Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valuta-oorlog

Ondanks alle overheidstimulering wil de economie maar niet echt groeien. Ten einde raad grijpen overheden naar het laatste redmiddel: depreciatie van de valuta.

Er wordt gesproken van een aanstaande valuta-oorlog. In verschillende landen heeft de overheid alle registers opengetrokken om de groei te stimuleren:

  • Cash for clunkers
  • premie voor starters op de woningmarkt
  • fiscale voordelen om bedrijven te stimuleren om personeel langer in dienst te houden
  • premie op bedrijfsinvesteringen
  • banken overeind houden middels kapitaalinjecties en garanties
  • en niet te vergeten de officiële rentetarieven richting nul brengen

De fiscale stimuleringsmaatregelen kennen een natuurlijke rem: de obligatiemarkt. Die rebelleert tegen oplopende overheidstekorten, zeker als er geen uitzicht is op een verbetering van het huishoudboekje.

In Europa ondervinden bijvoorbeeld de Griekse, Portugese en Ierse overheden dat elke dag aan den lijve.

Tegenvallend resultaat
Het financieren van het gat dat geslagen is in de overheidsfinanciën wordt steeds moeizamer omdat de rentevergoeding die de obligatiemarkt vraagt, stijgt. Tot ontzetting van de overheid valt het resultaat van al dat gestimuleer tegen.

Na een korte opleving is de groei weer teruggevallen. Nu zelfs onorthodoxe maatregelen te weinig effect sorteren, wordt een oude bekende van stal gehaald: devaluatie. Zuid-Europese landen zoals Frankrijk, Spanje hanteerden dit wapen om hun zwakke concurrentiepositie te compenseren.

Met de komst van de euro kan dat niet meer. De invloed van de strenge Duitse monetaire politiek is binnen de Europese Centrale Bank (ECB) leidend: inflatiebestrijding en stabiliteit (alle aandacht gaat ook vandaag nog uit naar het Europese Stabiliteitspact) staan met stip nummer één.

Handelspartners
Dat is wel anders in bijvoorbeeld Amerika waar de centrale bank ook verantwoordelijk is voor het bewaken van de economische groei. Depreciatie van de valuta betekent een stimulans voor de export. Zo kan een overheid de groei in een land stimuleren.

Dat dit ten koste van de handelspartners gaat, is dan maar jammer. Deze beggar thy neighbor-mentaliteit lijkt wortel te gaan schieten. De Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega waarschuwde onlangs voor een valuta-oorlog.

Het startschot is gegeven door het fanatisme waarmee de Japanners uit alle macht de yen via valuta-interventies naar beneden proberen te duwen. Hij merkt op dat ook China, Taiwan en Zuid-Korea hun munt kunstmatig laag proberen te houden.

Onvoorspelbaarheid
Singapore, Colombia en zelfs Zwitserland waarschuwen dat zij ook ontevreden zijn met de - in hun ogen - te sterke munt. Wat zou een valuta-oorlog betekenen voor beleggers? Niet veel goeds. Chaos en een toename van de onvoorspelbaarheid van economische ontwikkelingen.

Er is weing zeker op de kapitaalmarkt behalve dat een toename van de onzekerheid de waardering van effecten niet ten goede komt. Nu maar hopen dat de strijdlust tijdig ingeperkt wordt en dat landen hun economisch beleid weer op elkaar afstemmen in plaats van op elkaar te richten als een wapen.

Gegeven de houding van de ECB, die zelfs haar Zwitserse broeders niet langer aan hun kant ziet staan, kunnen de gevolgen van de valuta-oorlog voor de Europese markten zelf nog negatiever zijn: niet alleen de onzekerheid neemt toe, ook de exportmotor valt dan ook nog eens stil.


Dr Fred Huibers is directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management, alsmede fondsmanager van onder meer het HEK European Value Fund. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Kaiser 29 september 2010 14:06
    Braziliaanse minister van Financiën waarschuwt voor valuta-oorlog

    De Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega waarschuwt voor een valuta-oorlog die al volop is losgebarsten. Wereldwijd is er een strijd aan de gang om met een zo goedkoop mogelijke munt uit te pakken.
    De uitspraken van Mantega volgen op een reeks van interventies door de centrale banken van onder andere Japan, Zuid-Korea en Taiwan. China blijft anderzijds de koers van de yuan kunstmatig laag houden.

    Een aantal andere landen, zoals bijvoorbeeld Singapore en Colombia hebben al gewaarschuwd hinder te ondervinden van een te sterke munt. Nog meer devaluaties en interventies vallen dus niet uit te sluiten.

