Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hup euro hup

Dit weekend was mijn oude dorp, met het oog op de kopende EK voetbal, weer volop Oranje gekleurd. Deze toch eigenlijk nationalistische sfeer past eigenlijk niet in het licht van de steun die de euro nodig heeft. De euro is nu heel zwak en daar wordt heel dramatisch over gedaan.

En ja het is een drama als je naar Amerika op vakantie gaat. Maar anders is het juist perfect om uit de problemen te komen op dit continent. Immers de motor van Europa, Duitsland, draait net als wij op export. Een lage valuta is goed voor de export; onze producten zijn dan goedkoop voor het buitenland.

Nog niet voorbij
Maar wordt de euro nog zwakker? Vrijdagavond hoorde ik op Veronica-radio een quiz met de vraag: wat kunt u met uw waardeloze euro's doen? Diezelfde avond zag ik op CNBC een special over hoe beleggers kunnen profiteren van de eurozwakte.

Noem me maar een contrairdenker maar als we dit soort dingen zien is de bodem in zicht. Het is net zoiets als we aandelentips in de Actueel gaan geven. Als een onderwerp de mainstream bereikt is het bijna in de laatste fase en dus eigenlijk over.

Wat de voorpagina’s overigens nog niet haalt, is de daling op de beurs. Vrijdag werden we ineens opgeschrikt door een onverwachte daling. Ik dacht dat we aan het uitbodemen waren. Maar nee de koersen zetten een prikker omlaag neer die dus niet eens door de media opgepakt werd.

Kortom het is nog niet helemaal over met het “feest”.

Geen effect
Sowieso krijgen de Amerikanen ook steeds meer problemen, de werkloosheid loopt ook daar fors op. Het enige wat de boel kan reden is QE3 (quantitative easing 3) van de Federal Reserve en/of Griekenland uit de euro. Onze bezuinigen hebben alleen een nadelig effect.

Onze problemen zijn door de grootte van onze banken zo groot dat de bezuinigen meer moeten zijn dan het totale bruto nationaal product en dus hebben ze sowieso geen effect.

Jort Kelder heeft dat de afgelopen weken voor iedereen die mijn columns de afgelopen jaren niet begrepen heeft nog eens uitgelegd bij de VPRO (Het Snelle Geld

Nu de markten in paniek blijven zien we weer een grote sprong naar goud. De sprong was dusdanig groot dat zowel de EB-indicator als de Twindicator een koopsignaal hebben.

Maar in de Twindicator zou je verwachten dat er een kleine pullback komt alvorens het echt zo ver is. Of goud echt een goede vlucht is, laat ik maar even buiten beschouwing.

Zijn er dan geen oplossingen? Jawel, gewoon landen uit de euro zetten die niet aan de norm voldoen, eurobonds invoeren om speculatie tegen te gaan. En... schulden weg inflateren zou de beste oplossing zijn. Hoe meer inflatie hoe beter.

Het Financieele Dagblad rekende dit weekend voor dat bij geldontwaarding van 2% de schuld van 2 ton na een jaar nog euro 196.000 waard. Maar of het allemaal zo makkelijk gaat...

Ik ga maar snel naar de diverse indices. Ik begin met het feit dat er even een koopsignaal was in de Midkap. Dit kwam door de overname van Logica.

Maar de Midkap zakte direct daarna weer naar een verkoopsignaal.

De AEX leek even een bodempatroon te laten zien maar de koers viel door een belangrijke steun en daarmee kreeg ik even een klap in het gezicht. De index zou in een theorie namelijk op een steunzone gezeten moeten hebben. Maar helaas… de volgende steunzone is pas in rond de 265 tot 275.

De Duitse DAX had en heeft een soortgelijk verhaal, pas veel lager (rond de 5700) ligt een steunzone van enige betekenis. Dan is het hoofd-schouderpatroon ook pas af.

Hoofd-schouders-knie-teen
Die hoofd-schouderpatronen zien we in grote of kleine vormen ook in andere indices terug. Maar je zou verwachten dat het ergste achter de rug zou zijn.

De Dow Jones is eigenlijk pas net begonnen met de daling en daarom zei ik steeds dat we aldaar onze bescherming moeten kopen.

Maar de S&P 500 heeft ook veel van een hoofd-schouderpatroon. Toch zou de koers ook weer best op een steunje kunnen zitten. Ik vind het best een moeilijk moment in de grafiek.

Helemaal als ik naar de grafiek van de bankenindex kijk dan zien we hoe moeilijk het is om nu iets over de toekomst te zeggen. Want de koers duikt steeds dieper en dieper.

De koersen zijn zo diep gedoken dat ze onder het niveau van de Lehman Brothers-paniek bodem staan en is dat echt een reëel niveau? Want waren er toen niet veel meer problemen?

Als er in 2009 een pinautomaat niet werkte kon dit al escaleren tot een verhaal dat de bank geen liquiditeiten had en kon er een bankrun ontstaan. Nu halen ze  alleen even geld uit Griekenland.

De dalende commodity-prijzen zijn mede-schuldige aan de problemen in de wereldindices. Het zijn bijvoorbeeld juist de oliewaarden die zwaar in de diverse indices zitten en last hebben van de dalende olieprijs.

Maar nogmaals veel indices zoals de Nikkei staan toch ook dichtbij een bodem.

Er is echter slechts één index met een officieel koopsignaal en dat is China. De rest van de wereld wacht op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en met het IMF bedoel ik niet die van Tom Cruise in Mission Impossible (de Impossible Mission Force) hoewel de verschillen zijn niet eens zo groot.

No plan, No backup en No choice.

Om af te sluiten met het voetbal waar ik ook mee begon, ik las op de voorpagina van de Telegraaf dat de belastingdienst café's wil gaan controleren op voetbalpooltjes of ze wel kansspelbelasting betalen.

Dus patijen zoals de Optieclub worden met rust gelaten en we maken ons wel druk over het lokale café?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juni 2012 10:39
    Ik citeer "Het Financieele Dagblad rekende dit weekend voor dat bij geldontwaarding van 2% de schuld van 2 ton na een jaar nog euro 196.000 waard.". Dat is één van de redenen waarom ik financiéle adviseurs/specialisten dan wel economen wantrouw. Het gaat niet om de waarde maar om de knikkers. Een schuld van 2 ton is nu eenmaal 2 ton, alleen als het inkomen stijgt met inflatie wordt de schuld relatief minder. Terecht maak je een aanmerking. Gelukkig waarschuw je ook voor de USA. Problemen aldaar zijn torenhoog naar ik lees, en gelukkig is de EU een bliksemafleider. Voor de rest is de EU gewoon vermaak geworden want wie begrijpt er nu wat er gaande is?
  2. [verwijderd] 4 juni 2012 10:51
    grenzen sluiten om europa heen en import vanuit azie met 100% belasten.

    Als je wat wil verkopen in europa zal het ook deels hier geproduceerd moeten worden.

    Het is de enige optie die nog blijft. Als azie niet meer kan exporteren om de marktprijzen hier kapot te maken en mee moet doen in de opbouw

    Amerika doet ditzelfde - we zijn veel te bang - zie europa landen als kleine lidstaten net zoals amerika. dan heb je kans

    Ik zie ook liever niet dat we die amerikaan achterna gaan, maar door het ondoordachte plan europa tot 1 te maken hebben we geen andere mogelijkheid meer.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links