Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Die eeuwige obligaties

De obligatiemarkt wordt met de dag interessanter. Ik kom terug op mijn column van vorige week, waarin ik aangaf een rente van circa 8% redelijk te vinden op de Rabobank Contingent Notes. Deze obligaties worden na tien jaar afgelost, tenzij de solvabiliteit van Rabobank tussentijds onder de 7% zakt.

Dan wordt 75% van de nominale waarde afgeschreven en krijgt de belegger slechts 25% van de nominale waarde direct uitgekeerd. De 8% rendementseis onderbouwde ik mede naar aanleiding van de actuele rendementen op perpetuele obligaties.

Een aantal lezers vond die vergelijking onterecht, want obligaties met een eeuwigdurende looptijd zijn per definitie riskanter dan die met een vaste afloopdatum, zoals de contingent notes.

Ik ben het eens met de gedachte dat een langere looptijd van een obligatie een groter risico impliceert.

Geen kernkapitaal
Maar het gaat uiteindelijk om het totaal aan voorwaarden. De kans, hoe klein ook, op 75% verlies blijft als een molensteen om de nek van de contingentbelegger hangen. In de discussie over het verschil in risico tussen de perpetuals en de Rabo-notes kan ik een tegenvraag stellen.

Als de perpetuals inderdaad riskantere obligaties zijn, waarom tellen deze dan (waarschijnlijk) in de toekomst niet meer mee als kernkapitaal. En waarom zou dat nu juist wel gelden voor de contingent notes, zoals de Europese toezichthouder naar alle waarschijnlijkheid gaat beslissen?

Ik blijf bij mijn stelling dat dit nieuwe product, hoe mooi op zichzelf ook, grotere risico's heeft dan een perpetual. Dat brengt mij op de vraag hoe we nu naar een belegging in de eeuwigdurende obligatie moeten kijken. De koersen zijn het afgelopen jaar sterk opgelopen. Dat heeft te maken met de toegenomen stabiliteit van het bankwezen.

Geen zin
Maar ook de gedachte dat deze obligatie, als het er op aankomt, voor de belegger minder riskant is dan op het dieptepunt van de crisis werd gedacht, speelt een rol. Weet u nog dat de 8% ING perpetual vorig jaar maart op een koers van circa 37% was te bemachtigen.

Wie op het dieptepunt had toegeslagen heeft in een jaar tijd bij de huidige koers van 100% een rendement behaald van circa 170% (inclusief 8% coupon)! Een andere reden voor de sterke koersstijging van de eeuwigdurende leningen is de opvatting dat de uitgevende instellingen deze obligaties mogelijk vervroegd zullen aflossen.

Immers, als deze obligaties niet meer tot het kernkapitaal gerekend kunnen worden, heeft het voor financiële instellingen geen zin om een hoge rentevergoeding te betalen.

Overslaan
Eventuele vervroegde aflossing zal plaatsvinden tegen een koers van 100%. Dat maakt eerder uitgegeven perpetuals, die ver onder de nominale waarde noteerden, aantrekkelijk. Maar let u op, voor de meeste perpetuals is vervroegde aflossing helemaal niet zeker.

Ten eerste heeft de Europese Commissie nog niet besloten dat de perpetuals niet meer tot het kernkapitaal behoren.Ten tweede is de waarde van deze obligaties voor financiële instellingen niet alleen afhankelijk van het oordeel van de commissie over de kwalificatie van deze leningen.

Ongeacht of deze leningen tot het kernkapitaal kunnen worden gerekend, zijn er voordelen voor de uitgevende instellingen. Zo blijft de mogelijkheid bestaan in een voor de uitgevende instelling moeilijke situatie, coupons over te slaan.

Niet altijd voordelig
Daarnaast is de bank verlost van herfinancieringperikelen in mogelijk turbulente tijden. Maar het belangrijkste is dat in veel gevallen vervroegde aflossing niet op voorhand voordelig is voor de banken en verzekeraars. Dat geldt in ieder geval voor obligaties met een lage vaste coupon, maar ook voor perpetuals met een variabele coupon.

Ik kan mij voorstellen dat de 8% en 8,375% eeuwigdurende obligaties van respectievelijk ING en Eureko te zijner tijd (in 2013) voor vervroegde aflossing in aanmerking komen. Maar voor de 6% perpetual van Eureko (mogelijk vervroegde aflossing in 2012) is dat met de lagere coupon al veel minder vanzelfsprekend.

Dat geldt helemaal voor de eeuwigdurende obligaties met variabele coupon, die aan de 10-jaars rente zijn gekoppeld. Er zijn heel wat obligaties die elke drie maand de 10-jaars rente (van staatsleningen) uitkeren met slechts een beperkte renteopslag.

