Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Presidentsjaar positief voor aandelen?

Presidentsjaar positief voor aandelen?

We zitten in een presidentsjaar. Omdat de huidige zittende Amerikaanse president – Barack Obama – aan z’n tweede en dus laatste termijn bezig is, wordt er dit jaar sowieso een nieuwe Amerikaanse president gekozen. De keuze is naar alle waarschijnlijkheid tussen Hillary Clinton of Donald Trump.

Beide personen zijn geen onbekenden voor het Amerikaanse volk, dit in tegenstelling tot Barack Obama toen die op het politieke toneel verscheen. Met beide presidentskandidaten van de Republikeinen valt er dus weer iets te kiezen voor de Amerikaan, maar wat hebben beleggers eraan?

Volgens de mediaberichten hoeven we er niet over te twijfelen: presidentsverkiezingen zijn goed voor de beurs. Immers, er worden veel beloftes afgeleverd en de zittende president zal geen drastische beslissingen nemen die voor onstabiliteit kunnen zorgen.

Halve waarheid

Kortom, een presidentsjaar is goed voor beleggers. Dat is helaas maar een halve waarheid. Meestal is het zo dat indien een zittende president de termijn kan verlengen, het erg goed gaat op de financiële markten.

Maar als presidenten moeten wisselen van stoel, vooral als er nog een tweetermijnpresident zetelt, dan gaat het er minder fraai aan toe op de beurs, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.

Uit het verleden blijkt namelijk dat de uittreding van een tweetermijnpresident altijd, zonder uitzondering, gepaard gaat met een beurscorrectie. Meer nog, in de meeste gevallen was er gewoonweg sprake van een beurscrash! De volgende grafiek brengt telkens de vrije val goed in beeld.

De uittreding van een tweetermijnpresident ging in het verleden altijd gepaard met een beurscorrectie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Turbulente markten

George W. Bush nam het presidentsstokje over van Bill Clinton in 2000-2001, Obama deed hetzelfde in 2008-2009. De nieuwe presidenten werden nooit getrakteerd op een beursfeest, maar hielden er eerder een flinke kater aan over.

Met de overgang naar Bush liet de markt 50% liggen, terwijl beleggers bij de aanstelling van Obama nog een grotere ravage (-60%) aanrichtten. Dat is toch wel een ander beeld dan we normaal gesproken lezen in de media.

Het klopt als de zittende president zijn tweede termijn doet, maar in andere gevallen klopt het niet. Ook verder in het verleden is er altijd wel sprake geweest van turbulente markten rond de intrede van een nieuwe president, nadat een zittende president twee termijnen had afgerond.

Flinke correcties

Ook Bill Clinton kreeg er eerder meer te maken, nadat hij het stokje overnam van Ronald Reagan, die zelf ook twee termijnen aan ekkaar wist te breien. In het najaar van 1990 dook de Dow Jones van bijna 3000 tot onder 2500 punten, oftewel een correctie van ruim 15%.

Er moet wel bij gezegd dat het daar ook verder bij bleef. Het vervolg werd een van de grootste feestperiodes die we ooit hebben gekend op de financiële markten, met de technologiebubbel als climax.

De tweetermijnpresident voor Reagan, Eisenhower, zeelde in de naoorlogse jaren van 1953 tot 1961. Amerika kwam, net als de rest van de wereld, uit een erg moeilijke periode en onder het bewind van Eisenhower keerde de rust en kalmte terug.

Geen beursfeest

Toen hij de positie van president inleverde, ging ook dit weer gepaard met de nodige onrust op de beurs. Op de voorgaande grafiek is duidelijk te zien dat de Dow Jones index in 1961 corrigeerde van circa 750 punten tot net iets meer dan 500 punten.

De exacte cijfers heb ik, maar enige rekenwerk levert al snel een beurscorrectie van 30 tot 40% op. Dat zijn uitslagen die alvast kunnen tellen. En het fenomeen blijft maar terugkomen.

De Dow Jones index corrigeerde in 1961 tot net iets meer dan 500 punten
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dieper in de tijd – ik sla de periode van WOII over want toen was er sprake van een president met drie termijnen (Roosevelt) – dan kom ik Woodrow Wilson tegen, president van 1913 tot 1921. Eveneens geen fraai beeld op de beurs bij zijn vertrek: een correctie van 45% in de nadagen van zijn presidentschap.

Geen garanties

De geschiedenis hierboven laat weinig ruimte tot verbeelding. Als de Amerikaanse bevolking afscheid nam van een president die twee termijnen had gezeteld, dan volgde onheil op de beurs. Aandelenmarkten corrigeerden telkens van 15 tot 60%! Nooit volgde meteen een uitzinnig beursfeest.

Uiteraard, resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst, maar dit soort feitelijk cijfers negeren lijkt mij niet bepaald een goede strategie. Wat het wel zegt, is dat beleggers vandaag op hun hoede moeten zijn, en zich beter terughoudend opstellen ten opzichte van de traditionele beurssectoren.

De historie spreekt niet in het voordeel van aandelen op dit ogenblik. Zorg liever dat u voldoende cash aan de kant heeft, voor eventuele kansen die straks opduiken als het onheil alsnog opnieuw toeslaat op de beurs.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. R-KNOW 24 mei 2016 16:37
    Er komt inderdaad vast wel weer eens een correctie / crash. Niemand weet wanneer. Als lange termijn belegger met een horizon van meer dan 10 jaar geeft dat juist weer mooie koopmomenten. Maar misschien blijft de beurs in slechtste geval ook nog jaren zijwaarts bewegen in een bandbreedte van +10% en -10%. Niemand weet het. Als je in zo'n markt aan de kantlijn blijft staan, mis je wel het dividend over die jaren. Ben het eens met de schrijver dat het handig is om voldoende cash achter de hand te hebben, maar zou zeker niet te veel verkopen.
  2. forum rang 4 holenbeer 25 mei 2016 23:48
    Wat ik hier mis is het causale verband. Misschien is er een correlatie. Maar hoe zorgt het einde van een tweejarig presidentschap er bv. voor dat banken al jaren voor dat moment vol zaten met slechte leningen en omvielen? Hoe zorgde dat ervoor dat Griekenland zich de Euro in sjoemelde en deze bijna opblies?
    Ik snap dat een president veel macht heeft en dat een vervanging voor onrust zorgt. Maar hoe leidt dat tot een crash?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links