Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Consolidatie onder toppenlijn

De AEX consolideert onder zowel zijn augustusbodem bij 388 als de scherp dalende toppenlijn. Ik verwacht dat deze consolidatie nog enkele dagen door kan gaan voordat de weerstandszone opwaarts zal worden doorbroken.

Deze dalende toppenlijn startte bij de eerste lagere top van 422 en daalt dagelijks ongeveer 2 indexpunten. Vandaag ligt de dalende toppenlijn bij 391,50. Komende donderdag zal deze weerstandslijn dus ongeveer gelijk liggen aan de augustusbodem.

In de afgelopen twee handelsdagen bleef de AEX net onder de 388 hangen met zijn intraday-top. Zolang deze weerstanden niet opwaarts worden doorbroken, blijft de kans aanwezig dat de AEX de voormalige dubbele jaarbodem uit de eerste vijf maanden van dit jaar bij 379 gaat gebruiken als springplank in de komende dagen.

Het is verder zeer belangrijk dat meerdere indices dezelfde signalen geven bij een eventuele doorbraak in de loop van deze week tot begin volgende week.

Capitulatiefase

Na de capitulatiefase van vorige week waarbij de AEX in twee dagen tijd ongeveer 30 punten daalde (tussen intraday-top en bodem van die dagen) verwacht ik in de komende weken een verdere herstelbeweging.

Tijdens deze capitulatiefase ondernam de AEX een poging om de langere stijgende bodemlijn te testen. De koers bleef hier ongeveer 15 indexpunten boven. Een krachtig signaal is dat op de weekgrafiek daarbij een enorme hammer (bodempatroon) werd gevormd met een jaardieptepunt bij 366.

Hierdoor was er ook te spreken van een geslaagde terugtest van de 373. Dit is de voormalige top uit 2011 en de opwaartse doorbraak hiervan in het afgelopen jaar betekende de start van de volgende fase in de stijgende langetermijntrend.

Volgende bodem

Vanuit dit langeretermijnbeeld is er technisch gezien dus niets aan de hand en lijkt de volgende hogere langetermijnbodem te zijn gevormd. Er is dus zeker nog geen sprake van een nieuwe bearmarkt. Ook lijkt deze vijfde correctie van dit jaar veel gelijkenis te hebben met de zomercorrectie van 2013.

Zowel de MACD als de RSI noteerden op zware oversoldniveaus waarbij de RSI afgelopen vrijdag al zijn dalende toppenlijn doorbrak en daarmee een koopsignaal gaf. De MACD is bij dergelijke forse neerwaartse bewegingen vaak lagging waardoor het signaal langer op zich laat wachten.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hoe nu verder? We moeten de technische situatie van meerdere indices dus scherp in de gaten houden om de betrouwbaarheid van de door mij verwachte doorbraak te bevestigen. Voor de AEX liggen de te breken niveaus bij de 388 en bij de dalende toppenlijn van nu 391,50.

Boven 379

Daarboven kan een opwaartse versnelling starten naar aanzienlijk hogere niveaus in de komende weken. Steunniveaus liggen bij 379, 376, 373 en 366. Toch is de kans naar mijn mening groot dat de AEX boven de 379 zal blijven bodemen in de komende dagen.

  • De Stoxx Europe 600 was gisteren een van de eerste indices die door zijn dalende toppenlijn brak. Dit bleef echter bij een intraday-doorbraak. De slotkoers lag toch weer net onder deze dalende toppenlijn.

  • Een van de belangrijke richtinggevende indices in Europa is de DAX. Deze index kende in de afgelopen weken een van de zwaarste correctieve bewegingen, een daling van 9900 naar 8350 (ruim 15%). Hierbij werd ook een hoofd-schouderpatroon geactiveerd onder de neklijn van 8900 tot 8915.

    Toch bleef de DAX ruim boven de stijgende langere bodemlijnen en is deze terugval te zien als terugtest naar de voormalige all time high van 8150.

    Ook deze index vormde al bodempatronen, maar het is wachten op zowel de opheffing van het toppatroon boven de neklijn van 8900 tot 8915 als de doorbraak door de dalende toppenlijn die vandaag alweer bij 8970 beweegt.

    In de afgelopen dagen vormde de DAX verder nog een nieuwe horizontale weerstand bij 8850. De eerste steun is verder te vinden bij 8700.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kortom de opwaartse druk op een doorbraak en daarmee bevestiging van het einde van deze correctie neemt steeds verder toe. Voor de komende dagen blijft de mogelijkheid aanwezig op een beperkte terugtest, maar de 1e steunniveaus liggen dichtbij. Ik houd rekening met een doorbraak door de dalende toppenlijn aan het einde van deze week tot begin volgende week waarna een verdere opwaartse versnelling kan plaatsvinden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

489 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 oktober 2014 09:06
    Ik citeer: Die Bank für Internationalen Zahlungsausgleich (BIZ) warnt zum dritten Mal innerhalb kurzer Zeit vor einem Crash an den Finanzmärkten. Dus nu dan maar long gaan? Ook lees ik Das Zahlungssystem RTGS der Bank of England ist am Montag ausgefallen. Dat kan geen verbazing wekken want men gebruikt een allegaartje aan ontwikkelde hard- en software uit afgelopen decennia. Straks wordt men gedwongen te vernieuwen wat de wet van Murphy in feite zegt: als het mogelijk is, gebeurt het ook.
  2. [verwijderd] 21 oktober 2014 09:27
    toch maar weer long. cash verloren doordat ik op de wc kakka aan het doen was.... maar gelukkig met de long dat al weer terug.

    is wel apart;

    europa slecht
    rusland slecht
    china slowdown maar niet geweldig slecht

    en toch up.

    moest dus al ingecalculeerd zijn ( was ook al bekend dat china slechtste cijfers in 5 jaar zou laten zien... berichtte daar gisteren ook al over ).
489 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links