Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Biobubbel!"

"Biobubbel!"

Vandaag staat er al weer dik -5% op het bord, terwijl de tracker of ETF vrijdag ook al bijna 5% verloor. De Amerikaanse biotechsector is in rep en roer, ofwel de IBB (biotech index ETF) daalt ineens ranzendsnel. Nee, geen typo dit keer van mij. Ranzendsnel! Dat seg ik :-)

 

 

Of als u de grafiek liever technisch bekijkt. Deze pik ik van The Reformed Broker:

 

 

"Bubbel!"

Biotech so what, denkt u nu misschien. In principe hebt u gelijk, maar de sector - de snelst stijgende van de afgelopen tijd - geldt als een soort van windvaan of leading indictor voor de gehele markt. Nogmaals The Reformed Broker:

I believe that this is important because the strength in biotech stocks serves as a mood ring of sorts for the overall risk appetite of the stock market. Biotechs have grown to be about 20% of the S&P health care sector, 15% of the Nasdaq Composite.

They’re leading the markets this year and are on the tip of every aggressive investor’s tongue. Whether or not you’re in biotech stocks directly, it’s probably a good idea to have a sense of what they’re doing.

Volgens de site is er dan zelfs sprake van een bubbel. Let wel, Josh Brown van de site is een prettige, realistische, humorvolle no-nonsense belegger die niet bij iedere stijging meteen bubbel of krach krijst. Lees het verhaal zeker als de sector u aan het hart ligt, of als u in een of meer individuele aandelen zit.

Daarmee kom ik uit bij de Nederlandse en Belgische biotechs waar wij vertrouwd mee zijn. Ja, de meesten dalen vandaag flink (-1,7% zie ik veel voorbij komen), maar de fondsen zijn zo verschillend en hebben zo'n eigen verhaal en gebruiksaanwijzing, dat het onmogelijk is hier iets algmeens over te zeggen.

Niettemin zou ik ze allemaal maar goed in de gaten houden, want als de complete Amerikaanse sector al dan niet door het putje gaat, moet dat wel gevolgen hebben, toch? Ik geef er u een paar:

 


(fullscreen)

(fullscreen)

(fullscreen)

(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Kniesoor 24 maart 2014 18:30
    Ach, er zijn AMX en AEX fondsen waar minder negatief over geschreven wordt die meer dalen dan de door jou genoemde -1,7%.
    Ik heb o.a. in porto KPN (-4,2%), PNL (-3,5%), BAM (-2,7%). Zo bekeken had ik beter in biotech kunnen zitten, dan waren de (papieren) verliezen minder groot geweest ;-)
  2. Achteraf gezien... 24 maart 2014 19:43
    quote:

    fly like an eagle schreef op 24 maart 2014 18:24:

    Wat heeft dit nu weer voor nieuws waarde??? laten een paar totaal verschillende bedrijven zien met totaal verschillendekoersontwikkelingen en een reclame van een waspoeder?? Moet dit een bewijs zijn voor een bubbel?? Is dit vrijwilligerswerk of wordt U hiervoor betaald??
    Ik vind het uitermate onderhoudend, maar je hoeft het niet te lezen. Verwijzend naar uw alias zou ik zeggen: "vlieg op!"
  3. Jazzy.nl 24 maart 2014 21:59
    quote:

    fly like an eagle schreef op 24 maart 2014 18:24:

    Wat heeft dit nu weer voor nieuws waarde??? laten een paar totaal verschillende bedrijven zien met totaal verschillendekoersontwikkelingen en een reclame van een waspoeder?? Moet dit een bewijs zijn voor een bubbel?? Is dit vrijwilligerswerk of wordt U hiervoor betaald??
    ik vind het juist een leuk stuk. AJK weet negatief nieuws toch leuk te brengen, zo blijgt IEX bezoek leuk.
    Alles zakelijk insteken wordt ook zo saai...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links