Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Trigger gezocht

Vooruitblik: Trigger gezocht

 

Wie dat wil kan weer de hele week duimen draaien in de hoop dat er op vrijdagmiddag nog iets gebeurt. Afgelopen vrijdag maakte Fed-voorzitter Janet Yellen ons eigenlijk niets wijzer. Eéns... ja ééns komt die renteverhoging, maar wanneer is nog altijd een groot vraagteken.

Wel is de verwaching voor het rentebesluit op 21 september opgelopen tot 33% van 21%. Verder kan ik u nog melden dat ECB's Benoit Coeuré de pers aan het lachen schijnt te hebben gekregen. Hij liep de polonaise, omdat de inflatie is verdubbeld van 0,1% naar 0,2%. Zoiets.

Kost 80 miljard euro per maand, maar dan heb je ook wat :-) Of het waar is van Coeuré weet ik eerlijk gezegd niet. Ik zag het ergens op Twitter voorbijkomen. Ik kan het nu niet meer vinden en het is eigenlijk ook veel te leuk en zeker te onbelangrijk om helemaal te checken.

Meer valt er ook niet over dat centrale bankiersuitje in Jackson Hole van donderdag tot en met zaterdag te vertellen. Of het moet zijn dat de Bank of Japan zei dat ze zich nooit en te nimmer zou overgeven aan deflatie en alles uit de kast blijft trekken. Nou, succes dan maar.

 

 

Saai, lusteloos, zijwaarts, lage volume en weinig animo

Met die centrale banken is er tenminste nog wel iets te doen, maar overschat het effect niet. Want we zijn er nu al een half jaar over aan het soebatten, maar strikt genomen gaat het bijvoorbeeld bij de Fed over een rente van 0,25-0,50% nu en misschien straks 0,50 -0,75%. Nou nou.

Gaat u daar uw beleggingsportefeuille en -strategie voor omgooien, wel of niet dat huis en die auto kopen et cetera? We moeten ons alleen ergens druk over maken, want het momentum zit niet mee op de beurs. Saai, lusteloos, zijwaarts, lage volumes en weinig animo is de grote gemene deler.

Zoals gezegd, zoals we vorige week op Yellen zaten te wachten, kan wie dat wil de hele week zitten tukken tot vrijdag het Amerikaanse Payroll Report verschijnt. Zeker bij een forse afwijking kan die de markten de wieberitis bezorgen, maar kleine kans dat dit de trigger wordt waar we op wachten.

Juist op momenten dat u het niet verwacht - wie zette vorig jaar niet op Black Monday nietsvemoedend de schermen aan? - wil de markt wel eens echt richting kiezen. Bij voorkeur op iets totaal onverwachts. Dat is eigenlijk logisch, want alleen iets totaal onverwachts is nog niet ingeprijsd.

Of er iets totaal onverwachts gebeurt deze week kan ik helaas nu nog niet zeggen :-) Eerste week van de maand en dan hebben we altijd een belangrijk rondje data met wereldwijde inkoopmanagersindices en het Payroll Report. Alleen nog kliekjs, het KW2-cijferseizoen zit er vrijwel op.

Agenda

Het is natuurlijk een koud kunstje om het Amerikaanse Payroll Report als Klapperrr van de Week aan te wijzen. Deze maandelijkse werkgelegenheidscijfers gelden nog altijd al de moeder aller macro's. Zo'n intikkertje is mijn eer te na, maar bij gebrek aan beter is het niet anders.

Het KW2-cijferseizoen zit er op, er wapperen bij ons alleen nog wat small caps voorbij. Dat small is betrekkelijk. HAL is met een beurswaarde van 14,5 miljard euro meer dan AEX-waardig, maar gezien omzet en hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen is het niet meer dan een lokaaltje.

Vergeet dit nooit bij dit prachtige fonds: het is lekker meesurfen op de kennis, kunde én het rendement van de Rotterdamsche Reekenmeesters. Houd uw positie beperkt, want zeker in tijden van nood kan (hoeft niet) het aandeel een Hotel California zijn: u komt er met goed fatsoen niet uit.

