Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Titanic maakt water

Vorige week vergeleek ik de markt met de Titanic en in deze vergelijking kunnen we gerust zeggen dat we de afgelopen week schade hebben opgelopen onder de waterlijn. Ik denk dat de AEX heel stiekem water maakt.

Vorige week verliep erg volatiel en dat is vaak een eerste indicatie van een aanstaande daling. Volgens de statistieken viel 70% van de gerapporteerde bedrijfscijfers van de S&P500 bedrijven mee, maar ik zei al eerder dat de goede cijfers reeds in de markt verwerkt zitten.

En je ziet dan ook dat we zelfs op goede bedrijfscijfers omlaag gaan. Kun je nagaan wat er gebeurt als we tegenvallende cijfers zien.

Komende week krijgen we in Nederland een aantal belangrijke cijfers zoals Randstad en ArcelorMittal. Het wordt even afwachten hoe wij gaan reageren op deze resultaten. Maar het patroon in de candles van de AEX is erg opvallend.

Berenhoop
We hadden een hammer boven in de trend gevolgd door een paar dagen van daling. Kortom een mogelijke bevestiging van een trendomdraai. Nu hebben we in de Twindicator nog geen verkoopsignaal, daarvoor moeten we onder de 315, maar hoop doet leven voor de beren onder ons.

In de EB-indicator hebben we eerder een paar verkoopsignalen gezien die later weer teniet gedaan werden, dus we moeten ook niet te vroeg juichen.

Wat ik zelf apart vind om te zien is dat de Bund ook verzwakt is. Het is natuurlijk vreemd dat zowel de aandelen als de obligaties aan het verzwakken zijn. Tenzij het juist de overheid is die de aandelen omhoog jaagt. Dan is het logisch dat de aandelen hand in hand met de obligaties gaan. Nu is het Bund-verhaal nog niet problematisch zolang we boven de 120 blijven.

Zegt de DAX krax?
Als u net als ik denkt dat de huidige stijging gewoon een correctie is op de eerdere daling, dan vindt u de DAX net als ik heel interessant. We zijn dan ook in de stijging op een belangrijk niveau beland. namelijk het 38,2% retracementslevel. Maar als we inzoomen dan zien we dat het ook hier nog te vroeg is om groot short te gaan. Officieel moet je dat pas doen onder de 5.600.

Toch zou ik nu reeds best een gokje durven wagen en heb dan ook zakelijke en privé wat extra puts aangeschaft. Om mijn negativisme te onderbouwen: ik zie de arbeidsmarkt verder verzwakken. Wat ik in dit licht zelf een opvallend bericht vond, was het verhaal van twee afgestudeerde piloten die het felbegeerde commerciële vliegbrevet hadden en toch geen baan hadden.

Nu weet ik door een neefje in deze opleiding dat deze opleiding heel duur is en de banken je het geld lenen om de opleiding te gaan doen, omdat zij ervan uitgaan dat je met deze opleiding altijd je schuld weer terug kan betalen, maar helaas deze zekerheid is er dus niet meer. Ook de dollar blijft een probleem en let ook op het conflict met de kernbomtechnologie van Iran.


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 oktober 2009 09:13
    Mijn wantrouwen is al net zo groot als die van Frank van Dongen. Bijv. ik las dat men 7,5% inflatie verwacht en daarom zijn er beleggers die overwegen in grondstoffen gaan. Kennelijk zijn grondstoffen ook aan inflatie onderhevig waardoor je geldhoeveelheid in ieder geval niet verminderd en mogelijk dat dankzij grondstoffenhandelaren er prijsopdrijvend effect zal zijn wat weer ten goede kan komen aan inflatie of stagnatie in de economie. Kortom: onduidelijk waarom grondstoffen nemen om geld te verdienen? Tenzij men dat al deed op het dieptepunt, in januari 2009.

  2. z0n0p 26 oktober 2009 09:29
    Ach ja. Voorspellen? Ook deze NOVA TOP5 AEX2009-180 man gaat wel weer eens gelijk krijgen.

    Maar herinnert u zich deze nog??

