Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sushirally

We kunnen er niet meer omheen: wereldwijd stampen de centrale bankiers het monetaire gaspedaal in. Het doel is om de deflatoire krachten in het financiële systeem te bestrijden. Deflatie komt er door de sluierende implosie van de gigantische schuldenberg.

  • eerst op de balansen van de financiële instellingen
  • daarna op de rekeningen van lokale overheden

Griekenland is een stuitend voorbeeld van deze problematiek. De enige echte oplossing, zonder een rampzalige impact, is het wagenwijd opendraaien van de geldkranen door de centrale banken. Het is inmiddels een wereldwijd fenomeen.

Niet enkel in de Verenigde Staten is de Fed druk in de weer met monetaire ingrepen via QE, in Europa staat men op het punt om een eigen variant (OMT) op te starten. Ook in England draait de monetaire geldpers op het maximale toerental. Zelfs in China worden stimuli oogluikend toelaten om de groei te ondersteunen.

Economische depressie
Tot wat dit globale monetaire experiment zal leiden, is voorlopig nog koffiedik kijken. Maar wellicht dat Japan een eerste indicatie kan geven. Japan kampt het langst met een deflatoire schuldencrisis.

Het economisch wonderkind van de jaren tachtig en negentig kreeg als eerste te maken met een vastgoedcrisis, lang voordat de vastgoedbubbel in de Verenigde Staten en elders in de wereld barstte.

Sinds de eeuwwisseling kampt het land van de rijzende zon met een economische depressie. En al die jaren werden er meer en meer yen in het systeem geïnjecteerd om deflatie te vermijden. Eerst met vast bedragen, daarna met gerichte doelstellingen… zonder limieten!

Japan is al geruime tijd bezig met dit monetaire experiment. De Japanse schuldgraad is zo weerzinwekkend groot geworden, daar kunnen de Grieken zelfs nog een puntje aan zuigen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Heel veel inflatie
De schuld van Japan bedraagt zo’n 250% van het bruto binnenlands product. Hier is geen enkele economische wetmatigheid meer tegenop gewassen. Of anders gezegd, zelfs een flinke groeispurt zou niet veel meer helpen om de schuldenberg af te bouwen.

Japan is al voorbij het figuurlijke point of no return. Het enige wat er voor de Japanners nog opzit is de schuld te decimeren door inflatie, heel veel inflatie. De inflatiedoelstelling van 1% die de Bank of Japan al enkele maanden hanteert, is bovendien te laag om de schuldberg te baas te kunnen.

Vorige week sprak de liberale oppositiepartij forse taal over het monetaire beleid in Japan. Hun politieke leider Shinzo Abe liet verstaan dat onder zijn gezag de inflatiedoelstelling wordt opgetrokken tot maar liefst 3%!

Mega-ingreep
De centrale bank van Japan zal de geldkraan moeten openstellen tot het inflatiepeil 3% heeft bereikt, waarna de beleidsmakers de situatie opnieuw zullen evalueren. Houd er rekening mee: er was in het voorbije decennium nooit meer inflatie in Japan dan hooguit 1,5%.

De geldpers van Japan zal dus enkele versnellingen hoger geschakeld moeten worden om de doelstelling te behalen. Dit was een schok voor de meeste waarnemers. Dergelijke megalomane ingrepen hebben implicaties tot in de diepste nerven van de Japanse gemeenschap.

Vooral de prijzen van diverse activa zullen een stevige opstoot krijgen. Niet alleen zullen de vastgoedprijzen in vele Japanse steden opveren, ook grondstoffen of aandelen staan voor een potentiële explosie.

De uitspraken van Abe waren nog niet verteerd, of de aandelenkoersen in Japan veerden fors op. De Nikkei 225 index schoot met ruwweg 1000 punten omhoog, oftewel meer dan 10%, tot bijna 9500 punten in enkele dagen tijd!


Klik op de grafiek voor een grote versie

Belangrijk thema
Een dergelijk koersgeweld hebben we in tijden niet meer gezien in Japan. En wat mij vooral verbaast: ik lees er amper iets over in de gespecialiseerde media. Japan staat niet meer op de radar van de internationale investeerders. Dit tintelt mijn contraire voelsprieten.

Japan kon wel eens een belangrijk thema worden voor de financiële markten in 2013, de langverwachte comeback van de Japanse beurs. Beleggers in Japan zien de koopkracht van hun spaarcenten in rook opgaan door het inflatoire beleid van hun centrale bank.

Er zit dan ook niet veel anders op dan hun spaargeld aan het werk te zetten. Waar kan dit beter dan in de aandelenmarkt, die dicht bij een decennialange bodem handelt. Ik denk dat vooral de achtergebleven ‘binnenlandse’ aandelen een stevige inhaalrace kunnen neerzetten.