Verder gaan Wolters Kluwer en Flow Traders ex-dividend en gaat Kas Bank haar aandeelhouders in een buitengewone vergadering uitleggen waarom zij het dividend voorlopig passeert. Op vrijdagmiddag nog wel. Lekker tijdstip voor zoiets. Verboden te klieren en met propjes te gooien.

In vogelvlucht nog even de agenda, de complete met consensus vindt u onderaan:

  • Deze week nog een rondje KW2-cijfers bij ons en toevallig komen ze allemaal dinsdag: HAL Trust Unit, Beter Bed, Nedsense, DPA Flex, Reesink, Neways en Probiodrug
  • Wolters Kluwer en Flow Traders gaan ex-dividend
  • Aandeelhoudersvergaderingen zijn er van Lucas Bols, Docdata en Kas Bank
  • Vrijdag dus het Payroll Report, wonesdag voorafgegaan door het ADP-arbeidsmarktrapport over de private sector
  • Wereldwijde inkoopmanagersindices met als topper de moeder aller inkoopmanagersindices, de Amerikaanse ISM Manufacturing Index
  • Duitse inflatie en werkloosheidscijfers over augustus, net als (inflatie) de EU en Italië
  • Prachtig uitgebreid rapport die Amerikaanse Case-Shiller huizenindex, maar helaas wel twee maanden oud
  • Restmateriaal zijn Amerikaanse Chicago PMI, olievoorraden, fabriekorders, jobless claims en consumentenvertrouwen

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. De AEX kiest maar geen richting. Hoewel? Weliswaar zet de index technisch steeds geen hogere top neer boven 458,02 van begin dit jaar, maar de de bodems worden wel steeds hoger. Ontleen hier geen rechten aan, maar toch:

 

 

Bevestiging? De Goede AEX, ofwel de herbeleggingsindex, zit nog wel in een opgaande trend en zou nu weer een nieuwe top moeten neerzetten:

 

 

Nog eentje. De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit), staat ruim onder officieuze nervositeitsgrens 20. Eén wild beursdagje is echter voldoende om daar weer bovenuit te komen:

 

 

De Eurostoxx 50 heeft de top van begin dit jaar nog lang niet in het vizier, zo bezien doet de AEX beter. Zijwaarts uit het boekje, zou ik zeggen:

 

 

U moet zowat een vergrootglas er bij pakken, maar de S&P 500 laat het kopje nu ook een beetje hangen. Afwachten. Hele saaie koersen deze week, maar geen nieuwe top.

 

 

Voor de wereldwijde (pensioen)beleggers de MSCI World Index omgerekend in euro's. Die gaat ook nergens heen:

 

 

De MSCI World Index in dollars tekent ook een kleine weigering in de grafiek aan:

 

 

Onze (tienjaars) rente begint een oud beursgezegde nu toch echt in de verf te zetten, het legendarische steun op nul:

 

 

Vorige week was het nog spannend of EUR/USD uit het korte, neergaande trendje te breken. Intussen heeft het valutapaar geantwoord. Met een bescheiden krakkkkje staat het weer onder 1,12. Niet hemelbestormend, maar wel beweging bij het belangrijkste marktitem dat er is.

 

 

Brent en WTI worstelen maar met die 50 dollars, die zoals u hierboven zit ook wat duurder werden. Een hogere top lijkt even uit beeld, maar het kan hard gaan hier. Ook naar beneden, trouwens: :

 

 

Goud mag ook wel eens in de handen spugen. Lager topje in de maak? Ook hier is de dure dollar van toepassing, om maar te zwijgen van een eventuele Fed-renteverhoging:

 

 

Sluit ik af met de video van Corné, de hele agenda en wens ik u veel succes - en speciaal voor deze keer - volatiliteit deze week.