    Voorspellingen van de Saxo bank voor 2009:

    1) Rellen in Iran, omdat de regering door de fors ingezakte olieprijs niet langer in de levensbehoeften van het volk kan voorzien.

    2) Olieprijs zakt naar 25 dollar door de afnemende economische groei wereldwijd.

    3) De S&P-500 keldert naar 500 punten door problemen met kredieten en onroerend goed.

    4) De EU gaat hard optreden tegen begrotingstekorten van lidstaten en Italië stapt uit de EU (vanwege de aloude valutaperikelen).

    5) De Australische dollar zakt ten opzichte van de yen naar 40,0. De inzakkende grondstoffenmarkt raakt de Aussie economie hard.

    6) De euro-dollar zakt naar 0,90 om dan weer op te krabbelen naar 1,30. Europese bankbalansen worden hard geraakt door stagnatie van Oost-Europa.

    7) De Chinese groei daalt naar 0%. Vooral de imploderende export naar de VS is de boosdoener.

    8) Oost-Europese valuta (deels of geheel gekoppeld aan de euro) komen onder grote druk te staan.

    9) Reuters/Jefferies Index daalt 30% na het spatten van grondstofbubbel.

    10) In Azië worden voor het eerst valuta aan de Chinese Yuan gekoppeld. China wordt de nieuwe handelspartner van de regio en neemt de 1e plaats over van de VS.
  3. [verwijderd] 26 oktober 2009 09:46
    Nu nog steeds overheidscijfers uit augustus/september. Maar kijk in de straten,ik zie steeds meer bordjes verkocht in de straat. En hoeveel beter staan we er nu voor tov october verleden jaar? De laatste vuiltjes worden nu opgeveegd en schoon zijn we weer. Maar maak me wel iets druk om mogelijke inflatie,maar worden de assets dan ook niet meer waard? Dus de balansen worden dan weer door herwaarderingen sterk verbeterd. Dit jaagt de aandelen koersen dan toch alleen maar up,of geldt dit vanaf nu niet meer?
  4. [verwijderd] 26 oktober 2009 10:03
    quote:

    paul63 schreef:

    Nu nog steeds overheidscijfers uit augustus/september. Maar kijk in de straten,ik zie steeds meer bordjes verkocht in de straat. En hoeveel beter staan we er nu voor tov october verleden jaar? De laatste vuiltjes worden nu opgeveegd en schoon zijn we weer. Maar maak me wel iets druk om mogelijke inflatie,maar worden de assets dan ook niet meer waard? Dus de balansen worden dan weer door herwaarderingen sterk verbeterd. Dit jaagt de aandelen koersen dan toch alleen maar up,of geldt dit vanaf nu niet meer?
    De huizen debacle is een storm die nog moet beginnen

    Als dit allemaal maar goed gaat

    PvdA: Mes in hypotheekaftrek
    DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt dat het CDA het mes moet zetten in het politiek 'heilige huisje' van de hypotheekrenteaftrek nu de top van de PvdA akkoord is gegaan met de verhoging van de AOW-leeftijd.

    Ook vindt ze dat CDA en CU het belastingstelsel moeten durven herzien. „Ook de heilige huisjes van andere partijen moeten eraan. Dat geldt zeker voor de woningmarkt”, zegt zij in het AD. „Het geldt zeker ook voor het belastingstelsel. Er is een morele plicht van dit kabinet om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen.”
  5. [verwijderd] 26 oktober 2009 10:34
    Voorlopig proberen we de AEX krampachtig boven de 318 te houden. Het lijkt een kwestie van tijd voor een daling van betekenis. De gewone man in de straat heeft het moeilijk, de rekeningen worden steeds later betaald. Vakantiegeld zal worden besteed om schulden af te lossen.
    Hoe het werkelijk gaat wordt nog niet aan de grote klok gehangen!!
  6. [verwijderd] 26 oktober 2009 11:02
    Frank/Cees,

    Kan je de puts die je, zoals je in je columns hebt aangegeven, de afgelopen periode allemaal hebt gekocht eens in een lijstje zetten zodat wij daar een rendementoverzicht van hebben?

    SpotGod goed idee!! Ik ben ook erg benieuwd. Nu eens even kijken of je antwoord krijgt.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links