Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat een grafiek!!!

Wat een grafiek!!!

 

Ja, we gaan weer spelletje doen! Enig idee? Mijn eerste intuïtieve reactie toen deze grafiek op mijn scherm opplopte was: en nu wegwezen hier! Hebt u dat ook?

 

 

Hint: het is Cees Smit die me op het idee brengt weer eens bij dit aandeel en grafiek te kijken. Uit zijn stukje - hoe kan het oook anders - De beer is terug van vandaag:

Normaal is het zo dat als de olieprijs stijgt en een zonnecelbedrijf beter draait, de koers stijgt maar First Solar zakte even door het ijs. Nu zijn de premies in de opties heel hoog en dus zou u door calls te verkopen weer een deel van uw verlies goedgemaakt moeten kunnen worden maar het blijft wel een raar iets.

Gezien de milieudoelstellingen maar ook gezien de rendementen van de zonnecollectoren denk ik dat we pas aan het begin van de zonnecelrevolutie staan. Kortom, ik voel me prima in mijn First Solar-positie.

 

Koers aandeel First Solar

 

Nog een hint:

 

 

Vestas en First Solar

Ja, het is de Deense windmolenfabrikant Vestas. First Solar en Vestas waren begin deze eeuw de vaandeldragers van de duurzame energierevolutie. Dat ging goed, heel erg goed zelf, vervolgens ging het fout, het werd zelfs een drama en kijk nu. Ik heb even de hele historie van beide fonden in dollars in één grafiek gezet.

Wind - zon 1-0

 

 

Daar waar Vestas onwaarschijnlijk herstel laat zien - het gebeurt zelden dat fondsen zo terugkomen van een heuse geklapte bubbel - blijft First Solar kwakkelen. Cees durft het aandeel aan, maar zou u ook Vestas nog durven kopen, dat minimaal een denderende trein is? Intuïtief zeg ik nee, maar intuítie telt niet op de beurs.

Technisch is het gemakkelijk denk ik. Dikke, vette opgaande trend, ofwel een koop dus. Fundamenteel dan. Kijk eens aan zeg, dit is andere koek dan wat u vaak aantreft bij zulke aandelen. Alle vakjes in Reuters zijn ingevuld, waar dit vaak streepjes zijn. Vestas is een echt bedrijf, met echt omzet, winst, dividend en amper schuld.

Kijk mee, het is volgens Reuters Eikon niet eens zo schreeuwend duur en dat voor een groeiaandeel in een sector waar volop fantasie in zit. Koopwaardig dus?

 

 

Wacht even, zei ik daar groeiaandeel? Over die status valt te discussieren, maar ik kijk bij de verwachte groei van winst en omzet. Dat valt dan weer reuze tegen, magere single digits.

 

 

Beleggers zitten daar niet mee, want die zetten het aandeel vorige week +9,9% hoger op KW2's. Kortom, er valt best wat voor te zeggen om het aandeel nu nog te kopen, als u een duurzaam fonds wilt. Ik zou alleen wel op een dikke dip wachten en zeker in zo'n stijl oplopende grafiek komt die altijd wel een keertje fors langs.

Weet u wat? Als het weer Helemaal Fout Gaat, maakt u er gewoon een langetermijnwaardebelegging van. In tegenstelling tot die bubbel tien jaar geleden beurt u namelijk nu wel dividend, koopt u een echt bedrijf en niet alleen maar een belofte. En anders dobbelt u met Cees misschien First Solar mee.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. schubi007 22 augustus 2016 17:00
    Groot voordeel van de wind is dat het ook 's nachts waait.

    Het probleem is in de toekomst is niet de productie van energie, maar de distributie en opslag. Zonneenergie is goedkoper energie, dus wat ik denk is dat vooral bedrijven die veel energie gebruiken kansen krijgen. Bauxiet?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links