Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Kom maar op met die rally!"

Toegegeven, ik sta op het verkeerde been. Sinds de start in november 2001 ben ik nauw betrokken bij de IEX Bull/Bear Enquête, de nationale beurssentimentsmeter waarin ú voorspelt wat de AEX(-aandelen) de komende maand doen. Dat heeft mij een dijk van een Klazien uut Zalk-wijsheid opgeleverd

U bent goed in het voorspellen wat de beurs de afgelopen maand deed. Ofwel, daalde de AEX, dan bent u bearish. U gaat het aandeel long dat het de vorige maand het beste deed en short die het minste presteerde. En vice versa. Altijd? Nou, bijna altijd. Zeg maar vaak. Meer dan soms in elk geval...

U ziet het, een Blauw Beursbordje levert deze wijsheid zeker niet op en dat bewijst u in de decemberaflevering van de IEX Bull/Bear Enquête. U bent zo bullish als een deur! Nota bene, terwijl wij de enquête dinsdag op een bar slechte beursdag afnamen en de AEX slecht presteerde in november: -2,91%.

Van 54,2 naar 52,0
U bent wel beduidend minder bullish dan een maandje geleden en dat is natuurlijk de schuld van de Federal Reserve, Grieken, Ieren, Portugezen, Spanjaarden en vult u dit rijtje naar eigen voorkeur aan. De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, komt voor december uit op 52,0.

Dat is veel minder dan de torenhoge stand van 54,2 voor november - de hoogste in vier jaar tijd - maar is nog altijd een zeer bullishe score. De indicator werkt net als de Amerikaanse inkoopmanagersigraadmeter, de ISM Index: 50 is het neutrale niveau. Daarboven is het sentiment bullish, daaronder bearish...

Hoe denkt u met z'n allen - 572 dit keer en dat valt tegen, meestal zijn er rond dan 1000 - nu over de markt, de economie en de AEX?

Economische ontwikkelingen

  • Zeer optimistisch: 8,9% (was 12,6%)
  • Optimistisch: 34,7% (was 44,3%)
  • Neutraal: 28,2% (was 21,4%)
  • Pessimistisch: 19,1% (was 14,4%)
  • Zeer pessimistisch: 9,1% (was 4,7%)

Aandelenmarkten algemeen

  • Zeer optimistisch: 14,5% (was 11,0%)
  • Optimistisch: 31,4% (was 44,1%)
  • Neutraal: 25,2% (was 27,2%)
  • Pessimistisch: 21,5% (was 13,3%)
  • Zeer pessimistisch: 7,3% (was 4,4%)

AEX komende zes maanden

  • Omhoog: 44,8% (was 50,9%)
  • Neutraal: 34,7% (was 34,0%)
  • Omlaag: 20,5% (was 15,1%)

AEX komende maand

  • Omhoog: 45,8% (was 54,4%)
  • Neutraal: 26,4% (was 26,2%)
  • Omlaag: 27,8% (was 19,4%)

Toppers en floppers november
Dan nu het stockpicken. U weet het, u kiest iedere maand zowel een aandeel die de AEX moet out-, als eentje die de graadmeter moet underperformen. Dat levert alle voor- en tegenstemmen op - en afgeteld een long- en een shortportfolio op, die allebei de index een poepje moeten laten ruiken.

Pijnlijk, uw longportefeuille bakte er niets van in november. Er is een verzachtende omstandigheid. Omdat u bullish was, waren hoge bèta-fondsen (laat ze het maar niet horen...) ING en Aegon logische keuzes. Defensie-specialisten Shell en KPN zeker niet, hoewel de telecom het erg liet afweten.

Aan de flopkant koos u wel consequent defensieve waarden, maar u had het geluk aan uw zijde. Met uitzondering van Heineken flopten die nog harder dan menig gooi en smijtaandeel uit de index. Al met al toch een goed keuze, want deze portfolio bleef fors op de index achter.

 
Toppers november
Rendement
Floppers november
Rendement
-0,47%
-3,74%
-11,32%
-2,0%
-7,05%
-10,52%
-8,46%
-6,58%
Gemiddeld
-6,82%
 
-5,71%
-2,91%
 
 
 

Toppers en floppers december
Het valt me zwaar om nu even geen flauw geintje te maken. Ik houd het neutraal. Kijk eens naar uw flopper voor de maand voor december en vervolgens naar het actuele beursbord... Say no more! Moed houden, TNT heeft nog bijna een volle maand de tijd om de AEX aan alle kanten te onderfloppen.

Uw longportfolio ziet er goed, getuige uw bullishme voor december. Fugro is het beste AEX-aandeel dit jaar en daar weten fondsmanagers bij het windowdressen wel raad mee. Randstad en Arcelor Mittal zijn ook usual suspects als de AEX lekker stijgt. Shell natuurlijk niet, maar dat is een verhaal apart.

Het aandeel is een vaste waarde in de topportfolio. Voor de Nederlandse beurs is het een zegen dat u rotsvast vertrouwen hebt in De Koninklijke, want Shell is in haar eentje goed voor een slorige 40% van de Damrak-marktkapitalisatie. Ja, die term Mickey Mouse-beurs komt niet uit de lucht vallen.

De flopportefeuille ziet er ook keurig uit, gezien uw overall beursoptimisme: defensie waarden. BAM niet natuurlijk, maar grote kans dat ze alweer een winstwaarschuwing zit te tikken. ING is officieel wel defensief, maarrr... en dat na die afstraffing... als dat maar goed gaat deze maand! :-) .

 
Toppers december
Stemmen
Floppers december
Rendement
9,1%
-9,8%
6,4%
-8,4%
5,2%
-6,0%
4,5%
-4,5%
 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX en Guruwatch. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. allesweter 2 december 2010 15:50
    Die rally komt er niet. Let op er komt paniek. Afstempelen staatsobligaties/bedrijfsobligaties.
    Dit was ook het geval in 1906 in Mexico.
    De 4% Gold Bond Estados Unidos Mexicanos 1000 dollar werd waardeloos.
    Maar nu wordt er goud geld voor geboden. Deze bond bracht op een veiling in Duitsland 13.000 euro op. Vorig jaar nog 100 Euro.
    Zie ook www.oudeaandelen-online.nl
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links