Eeuwig mooi rendement
Dat blijft voor de banken zeer goedkope financiering, en ik kan mij niet voorstellen dat zij onder de huidige, maar zelfs ook toekomstige omstandigheden, deze leningen van de balans willen. Wat moet de belegger met deze perpetuals? Natuurlijk moet u rekening houden met de risico's van deze specifieke obligaties.

Maar de rendementen van 7,5% of meer zijn wat mij betreft nog steeds een aantrekkelijke belegging. Zelfs, of misschien wel juist zonder de mogelijkheid van vervroegde aflossing. Want voor eeuwig een mooi rendement, wie wil dat nou niet?


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op tak@iex.nl.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. ro1946 19 maart 2010 13:31
    Mijnheer Tak,

    Een vraag.
    Vorig jaar verleende de Ierse staat extra kapitaalsteun aan Anglo Irish Bank. De Europese commissie verordonneerde toen dat er geen rentebetaling op de perps van Anglo Irish mocht plaatshebben zolang deze (renteloze) staatssteun bestond. AngloIrish heeft toen aangekondigd te stoppen met rentebetaling op de perps.
    Eind vorig jaar ontving ABN Amro extra staatssteun. Mijn verwachting was dan ook dat op de perps van ABN Amro geen rente meer zal (mogen) worden betaald. Toch heb ik hierover nog niets vernomen.
    Heeft u enig idee hoe dit nu zit?
    Met vriendelijke groet,

    Robert D.
  2. [verwijderd] 19 maart 2010 15:27
    Voor wie dat nog niet wist, allerlei afwegingen wat betreft perpetuals en diverse goede tips zijn te vinden op IEX forums:

    www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=1977...
    Perpetuals, Steepeners - algemeen nieuws over perpetuals

    www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=1977...
    Perpetuals, Steepeners - Mijn perpetual en steepener porfefolio

    www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...
    Koffiekamer - ING PERPETUALS..........op een rijtje.....
  3. [verwijderd] 19 maart 2010 18:15
    @ Robert; ook de vervroegde aflossing van ING van de €5 miljard Staatssteun wordt door de Europese commissie als Staatssteun beschouwd (het voordeel van de lagere boeterente)

    De eerste betalingen door ING op hybridekapitaal vinden plaats op 31 maart, er wordt geen dividend betaald aan de aandeelhouders zodat ook de couponbetaling stopgezet mag worden.
    De datum om bekend te maken dat men de coupon niet betaald is echter al lang gepasseerd, zodat de betaling dit jaar zeker is..
    Je zag vanaf toen ook weer een opleving van de koersen .

    Ook de variabele Fortis Cap van de ABN Amro(niet cumulatief) wordt betaald,
    Een cumulatieve kan hoogstens worden uitgesteld niet overgeslagen, dus over de betaling van deze cumulatieve hoef je niet al te bezorgd te zijn, je kunt op twee oren gaan slapen.

    Van hoeveel cumulatieve is jouw bekend dat de coupons zijn overgeslagen?

  4. Joh 19 maart 2010 19:30
    Het gaat uiteindelijk om het risico wat de belegger loopt ten opzichte van de uitgevende partij. De Rabobank heeft op dit moment een Bis-ratio > 14 dat is dus meer dan het dubbele van de eis van 7%. Het verhaal van de kortere looptijd vind je zelf ook. De looptijd is flink korter dan de bijvoorbeeld de ING perp. Het renterisico bij stijgende inflatie en oplopende rente is dus lager. De Rabobank heeft een AAA-rating en zal er alles aandoen om dit houden.De 10 jaarsrente is momenteel ca. 3,5% bij een risicoopslag van 100% komt dit op 7%. Dit lijk mij een aantrekkelijke rente gezien de huidige solvabiliteit van de Rabobank.
  5. [verwijderd] 21 maart 2010 08:14
    ik ben het totaal niet eens dat het risico bij deze obligaties kleiner is dan de echte perpetuele obligaties als het tegen zit ben je 75% kwijt terwijl de bank gewoon doordraait terwijl bij de perpetuele obligaties alleen een faillissement ervoor zorgt dat je je geld kwijt bent nee die jongens bij de rabobank zijn zo link als een looie deur ik vertrouw ze voor geen meter!!
  6. forum rang 4 ONN 21 maart 2010 10:51
    Die nieuwe note van Rabo heeft dus een coupon van 6.875 procent gekregen en was ruim 2 keer overtekend.

    Maar weet iemand waar ze genoteerd staan/worden ? Ik kan daar verder weinig over vinden behalve dat het om coupures van minimaal 50k gaat.
    Ik heb het gevoel dat dit niet voor de particuliere belegger beschikbaar komt.

    ISIN code is XS0496281618

    www.rabobank.com/content/news/news_ar...
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links