Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Positief

Ondanks de terugval van gisteren, blijf ik bij mijn visie dat de markten er sterk uitzien en de recente correctieve bewegingen ten einde zijn gekomen. Ik begin met de DAX. Gisteren werd hierover onder andere een vraag gesteld door Rosser in het forum.

Het klopt dat recent de stijgende bodemlijn vanaf het dieptepunt van eind juli neerwaarts werd gebroken. Toch blijft de Duitse index bewegen binnen de bandbreedtes van het stijgende trendkanaal vanaf het dieptepunt van begin juni (rond de 5900).

Enige tijd geleden werd de bovenkant van het trendkanaal aangeraakt net onder de 7500 en ik verwacht in de komende weken minimaal een test van de top van vorig jaar van 7600. De bovenkant van het trendkanaal ligt hier ondertussen ruim boven en zou in een overshoot ook getest kunnen worden.

Risico's
Zitten er risico’s in deze markt voor het kortetermijnbeeld? Ja en misschien wel meer dan in een aantal andere indices. Eind vorige week werd een top geplaatst bij 7410. Hiermee werd een eerdere neerwaartse gap helemaal opgevuld.

Toch is de koers hierna weer teruggevallen tot bijna het dieptepunt van de afgelopen weken van 7215. Zodra de DAX onder deze steun maar ook onder de voormalige jaartop van 7195 komt en sluit, dan is de top van vorige week (7410) een lagere top en ontstaat er ruimte naar de onderkant van het stijgende trendkanaal van nu 6985.

Tussenliggende belangrijke steunniveaus liggen nog bij:

  • het 50-daags gemiddelde van 7130
  • een voormalige top bij 7105

Het neerwaarts risico is nu gedefinieerd en zolang de DAX boven de 7195 blijft en te sluit, is er slechts sprake van een terugtest en zijn hogere toppen slechts een kwestie van tijd.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: belangrijke omkeerpatronen
De AEX ligt er in het zeer kortetermijnbeeld sterker bij. Als ik naar de grafiek kijk, dan kan ik de doomscenario’s niet terugvinden. In het langetermijnbeeld is er sprake van een stijgende en zeer brede trend en de AEX mag ver terugvallen voordat deze in gevaar komt.

Maar zal de index ook zover terugvallen? Nee, ik verwacht van niet. De recente terugval is geëindigd met twee belangrijke omkeerpatronen, een piercing line op de daggrafiek en de belangrijke bullish engulfing op de weekgrafiek. Deze worden pas opgeheven bij koersen onder de 321,80.

Dit niveau werd recent getest en daar lag ook het laatste vangnet tot aan de zone 316 tot 318. Deze zone is overigens erg belangrijk. Hier ligt zowel het 200-daags gemiddelde als het eerste Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de juni-bodem van 281.

Sterke trendmatigheid
Zolang een index boven een dergelijk niveau blijft tijdens een terugtest is er sprake van een zeer sterke trendmatigheid. Buiten de genoemde omkeerpatronen werd ook de vanaf de dubbele top dalende toppenlijn gebroken.

De huidige terugval zie ik als terugtest, waarbij de voormalige dalende toppenlijn vandaag ligt bij 326,60. Daarboven ligt nog steun bij 327 en vlak daaronder bij 325. Waar precies een hogere kortetermijnbodem komt te liggen, is niet bekend. Maar ik verwacht wel dat die wordt gevormd.

Daarna mag de recent geteste weerstand van 332,85 weer worden opgezocht, om uiteindelijk in de komende periode verder op te lopen naar mijn koerszone van 346,85 tot 351.

Voor begin volgend jaar houd ik rekening met een test van de 373. Onder de zone tot 316 komt dit scenario in gevaar en lijkt een aanzienlijk diepere correctie te gaan plaatsvinden binnen de stijgende langetermijntrend, maar zoals gezegd wijzen de grafieken daar nu niet op.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. dmmsch 10 oktober 2012 09:02
    Die Handelsmarken für den Dax heute :
    ein initialer Anstieg über 7215 führt zu 7240 mit der Möglichkeit eines Retests der 7288 und 7310 Zone; hier sollten aus Sicherheitsgründen ein Dax short IMO eingezogen werden.Darüber wäre ein Retest der 7329 möglich, was dem 61 Fibo der Abwärtsbewegung vom 05.10.12 entspräche.Darüberhinaus wären 7340 und 7353 als Widerstände (Imo heute nicht präferiert) ;erst darüber Retest der bekannten Marken 7410 und mehr (jederzeit möglich, aber heute eher unwahrscheinlich)
    Auf der Unterseite eher wahrscheinlich, die 7175 Zone (50 Fibo des Anstiegs vom 24.08.12 darunter die 7153 und 7115 Zone mit Extension zu 7082 und Trendkanaluntergrenze bei ca 7055 (nicht präferiert heute)

  2. [verwijderd] 10 oktober 2012 09:08
    Ik kan echt niet positief worden. De daggrafiek laat duidelijk een lagere top zien. Kijkend vanaf medio september patroon van lagere toppen en bodems, waarbij de De Ma20 en 50 gisteren negatief zijn gekruist. Op naar de 322 en dan naar de 316. Vanaf daar weer eens naar boven kijken.
  3. Zwart Jan 10 oktober 2012 09:11
    Voor mij blijft het niet de vraag of we naar beneden gaan, maar wanneer? Afgelopen zomer was echt een regelrechte sucker rally zonder echt fundament. Hoe kan het dat de Dow op het niveau van voor de crisis staat? Als de overheden stoppen met stimuleren dan zakt alles als een kaartenhuis ineen.

    Edit 9.20:
    Zit short AEX 336,36 (vrijdagmiddag 17.00), 333,65 (maandagochtend 9.00), 330.97 (sedert enkele minuten).

    Als de DOW futures serieus oplopen dan stap ik weer even uit (en accepteer ik dat een deel van de weekwinst verdampt).
  4. platta 10 oktober 2012 09:14
    quote:

    dmmsch schreef op 10 oktober 2012 08:41:

    denk niet rot tp 7380 bis donnerstag
    ah, je denkt dus 11.4 fibo reversal van top 7410 = 0 in 2 dagen.
    Lijkt me niet realistisch. Ik ga het echter met belangstelling volgen.

    Zit zelf met een lot van 3 long @7334.
    Heb ondertussen wel wat gehedged en soms dubbel long, dus verlies valt mee. maar richting verkeerd achteraf.

    De sh 7294 heb ik vrijdag gesloten op weekeinde. Ook niet handig achteraf.

    Wel geleerd dat hedgen veel beter is dan stop losses.

    Jemand hat einmal gesagt hier: " Du kannst nur einmal verkaufen". en dat heb ik me goed in de oren geknoopt. Danke Dmmsch fur diesen 1 liner.
  5. platta 10 oktober 2012 09:23
    Advies aan Bas:
    Betrek ook eens harmonic structures in jouw technische analyses.
    Valt denk ik binnen de scope van TA.
    Het is hoofdzakelijk lijnen trekken. Candle formations ook, met piercing line als favoriet. Soms fibo's. Soms een chart pattern. Allemaal nuttig, maar laat mij jouw stukjes met een korrel zout nemen.

    Same as Ad Nooten. Fibo's, candles en lijnen. Als Ad depri is komt dit doordat hij eoander diertje niet heeft gezien.
252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links