Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Royal Dutch Shelter

Royal Dutch Shelter

 

Royal Dutch Shell en haar koninklijke dividend van nu 1,88 dollar per aandeel per jaar. Mag u ook volgend jaar weer een verhoging verwachten die ruimschoots boven het inflatiepercentage uittorent? Dat laatste is niet zo moeilijk deze dagen, maar het dividend verhogen als de winst en de cashflow terughollen?

Het is in prinicpe wachten tot 29 januari, als Royal Dutch Shell haar rapportage over 2014 geeft, om te weten te komen wat het dividenbeleid voor 2015 wordt. Eén ding is zeker: de winst wordt aanzienlijk minder, maar dat is niet geheel onopgemerkt aan de koers voorbij gegaan, om het zacht uit te drukken:

 

 

U hebt niet eens ingewikkelde excels nodig om de gevolgen van de olieprijsdaling voor Olies te berekenen. U mag Corné zijn sigarendoos gebruiken:

 

 

Lik-op-stuk

U kent het Royal Dutch Shell verhaal. Eigenlijk draait het al jaren stroef. Investeringen vallen duurder uit en de opbrengsten vallen tegen. Sommige projecten zijn zelfs afgeschreven. Gelukkig schrikken ze er in Den Haag niet meteen van als het even tegenzit. In ruim een eeuw hebben ze het daar wel gekker meegemaakt.

Euforie daarom toen vorig jaar het dividend toch werd verhoogd. De koers vloog. En dan nu dit. Komt er ook nog eens bijna een halvering van de olieprijs bij. Ik kan me goed voorstellen dat u zich nerveus maakt. Hoe zit dat met dat dividend? Want daarvoor zit u in Shell, toch? De koers is in feite al heel lang dood geld.

Maak u niet ongerust, dat is misschien wel het belangrijkste. Gisteren op het slot twitterde ik dit. Ik kreeg meteen lik-op-stuk van Peter Verhaar himself (die long Shell, is, toch Peter?):

 

 

Heiligdom

Laat dat jaartal op uw inwerken: 1943, midden in WOII toen niemand kon voorspellen hoe die oorlog zou aflopen.. Nederland bezet door de Duitsers en toenmalig Nederlands-Indië, waar alle oliebronnen van Shell waren, in de houdgreep van de Japanners. U ziet dat er veel moet mis gaan wil Shell het dividend verlagen...

Hoeveel oliescrises, prijskrachs en -bubbels, geopolitieke ellende, oorlogen en olieboycots hebben we sindsdien wel niet gehad? Het dividend van Shell groeide al die jaren stug door. Het is het heiligdom van dit weduwen- en wezenfonds. Kortom, Shell gaat echt niet verlagen. Daar is meer voor nodig dan een olieprijsdalinkie..

Niettemin houdt Olies op papier wel altijd alle opties open. Dit lees ik boveaan de Dividend Policy pagina op haar coroporate website:

Our policy of growing the US dollar dividend at least in line with inflation changed at the beginning of 2010. The new policy is to grow the US dollar dividend in line with our view of the underlying earnings and cash flow of Shell.

U hebt al aan Corné zijn nuttige tweets gezien dat die winst en die cashflow naar beneden hollen. De vraag is daarom denk ik wel terecht of Shell ook in 2015 verhoogt. Zelf kijk ik niet raar op van niet, maar het kan zijn dat in Shell's eigen scenario's - ze trekken gewoon een la open - dit maar een kortstondige dip is.

"Niet ter discussie"

Het zou een ongelooflijke uiting van vertrouwen en zelfvertrouwen zijn als Shell ook voor 2015 weer het dividend verhoogt, maar ga er veiligheidshalve niet voetstoots van uit. Nou ja, wat dan nog? Waar krijgt u zo'n dividendrendement van - afhankelijk op welke koers u kocht - van 4, 5 of 6% met zo weinig risico?

Spreek ik net nog een broker die gespecialiseerd is in dividenden en die zegt: "Ik denk eerder aan een dividendverhoging dan -verlaging, maar ik gok dat het hetzelfde blijft." Niemand minder dan hóógdividend manager Jorik van den Bos van Kempen is nog stelliger: "Het dividend Shell staat niet ter discussie."

Kijk ik nog even bij de neutrale scheidsreechter, de dividend futures van Shell op Eurex. Die staan wat lager, ook een beetje aard van deze beestjes, maar het belangrijkste is dat er bijna geen handel in is. Als het dividend van Shell echt een issue was, was er hier meer te doen. Het is ook lastig rekenen met die dingen.

Deze futures staan in euro's genoteerd en dat dividend is in dollars. Dat rekensommetje van mij bovenaan is gebaseerd op een EUR/USD koers van 1,246 (1,55 euro dividend) en nu staat er 1,253 (1,50 euro). Misschien moet u zich uiteindelijk meer zorgen maken om de dollar dan Shell als het om uw dividend gaat.

 


(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 16 december 2014 15:52
    quote:

    kolenboer schreef op 16 december 2014 15:44:

    Dividend is sigaar uit eigen doos. Is gewoon volksverlakkerij
    Wel een lekkere sigaar hoor,

    Kreeg vandaag bericht dat 3m zijn dividend met 20% verhoogd, vervelend

    •After raising its dividend for the first quarter by 20%, 3M (NYSE:MMM) announces that it expects organic sales to rise 3%-6% in 2015, excluding the effect of foreign exchange rates.
    •The company also forecasts 2015 earnings of $8.00-$8.30 per share. Analysts on an average are expecting $8.20 per share on revenue of $33.1B.
    •Further guidance will be provided on a 2015 Outlook Conference Call at 8:00 a.m. ET.

    Bron SA
  2. Eventus docebit 16 december 2014 15:52
    quote:

    kolenboer schreef op 16 december 2014 15:44:

    Dividend is sigaar uit eigen doos. Is gewoon volksverlakkerij
    Als je het zo bekijkt zijn koersstijgingen ook een sigaar uit eigen doos.

    Over die Japanners gesproken, trouwens: die hebben houdgrepen, geen houtgrepen. Houtgrepen zijn voor bosbouwers.
  3. Mathijs80 16 december 2014 19:39
    quote:

    Uberbear schreef op 16 december 2014 15:54:

    Shell? Doen die iets in schelpen?
    Ja,die doen aan schelpen en kraaltjes voor dividendbeleggers. De schelpjes (cashdividend) steek je in je zak en als ze kraaltjes (stockdividend) uitdelen rijg je die aan elkaar zodat je daarna nog meer schelpjes en kraaltjes krijgt.
  4. forum rang 4 tmaster 16 december 2014 22:06
    Laten we niet vergeten dat shell het dividend betaald in dollars..
    Laat die nu flink sterker geworden zijn! Per saldo krijgt een europeaan dus meer dividend in euro's..
    Mocht het dividend verlaagd worden kan dit voor een gedeelte nog goedgemaakt worden door een hogere dollar/euro koers..
    Ik blijf mooi zitten. Never sell shell
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links