 

 

29 aug
00:00 Beurs Londen dicht ivm summer bank holliday
09:00 Wolters Kluwer notering 0,19 euro ex-dividend
14:30 VS Core PCE prijsindex jul 0,1%
14:30 VS personal income and outlays 0,4% en 0,3% MoM
16:30 Dallas Fed manufacturing index

30 aug
08:00 Beter Bed KW2-cijfers
08:00 HAL Trust KW2-cijfers
08:00 Nedsense KW2-cijfers
08:00 DPA KW2-cijfers
08:00 Reesink KW2-cijfers
08:00 Neways KW2-cijfers
08:00 Probiodrug KW2-cijfers
08:00 Duitsland import- en exportprijzen
08:00 Spanje inflatie CPI aug
08:00 EU consumentenvertrouwen aug -9,0
14:00 Duitsland inflatie CPI aug 0,1% MoM
15:00 VS S&P Case Shiller huizenprijzenindex jun 5,1%
16:00 VS consumentenvertrouwen aug 97,0

31 aug
01:50 Japan industriële productie jul 0,8%
08:00 R&S Retail KW2-cijfers
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen jul 0,5% MoM
08:00 Bouygues KW2-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI aug
09:00 Flow Traders notering 0,55 euro ex-dividend
09:55 Duitsland werkloosheidcijfers aug -4K en 6,1%
11:00 Italië inflatie CPI aug 0,3% MoM
11:00 EU inflatie CPI aug 0,3%
14:00 Docdata BAVA
14:15 VS ADP banenrapport aug 170K
15:45 VS Chicago PMI aug 54,4
16:00 VS pending home sales jul 0,7% MoM
16:30 VS weekrapport olievoorraden
16:30 Iliad KW2-cijfers

1 sep
02:30 Japan manufacturing PMI aug 49,6
03:00 China manufacturing PMI aug 49,9
03:30 China Caixin manufacturing PMI aug 50,2
09:00 Nederland Nevi PMI aug
09:15 Spanje manufacturing PMI aug 50,9
09:45 Italië manufacturing PMI aug 51,2
09:50 Frankrijk manufacturing PMI aug 48,5
09:55 Duitsland manufacturing PMI aug 53,6
10:00 EU manufacturing PMI aug 51,8
10:30 VK manufacturing PMI aug 49,0
14:00 Lucas Bols AVA
14:00 Campbell Soup KW2-cijfers
14:30 VS productivity and costs KW2 -0,5% en 2,0%
14:30 VS Jobless Claims
15:45 VS manufacturing PMI aug
16:00 VS ISM Manufacturing Index aug 52,0
16:30 VS weekrapport olievoorraden

2 sep
10:00 Italië BBP KW2
11:00 EU inflatie PPI jul 0,1% MoM
12:00 KAS Bank BAVA
14:30 VS Payroll Report aug 185K en 4,8%
16:00 VS fabrieksorders jul 2,0% MoM


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 augustus 2016 14:55
    Ik vinf het bizar! Fed heeft overduidelijk aangegeven de rente in september en vervolgens in december te verhogen!!!! Bizar dat men dit niet begrijpt of niet wil begrijpen. Steek je hoofd niet in het zand. Beurzem zullen vanaf morgen extreem dalen en terecht. De Aex zit vol met hete lucht en deze loopt nu leeg! Fed gaat in september de renteet 0.75% verhogen en in december met 1.00%. Verder staat Deutche Bank aan de voor avond van faillisement. Google maar eens hierover.
  2. forum rang 6 ttroo 28 augustus 2016 14:59
    Nou ff rustig gelezen en gekeken. Ten eerste uiteraard bedankt voor het stuk. Altijd leuk om de vooruitblik van de beursweek te lezen. Kijk ik naar Amerika, dan liggen de Dow Jones en de S&P500 bijna op een verkoopsignaal. De bandbreedtes in de Nasdaq worden steeds smaller, dus dat kan steeds leuker worden naarmate de week steeds meer vordert. Van de olie blijf ik af. Ik ben eerder koper in Zilver. De echte VIX, de Amerikaanse dan, die geven een mooie strong buy af. En gingen vrijdag een uurtje ouderwets tekeer, maar uiteindelijk konden ze vrijdag maar net hoger sluiten. Ik vind Europa wel wat shakie er bij liggen en aangezien America de master is en Europa de slave, let ik op dit moment vooral op Amerika.
  3. pro-zen 28 augustus 2016 19:00
    quote:

