Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: It's the dollar, dummy!

Vooruitblik: It's the dollar, dummy!

 

Het gaat me even niet om die aandelen of goud of die man (nooit van gehoord), maar om die ene zinsnede:

Who predicted the 2008 financial crisis

 

 

Wat moeten we daarmee, MarketWatch? Is die man nu officieel gediplomeerd waarzegger ofzo en wacht hem een glazende carrière op de kermis? Op de beurs zien we sinds 1602 dagelijks vele krachvoorspellers en voorspellingen voorbij komen, dus hoe uniek is hij nu eigenlijk?

Het is een fenomeen op de beurs dat ik niet kan begrijpen. We zijn het er allemaal over eens dat koersen niet zijn te voorspellen en tegelijkertijd doen we niets anders en plaatsen we mensen op een voetstuk, die het toevallig een keer goed zagen of eindelijk, na jáááren gelijk krijgen.

Mooiste voorbeeld is Marc Faber, die eigenlijk alleen maar beroemd is omdat hij dag-in-dag-uit een krach voorspelt.Het is intussen alweer acht jaar geleden dat hij voor het laatst gelijk kreeg. Daarna heeft hij - en zovele anderen - de op twee grootste rally ooit gemist: bedankt Marc!

Natuurlijk kukelt eens de boel weer in elkaar. Dat kan morgen zijn, of over zoveel jaar en misschien wel over enkele decennia. Daarop positie innemen is daarom vaak vele malen kostbaarder, dan gewoon de markt volgen in goede en slechte tijden en stilzitten als u wordt geschoren.

In ieder geval is MarketWatch wel neutraal, want letterlijk twee tweets verderop kom ik deze tegen. Zeg het maar beste belegger: moet u voorsorteren op een krach of een bullrun? Koekoek, zou Sierd de Vos zeggen. Weet wat uw kosten, exposure en risico's zijn, is alles wat ik weet.

 

 

Nee, Nu wordt ie mooi :-)

Kom ik dit weekend nog een leuke tegen. Citaatje, want het is weer fraai wat u allemaal weer wordt aangesmeerd, om maar vooral niet in die überenge aandelen en obligaties te hoeven:

Beleggen in aandelen is risicovol en staatsobligaties zijn meestal geen vetpot. Je geld in een oude sok stoppen kan altijd nog, maar waar kun je je overtollige geld op dit moment het best parkeren?

Hoogleraar financiële planning Henriëtte Prast aan de Universiteit van Tilburg en universitair hoofddocent Finance aan de HEC Paris Christophe Spaenjers, die veel onderzoek doet naar alternatieve beleggingen, noemen een aantal mogelijkheden.

 

 

Gelukkig weten deze twee ivoren torenbeleggers (waar zit hun eigen geld in, ik zie geen full disclosure in het stuk) een aantal mogelijkheden die blijkbaar niet risicovol en wel een vetpot zijn. Ik hoest en kuch me helemaal suf en... koekoek, zou Sierd de Vos alweer zeggen.

  • Los de hypotheek op je eigen huis verder af
  • Investeer in kunst
  • Ga op zoek naar een exclusieve luxe tas
  • Koop een oldtimer
  • Investeer in wijn of whisky
  • Stof je postzegelverzameling af
  • Schaf een tweede huis of vakantiewoning aan

De eerste is in principe prima, maar tenzij u huur vangt op een tweede huis of vakantiewoningen zijn dit illiquide beleggingen zonder dividend of rentebetalingen. We weten allemaal dat juist dat op lange termijn voor vermogen zorgt. Dit lijstje is wat-de-gek-er-voor-geeft-beleggingen.

Bovendien noemen de twee wetenschappers allemaal zaken waar je verstand van moet hebben en eigenlijk moet het je hobby of passie zijn. Ik zou tegen deze twee willen zeggen: koop een goed boek van Benjamin Graham ofzo. Dan leer je wat echt waarde heeft: scheppende bedrijven.

Agenda

Genoeg! Over naar de - eindelijk - propvolle agenda. De VS trapt op het KW3-cijferseizoengaspedaal, zo komen negen Dow Jones fondsen door. Van de techgrootmachten en ook grootste beursfondsen ter wereld is er alleen Microsoft. Bij ons zijn er ASML, AkzoNobel en Aalberts.

In Europa zijn er ook een reeks mooie namen, helaas nog geen enkele bank of verzekeraar. Voeding en grondstoffen, we doen het onder meer met BHP Billiton, Carrefour, Daimler, Danone, Nestlé, Rio Tinto en Roche. Er is nog een agendapuntje in Europa: donderdag ECB-rentebesluit.

Daar hoeft u niet al te veel van te verwachten, de rente blijft op 0-0 staan en het inkoopprogramma - We zullen dóórgaan, zal president Mario Darghi wijd armgebarend meedelen - graast de Europese obligatiemarkten volkomen kaal. Eingenlijk is die bank die markt aan het plunderen.