    De algemene trend is dus duidelijk: iedereen probeert zijn munt zo goedkoop mogelijk te maken. Door publiekelijk toe te geven dat er een “currency war” aan de gang is, bevestigt Mantega eigenlijk wat iedereen al langer wist.

    Omdat iedereen het eigenbelang nastreeft, wordt het echter moeilijk om tot een globale oplossing te komen. Brazilië heeft zijn real met 25% zien stijgen tegenover de dollar en dit sinds het begin van vorig jaar.

    Daarmee is de real één van de sterkst presterende munten in de wereld. Tot dusver heeft Brazilië nog niet geprobeerd om de koers van de real naar omlaag te krijgen.
  2. [verwijderd] 29 september 2010 19:09
    www.google.nl/search?hl=nl&rlz=1G1GGL...

    845 resultaten...

    klik nu even op valuta oorlog en bekijk dan even het aantal zoekresultaten..

    hieruit leidt ik af dat het geen "valuta-oorlog" is ook geen "valutaoorlog" maar "valuta oorlog" (27500 zoekresultaten)

    maar misschien is google wel mis dat kan ook nog
  3. forum rang 7 ffff 29 september 2010 19:32
    quote:

    Ali Jas schreef:

    www.google.nl/search?hl=nl&rlz=1G1GGL...

    845 resultaten...

    klik nu even op valuta oorlog en bekijk dan even het aantal zoekresultaten..

    hieruit leidt ik af dat het geen "valuta-oorlog" is ook geen "valutaoorlog" maar "valuta oorlog" (27500 zoekresultaten)

    maar misschien is google wel mis dat kan ook nog
    Ali Jas,

    Leuk zo'n onderzoekje! Dat geeft onmiddellijk aan hoe moeilijk de spellingsregels zijn en hoe ontzettend vaak woorden dus verkeerd geschreven worden. Want Google sorteert niet op juiste spelling maar op wat het overal vindt.

    Gewoon voor de lol geef ik je hier de officiële spellingsregel, die dus zo ontzettend vaak verkeerd gebruikt wordt. Ook door mij, hoor!


    Bij botsende klinkers, waarbij de lettercombinaties uit elkaar gehouden moeten worden, omdat ze geen lange klank voorstellen schrijven we:

    a-a
    a-e
    a-i

    e-e
    e-i
    o-e
    o-i
    o-o
    o-u
    u-i
    u-u

    Doch aaneenschrijven we bij botsende klinkers

    ao
    oa
    eo
    ea
    ia

    Dus is het : Valutaoorlog, politieagent, politieorganistatie, casinoadviseur enz.

    Dat Google zo vaak het woord los van elkaar vindt is iets wat je vaak ziet: Men weet het niet en dan laat men er maar een spatie tussen. Maar dat is ook fout, want het is een samenvoeging.
    En samenvoegingen worden aaneengeschreven.

  4. Geen Gezeik, iedereen rijk 30 september 2010 11:38
    Goed gezien Fred. Dit is echt een belangrijk onderwerp. Vooral de Amerikanen proberen zich uit de problemen te werken door hun valuta te laten deprecieren, ze hebben dat ook na 2003 als gedaan. Er is daar bij BEIDE politieke partijen geen echte bereidheid om de overheidstekorten en tekorten bij huishoudens terug te dringen, daarnaast voert de FED een extreem stimuleringsbeleid dat in principe de dollar ook onder druk moet zetten.
    De Chinezen hebben allang de strategie dat ze hun dollarreserves, die iedere keer aangevuld als chinese exporteurs hun dollars in yuan willen omzetten, gebruiken om investeringen in de VS in dollars te doen om zodoende te voorkomen dat de yuan ten opzichte van de dollar. Slechts de ECB en de Eurozone staan toe dat de wisselkoers van hun valuta min of meer door de markt bepaald wordt en dus stijgt ten opzichte van de dollar maar daarmee ook ten opzichte van de Yuan.
    Japan werd geconfronteerd met een sterk oplopende yen en had daar terecht geen zin in. Zij intervenieren nu dus ook.
    De Europeanen worden zo eigenlijk gedwongen om met het gerommel mee te gaan.
    Het is zeer slecht in een dergelijke situatie als de verschillende belangrijke economische blokken proberen de crisis naar elkaar af te schuiven. Dat is in de jaren ´30 gebeurd door middel van het vergroten van protectionisme door de verschillende landen en nu lijkt het erop dat het plaatsvindt in de vorm van sturing van de valutakoersen en en bescherming van de eigen kapitaalmarkt (de VS heeft regelgeving om Amerikaans kapitaal in de VS te houden, ING werd daar slachtoffer van, Aegon is daardoor gedwongen een groot deel van zijn premies in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen).
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links