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 53 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 januari 2015 08:34
    quote:

    MaxR schreef op 30 januari 2015 08:29:

    Heren goedemorgen, ik heb een vraag voor de optiebeleggers.
    Stel, ik wil een Feb 470 Call verkopen, hoeveel margin moet je daar ongeveer voor hebben? En in het geval van een callspread met het kopen van een Feb 465 call heeft dat vast geen invloed op de vereiste margin?


    Margin voor kaal schrijven verschilt per broker. Maar reken op een flinke margin. Als je de C465 met dezelfde uitoefenmaand koopt heb je geen marginverplichting.
  2. Ole In het Berenbos 30 januari 2015 08:34
    quote:

    MaxR schreef op 30 januari 2015 08:29:

    Heren goedemorgen, ik heb een vraag voor de optiebeleggers.
    Stel, ik wil een Feb 470 Call verkopen, hoeveel margin moet je daar ongeveer voor hebben? En in het geval van een callspread met het kopen van een Feb 465 call heeft dat vast geen invloed op de vereiste margin?


    Goede morgen,

    Callspread zit geen margin als je die als combinatie order opgeeft.
    (en dan wel een spread uiteraard, niet twee dezelfde)

    gr
  3. Ole In het Berenbos 30 januari 2015 08:55
    quote:

    MaxR schreef op 30 januari 2015 08:36:

    Dank Eric, duidelijk.

    Ole in het Berenbos, volgens mij zit er in degiro geen combinatieorder optie, bij Binck wel. Kun je niet ook gewoon eerst een C465 kopen en vervolgens de C470 verkopen? Is toch hetzelfde dan denk ik?
    Sorry maar ik heb geen ervaring met de Giro.. Misschien iemand anders hier.

    Gr
  4. forum rang 6 JoostVLS 30 januari 2015 08:57
    quote:

    ONN schreef op 30 januari 2015 07:59:

    Joost, ik was een jaar of 23 en dacht het helemaal te maken in het casino met een 'systeem'. Ik ging 3 a 4 keer per week even snel langs om wat geld te pakken. Ging een maandje of 2 goed ongeveer en toen kwam er een week waarin ik onwaarschijnlijk veel pech had en alles wat ik verdiend had weer verloor. Ik was een stuk nuchterder geworden en ook meteen genezen van die korte verslaving.

    Als je uit ervaring weet dat het geld kost waarom doe je het dan nog eigenlijk ? Sorry dat ik het zeg maar ik vind het een beetje dom......
    Die vraag moet je aan de klagers stellen zoals vernoemd, niet aan mij Onno :)
1.041 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 53 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links