Hier is in de voorbije jaren namelijk de meeste schade aangericht op de beurs. Een sushirally van 30% kan snel gerealiseerd worden, zonder al te veel inspanningen uit de markt. Het moment lijkt daarom opportuun om de portefeuille wat bloot te stellen aan de inflatoire krachten in Japan met wat degelijke Japanse aandelen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Humans R underrated 28 november 2012 10:42
    De jaren 90 als hoogtij voor de Japanse economie noemen klopt niet, groei was met 1,5%/jaar toen lager dan in het westen en de Nikkei piekte al voor de jaren 90. Ze noemen het niet voor niet het verloren decennium.

    Een belangrijk punt over de schuld is overigens dat het grotendeels in handen is van Japanners zelf.

    Japan heeft fundamentele zwakheden, van een treurige demografische pyramide, en een totaal gebrek aan immigranten, energie schaarste en een structureel incapabele politieke elite.
  2. [verwijderd] 28 november 2012 13:10
    Neem aan dat de geldpersen aanzetten niet de enige oplossing is, mischien wel voor de bankiers en elite. Maar dit is alleen het blikje vooruit schoppen....pak de bankiers en het systeem nou eens aan. Ons huidige systeem brengt ons alleen van crisis naar crisis en alleen insiders weten hier echt van te profiteren.
  3. [verwijderd] 28 november 2012 14:36
    Jammer dat de "gediplomeerde" schrijver van dit stukje niet adviseert om de exposure van het japanse gedeelte van de portefeuille te hedgen voor het valuta risico. Ik heb ergens nog een plukje ING Far East Fund staan (omdat ik zelf niet zo veel zicht heb op Japan) en die zijn welgeteld 2% omhoog gegaan gedurende die "rally".
  4. forum rang 5 theo1 28 november 2012 15:43
    Ik ben er niet zo zeker van dat dit gaat werken.
    Japan kan functioneren met die enorme schuld omdat de schuld vrijwel volledig in Japanse handen is en de rente zeer laag is. Japan is een vergrijzende samenleving met beperkte collectieve pensioenvoorzieningen. Dus moeten Japanners zelf een hoop geld sparen om na hun pensioen nog rond te kunnen komen.

    Dat geld kan moeilijk het land uit. Japanners spreken niet veel over de grens en er zijn in Japan wetten die beleggen in het buitenland moeilijk maken. Verzekeraars en banken zijn verplicht een groot deel van hun vermogen in Japanse staatsobligaties te beleggen. Voor de gemiddelde Japanner zijn staatsobligaties ook bij lage rente relatief aantrekkelijk door (de perceptie van) het lage risicoprofiel en de zeer lage inflatie, waardoor je zelfs bij een lage rente nog rendement hebt.

    Nu gaat de situatie veranderen. De Japanse bevolking vergrijst verder. Een steeds groter deel van de bevolking is gepensioneerd. Deze mensen sparen niet meer voor hun pensioen, ze leven van hun spaargeld. Ze zijn geen netto kopers van obligaties meer, maar netto verkopers. Dat geeft opwaartse druk op de rente.

    En de helicopters vliegen uit om yens uit te strooien boven Tokio. Met de uitdrukkelijke bedoeling inflatie te creëren. Dus worden obligaties nog onaantrekkelijker. Daardoor daalt de vraag, stijgt het aanbod en daalt dus de prijs. Met als gevolg hogere rente.

    Waar meneer Pantelis geen rekening mee houdt, is dat hoge inflatie via bovenstaande mechanismen ook hoge rente betekent. Dat is dodelijk bij schulden van die omvang. Bovendien is 3% in Japanse context misschien heel stoer om te roepen, maar het is nog steeds veel te weinig om zoden aan de dijk te zetten bij de Japanse schuldenberg. De schulden blijven, de rente verplettert de begroting. Wil je van die schulden af dmv inflatie, heeft Japan echt extreme hyperinflatie nodig die snel genoeg uit de hand loopt om de stijging van de rente vóór te blijven. Dat komt in feite neer op een faillissement. Ik zou zeggen, ga dan meteen failliet. In beide gevallen is het resultaat dat banken en verzekeraars weer een kapot gaan en dat een heel groot deel van de bevolking zijn oudedagvoorziening kwijt is.
  5. forum rang 5 theo1 29 november 2012 10:48
    quote:

    soundofnow schreef op 29 november 2012 07:29:

    Kyle Bass een hedgy die ik wel geloof, gokt op het opblazen van de Japanse ecnonomie. Een staatsobligatie van 2% bij een schuld van 225% is direct het einde van Japan.
    Daar zou ik toch mee oppassen. Het gaat hier om sluipende, trage processen. Het kan nog jaren goed gaan en Japan heeft nog altijd de reputatie van veilige haven, dus juist als er veel rumoer is kun je zomaar de Japanse rente zien dalen in plaats van stijgen, gewoon omdat iedereen weer eens ergens anders vandaan vlucht.

    Aan de andere kant, zodra er binnen Japan twijfel begint te ontstaan aan de kredietwaardigheid van de overheid en de gewone Japanner begint te dumpen, kan het ook in heel korte tijd totaal mis gaan. Het is een instabiele situatie.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links