Enfin, voor straf maak ik er geen Klapperrr van de Week van. Wat dan wel, BBP China? Dat zou het zijn, ware het niet dat dit getal een ongeloofwaardig dictaat is. Niemand weet de groei in China. Misschien de regering zelf niet eens. De week in vogelvlucht, de belangrijkste punten:

  • Bij ons zijn er cijfers van Aalberts, AkzoNobel, ASML, Corbion, Sligro, TomTom, Wereldhave, Acomo, Core Labs
  • In Europa zijn er Accor, BHP Billiton, Carrefour, Daimler, Danone, Hays, Hennes & Mauritz, Nestlé, Rio Tinto, Roche en Tele2,
  • In de VS zijn er American Express, Goldman Sachs, IBM, Intel, Johnson & Johnson, Microsoft, Travelers, United Health, Verizon, BlackRock, Johnson & Johnson, eBay, Harley-Davidson, Morgan Stanley, Netflix, PayPal en Yahoo!
  • De ECB neemt donderdag weer een (non)rentebesluit, praat ons bij over het obligatie-inkoopprogramma en er komen vragen over Deutsche Bank
  • Woensdag trekt China als eerste land ter wereld een BBP KW3-cijfer uit de hoge hoed, om die nooit meer te herzien zoals alle ontwikkelde landen dat twee tot drie keer doen. De koersen reageren nooit, omdat het cijfer altijd in de prik of net boven verwaching is
  • Let op de Amerikaanse voorlopende (cijfers over deze maand) economische indicatoren New York (Empire State Manufacturing) en Philadelphia Fed Index
  • Let op de consumentenprijzen (CPI) in de VS in verband met rentestap Fed
  • Industriële productiecijfers zijn er uit de VS en Japan
  • Vrijdag is er dan nog de maandelijkse optie-expiratie

Kiek op de grafiek

Nog even het traditionele rondje langs een paar basisjaargrafieken. Ik begin deze week niet met die saaie AEX, maar met EUR/USD. Strikt genomen moet ik hier altijd mee beginnen, want de dollar is nu de moeder aller assets op de beurs en de VS' belangrijkste exportproduct.

U ziet waarom ik hiermee begin. De dollar trekt aan en het zou mij niet verbazen als techneuten de koersdoelen bij 1,05 en pariteit neerzetten. Hoe het ook zij, als de dollar blijft stijgen, gaan vanzelf al die andere zijwaartse markten die u hieronder tegenkomt ook bewegen.

Of valuta u nou interesseert of niet, houd dit goed in de gaten. Belangrijkste reden voor dollarkracht is de beloofde Fed-renteverhoging en dan waarschijnlijk op 14 december. Het volgende rentebesluit is dan pas op 1 februari 2017.

 

 

De week daarvoor sloot de AEX op 450,06 en vrijdag op 450,50. We hadden er al een bescheiden lolfilmpje over, de index is dit jaar als we goed hebben geteld 42 keer door 450 gegaan. Sinds we de Brexit dip begin deze zomer hebben uitgeprijsd, is er niks meer gebeurd.

Hoewel, de index zette wel een nieuwe jaartop neer, maar gaf daar geen vervolg aan. Zijwaarts dus.

 

 

De Goede AEX, ofwel de herbeleggingsindex, laat nog wel een mooie opgaande trend zien. Er moet technisch denk ik nu wel een nieuw topje komen. Er zit nog een licht voordeeltje in deze index ten opzichte van de prijsindex, want Olies en Unies gaan nog een keer ex-kwartaaldividend.

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit), begint nu ook te zijwaartsen, een drama voor daghandelaren die het juist van beweging moeten hebben. Die zijn veroordeeld tot niks doen en kuimelwerk. Eens komen die rechte strepen echt weer terug, maar ja: wanneer?

 

 

Vink, de Eurostoxx 50 zijwaartst als een ploegende boer maar door.

 

 

Geen idee wat voor technisch patroon de S&P 500 laat zien, maar even wat opwaartse dynamiek om het momentum vast te houden kan geen kwaad, dunkt me. Cijfersezioen valt tot dusverre wat tegen en presidentverkiezingen in aantocht waardoor iedereen stil blijft zitten, is dit het verhaal?

 

 

Voor de wereldwijde (pensioen)beleggers is hier de MSCI World Index omgerekend in euro's. Zelfde verhaal als de andere indices: zijwaarts.

 

 

Idem dito voor de officiële MSCI World Index in dollars, hoewel die ietsie haar koppie laat hangen. Ik begon dit rondje Kiek op de Grafiek niet voor niets met de dollar.

 

 

Ja, een hogere top op 0.17%. Onze tienjaarsrente zou technisch gezien nu een hogere bodem moeten neerzetten, om een opgaande trend te ontwikkelen. Een wat, denken nu alle meelezende vastrentende jongens en meisjes, een opgaande trend: wat is dat? Nóóit van gehoord.