    RadouanX schreef op 28 augustus 2016 14:55:

    Ik vinf het bizar! Fed heeft overduidelijk aangegeven de rente in september en vervolgens in december te verhogen!!!! Bizar dat men dit niet begrijpt of niet wil begrijpen. Steek je hoofd niet in het zand. Beurzem zullen vanaf morgen extreem dalen en terecht. De Aex zit vol met hete lucht en deze loopt nu leeg! Fed gaat in september de renteet 0.75% verhogen en in december met 1.00%. Verder staat Deutche Bank aan de voor avond van faillisement. Google maar eens hierover.
    Heb jij hier eens een linkje van ?. Zat laatst hier ook al eens naar te speuren maar kon niets noemenswaardig vinden.
  4. Bonost 28 augustus 2016 20:41
    quote:

    RadouanX schreef op 28 augustus 2016 19:04:

    www.cnbc.com/2016/08/26/feds-fischer-...
    Met welke negatieve bril lees jij dit stuk. Dat je zulke doemcijfers uit dit stukje kan halen vind ik op zich al knap.

    Het zal echter zeer onwaarschijnlijk zijn dat o.b.v. de inflatiecijfers in september een rentestijging wordt afgegeven door de FED. Want ze gaan in Amerika wel de goede kant op met de inflatie, maar het is allemaal te broos om te riskeren dat dit door de renteverhoging weer gaat keren. Nee, de maand september wordt afgewacht ter bevestiging van de groei van de inflatie en hooguit kan dit een rente verhoging van een kwart procent in december opleveren.

    Vergeet ook niet dat de groei van de economie in Amerika niet loopt zoals men daadwerkelijk had verwacht o.b.v. de werkloosheidcijfers.
    Het probleem is hier dat men zich alleen maar richt op Amerika en daar is voorlopig een Status Quo. Dus stoppen met het kijken naar Amerika en verplaats je zicht op Europa.

    De groei van de wereldeconomie zal toch echt vanuit Europa moeten komen.
    En dan bedoel ik niet Europa zelf, want die gaan maar echt traag vooruit en zullen dat de komende jaren blijven doen. Nee, dit Europa zal zijn problemen toch echt in een sneller tempo moeten oplossen (b.v. door te stoppen met die halfzachte maatregelen) wil men kunnen loskomen van deze langzaamaan groeitempo. Maar wat ze wel kunnen doen is het volgende: ze kunnen meer geld vrijmaken voor de stimulatie van de Emerging Markets, zodat ze meer groei kunnen genereren voor zichzelf. Hier dus nog zeker geen Status Quo. En daarom je richten op stimulatie van de Emerging Markets door Europa.
  5. Belgske 28 augustus 2016 21:27
    quote:

    RadouanX schreef op 28 augustus 2016 19:04:

    www.cnbc.com/2016/08/26/feds-fischer-...
    Die Fisher klinkt toch niet echt hawkish als je het mij vraagt. En vergeet niet dat de FED met een hoop bonds zit waar ze van af wil, en intrest verhogen zal de risk-off mode alleen maar aanwakkeren en het moeilijker maken om die bonds verkocht te krijgen.

    Als je ziet waar bev Brazilië zit, en Venezuela, dan kan je toch niet denken dat ze de intrest verhogen met een duurdere dollar als gevolg. Die zuid-amerikaanse landen hebben het heel moeilijk.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links