Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro Barclays Variabele Rente Obligatie

Aanbieder: ABN Amro
Uitgever: Barclays (S&P rating: AA-)
Looptijd: 7 jaar
Onderliggend: 5-jaars CMS-rente
Hoofdsomgarantie: 101% (indicatie, maximaal 101,5%), tot en met 16 april
Inschrijving: à 100% (indicatie, maximaal 102%), tot en met 28 april
ISIN Code: DE000BC0B1N8

Doelstelling
Profiteren van een mogelijke stijging van de 5-jaars rente.

Werking
De note heeft een looptijd van 7 jaar en heeft een variabele coupon die jaarlijks wordt vastgesteld. De hoogte van de coupon is gebaseerd op de 5-jaars Constant Maturity Swap (CMS) rente. Deze rente ligt doorgaans iets boven de rente op staatsleningen.

Elk jaar wordt de 5-jaars CMS vastgesteld. Dat is dan de coupon voor het komende jaar. De eerste datum waarop de coupon wordt bepaald is 20 april 2010. Op deze wijze wordt zeven keer op de peildatum de rente vastgesteld. De coupon kent een maximum van 6%. Aan het eind van de looptijd vindt aflossing plaats op 100%. Voorbeelden:

Vijfjaars CMS
Coupon
3,00%
3,00%
4,75%
4,75%
6,00%
6,00%
8,00%
6,00% (maximum)

Sterke punten
Coupon stijgt als CMS-rente stijgt.

Zwakke punten
Onderliggende CMS is gebaseerd op 5-jarige looptijd, terwijl deze obligatie een 7-jarige looptijd heeft (7-jaars CMS doorgaans hoger dan 5-jaars CMS). Maximum coupon van 6%, ook als CMS-rente hoger noteert.

Rendementvergelijking met onderliggende waarde(n)
Een reguliere 7-jaars lening van Barclays rendeert circa 4%. De huidige 5-jaars CMS-rente staat op ongeveer 2,5%. De belegger begint dus met een rente die 1,5% lager ligt dan de reguliere 7-jaars (Barclays) rente. Bij een gelijkmatige stijging van de rente in de komende 7 jaar moet de 5-jaars CMS-rente stijgen naar 6% om op het vaste 7-jaars rendement uit te komen.

Daarmee is rekening gehouden met de inschrijfkoers van 101%. Als de eerste coupon op 2,5% wordt vastgesteld, en alle overige coupon op de maximale 6%, is het maximale rendement op deze obligatie 5,25%.

Voor wie
Obligatiebeleggers die een flinke stijging van de 5-jaars CMS-rente verwachten.

Brochure en overige informatie
De informatie in de brochure is uitstekend. Prima dat gemeld wordt dat de in dit product opgenomen kosten over een periode van twee jaar uit de prijs wordt geschreven.

Verhandelbaarheid en vervolginformatie
De obligatie krijgt een Euronext-notering. Barclays onderhoudt een markt met 1% bied-laatspread. Vervolginformatie op de site van ABN Amro.

Opmerkingen en conclusie
Na de reeks variabele rente-notes en -obligaties die gebaseerd waren op het 3-maands euribortarief, brengt ABN Amro nu, met Barclays als uitgevende instelling, een obligatie naar de markt waarbij de 5-jaars rente leidend is.

Voordeel is dat deze 5-jaars rente doorgaans hoger ligt dan de 3-maands rente. Aan de andere kant hadden die euribornotes een minimum coupon van 3%, en soms nog wat hoger. De CMS-rente is gekoppeld aan de kapitaalmarktrente en is daarmee niet uitsluitend afhankelijk van het ECB-beleid.

Nadeel is dat in het CMS-tarief nauwelijks een debiteurenrisico is verwerkt. Daarom ligt de CMS-rente beduidend lager dan de rente die financiële instellingen en andere debiteuren op hun obligatie betalen. Dat betekent dat zelfs bij een flink stijgende CMS-rente de mogelijkheid van een outperformance van deze obligatie ten opzichte van een reguliere obligatie met vaste rente beperkt is.

Alleen beleggers die denken dat de 5-jaars rente snel flink gaat stijgen, kunnen trachten met deze obligatie wat extra rendement te behalen. Maar bedenk dat, mede door de maximum coupon van 6%, de kans niet zo groot is dat het totale rendement op deze lening ver boven de 4% uitkomt in geval van een stijgend CMS-tarief.

Cijfer
Benchmark
Weging
A. Rendementsperspectief
6
6,8
60%
B. Transparantie
10
6,7
20%
C. Originaliteit
10
7,1
5%
D. Vervolginformatie en nazorg
9
6,4
15%
Totaal
7,5
6,4
100%

Mijn eindcijfer zegt niets over het uiteindelijke rendement dat u met dit product behaalt, want dat bepaalt de markt. De beoordeling zegt wel alles over hoe het product kwalitatief in elkaar steekt en of de marketing en nazorg zorgvuldig zijn.

A. Rendementsperspectief
Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Het product moet een zo duidelijk mogelijk rendementsdoel hebben. Het rendementsperspectief moet passen bij de markt waarin wordt belegd.

B. Transparantie
De kansen, maar ook de risico's moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden. De kosten van het product moeten vermeld zijn.

C. Originaliteit
Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

D. Vervolginformatie en nazorg
Hoe is de vervolginformatie na uitgifte? Wordt regelmatig een overzicht gegeven van de prestaties van het product en is er informatie over het verloop van de onderliggende waarde. Zegt de brochure hier iets over?


10 van Tak
Klik hier voor 10 van Tak met een beoordeling van álle financiële producten
Klik hier voor de IEX.nl Handelende Takportefeuile
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links