U weet het, de boel zakt al 35 jaar. Opvallendste bewegers afgelopen week zijn Duitsland (+4 basispunten, bp's), VK (plus heleboel bp's) en de VS staat weer op 1,80%. De tienjaars scores van een aantal belangrijke en usual suspect landen:

  • Nederland: 0,167%
  • Duitsland: 0,069%
  • Frankrijk: 0,315%
  • België: 0,304%
  • Italië: 1,381%
  • Spanje: 1,124%
  • Ierland: 0,504%
  • Portugal: 3,306%
  • VS: 1,805%
  • VK: 1,094%
  • Japan: -0,056%
  • Zwitserland: -0,461

Om het af te ronden: de markt prijst nu een 8,3% kans in dat de Fed op 2 november de rente verhoogt - dat is vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen - en maar liefst 69,5% op 14 december.

 

 

De olieprijs (WTI) ziet weer het licht en oogt vrij opgaandetrenderig, maar het topje uit juni op 51,67 dollar staat nog. Het spul kwam vorige week niet verder dan 51,32 dollar.

 

 

Goud is na die uitglijder anderhalve week geleden aardig blijven liggen, of vergeten het verlies goed te maken. Zeg maar wat uw voorkeur is. Aantrekkende dollar en aanstaande renteverhoging lijkt me geen goed nieuws hier, maar dat weten de goudkevers natuurlijk ook wel.

 

 

Dat was het, afronden maar: de weekvideo van Corné.

 

 

Veel succes deze week en hier is nog de hele agenda.

17 okt
06:30 Japan industriële productie aug
08:00 H&M KW3-cijfers
11:00 EU inflatie CPI sep 0,4% MoM
14:00 Bank of America KW3-cijfers
14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index okt 1,50
15:15 VS industriële productie sep 0,2% MoM
22:00 Netflix KW3-cijfers
22:00 IBM KW3-cijfers

18 okt
08:00 Danone KW3-cijfers
08:00 Hays KW3-cijfers
10:30 VK inflatie CPI sep 0,1% MoM
14:00 Goldman Sachs KW3-cijfers
14:00 Harley Davidson KW3-cijfers
14:00 Johnson & Johnson KW3-cijfers
14:00 BlackRock KW3-cijfers
14:00 United Health KW3-cijfers
14:30 VS inflatie CPI sep 0,3% MoM
18:00 Accor KW3-cijfers
22:00 Intel KW3-cijfers
22:00 Yahoo! KW3-cijfers

19 okt
04:00 China BBP KW3 1,8% QoQ
04:00 China detailhandelsverkopen sep 10,6%
08:00 ASML KW3-cijfers
08:00 AkzoNobel KW3-cijfers
08:00 Core Labs KW3-cijfers
08:00 BHP Billiton KW3-cijfers
08:00 Carrefour KW3-cijfers
14:00 Morgan Stanley KW3-cijfers
14:30 VS Building Permits sep 1,163M
14:30 VS Housing Starts sep 1,165M
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 Fed Beige Book
22:00 eBay KW3-cijfers
22:00 American Express KW3-cijfers
22:00 Mattel KW3-cijfers

20 okt
08:00 Aalberts KW3-cijfers
08:00 Sligro KW3-cijfers
08:00 Rio Tinto KW3-cijfers
08:00 Roche KW3-cijfers
08:00 Tele2 KW3-cijfers
08:00 Nestlé KW3-cijfers
08:00 Pernod Ricard KW3-cijfers
08:00 Duitsland inflatie PPI sep 0,1% MoM
08:00 Acomo KW3-cijfers
10:30 VK detailhandelsverkopen sep 0,3% MoM
13:45 ECB rentebesluit
14:00 Verizon KW3-cijfers
14:00 Travelers KW3-cijfers
14:30 VS Philadelphia Fed Manufacturing Index okt 5,8
14:30 ECB persconferentie met Mario Draghi
16:00 VS leading indicators SEP 0,2% MoM
16:00 VS Existing Home Sales sep 5,34M
22:00 Microsoft KW3-cijfers
22:00 Paypal KW3-cijfers

21 okt
08:00 Wereldhave KW3-cijfers
08:00 TomTom KW3-cijfers
08:00 Ericsson KW3-cijfers
08:00 Umicore KW3-cijfers
08:00 Daimler KW3-cijfers
08:00 SAP KW3-cijfers
08:00 Corbion KW3-cijfers
16:00 EU consumentenvertrouwen okt -7,9
16:00 Optie expiratie


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. De sjaak 17 oktober 2016 08:22
    quote:

    niettezuinig schreef op 16 oktober 2016 16:45:

    Ben vorige week long gegaan op goud. Als ik het zo lees is dat behoorlijk dom. Ben ik de enige die hier ruim is ingestapt? Van het goud forum word ik niets wijzer
    Goud (en zilver) moet je gewoon fysiek kopen (regelmatig bijkopen ook), wegleggen en niet meer naar omkijken. Of het nu op de korte termijn nog wat daalt?, wat maakt het uit. Probleem is dat de wereld met een veel te grote (onoplosbare) alsmaar groeiende schuldenberg zit. M.i. zal dit op enig moment (binnen afzienbare tijd) tot een ineenstorting van het huidige financiele systeem leiden. Gevolg is dan dat er een totale reset gaat komen en dan komen goud en zilver aardig van pas op moment dat je euro's etc nog maar een fractie (of zelfs niets) van de huidige koopkracht hebben.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links