Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud, TIPS, yield, dollar en... bangeriken

Waarom staat goud (en ook zilver) zoveel lager? Ik denk dat de nog grotere bangeriken even op zijn.

U kunt naar de TIPS kijken:

Of naar de gewone yield:

Plaatjes van twee jaar overuigen mij nooit en dus stoei ik zelf even. Eerst die TIPS. Het maakt niet zoveel nuit of u nu de vijf- of de tienjaars neemt geloof ik. Het is inderdaad min of meer één-op-één en de trends zijn inderdaad precies hetzelfde.

En toch, het is geen wetmatigheid. De rentes heb ik verder terug en u ziet dat er rond 1980 ernstige kortsluiting was. Die jaren stonden ook, vastrentend gezien, diametraal op de onze. De rentes (van de centrale banken) explodeerden tot 20% om inflatie te beteugelen en de economie aan de praat te krijgen (stagflatie).

Eigenlijk is er nu ook een soort stagflatie: de economie groeit ook amper tot niet, Jan Modaal gaat er al decennia niet op vooruit en intussen bloeien de financiële markten, staan de huizenrpijzen op all time highs en puilen onze spaarvarkens uit, omdat bedrijven welvaren en monetaire autotieten eindeloos stimuleren.

Tot slot en het belangrijkste, aan die TIPS, rentes en ook dollar bewegingen is te zien dat goud de natuurlijke tegenpartij van die dollar is op de markten. Helaas voorspelt de een niet de ander. Zo bezien hebt u er niets aan. De correlatie bevestigt alleen maar achteraf dat er correlatie is. Totdat het ooit weer 1980 wordt.    

U begrijpt dat ik goud op z'n kop heb gezet? Bij deze:


Om het verhaal af te maken: waarom staat goud (en ook zilver) zoveel lager? Ik denk dat de nog grotere bangeriken even op zijn.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links