Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eindfase correctie

TA: Eindfase correctie

Voor de tweede keer deze week brak de AEX intraday door zijn dalende kortetermijntoppenlijn. Deze toppenlijn startte bij de recente jaartop van 458 en was gisteren bij 436,50 te vinden. Met een intraday-top bij 438 werd deze dalende toppenlijn kortstondig gebroken.

Maar een slotkoers hierboven is nodig om de correctie te beëindigen. Vandaag ligt deze dalende toppenlijn alweer bij 435. Dit betekent dat de handelsruimte verder is verkleind, aan de onderkant ligt namelijk de belangrijke steun rond 426. Een doorbraak zal dan ook binnen enkele dagen moeten worden geforceerd.

De huidige correctie bedraagt 32 punten. Vanaf de top bij 458 is de AEX teruggevallen tot de bodem bij 426. Hiermee werd een belangrijke steunzone getest. Als eerste ligt hier de bodem van begin april. Destijds vond een kleine terugval plaats van 449 tot 426,75 waarna de stijging richting de 458 startte.

Kleine handelsruimte

Het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de februari-bodem bij 378,50 ligt ook in de zone 426 tot 427. Om het Fibonacci-spel compleet te maken kunnen we ook kijken naar de voorgaande daling tussen de augustustop bij 505 en de februaribodem bij 378,50.

De recente top bij 458 viel samen met het 61,8%-niveau en bij 426 tot 427 is dan weer het 38,2%-niveau te vinden van deze voormalige lange en forse daling. Verder werd bij de recente test van deze steunzone ook een hammer gevormd als bodempatroon.

Met de kleiner wordende handelsruimte tussen enerzijds de 426 en anderzijds de dalende toppenlijn van nu 435 zal binnen enkele dagen een uitbraak plaatsvinden. Een structurele beweging onder de 426 op slotbasis zal een verzwakking van de opgaande trend betekenen.

In dat scenario ontstaat meer neerwaartse ruimte en zal het aanzienlijk langer gaan duren voordat mijn opwaartse doelen bereikt zullen worden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bodem geplaatst

Mijn uitgangspunt is echter een opwaartse vervolgdoorbraak en de daarmee de afronding van deze derde correctie (daling groter dan 5%) van dit jaar. Deze correctieve beweging is te zien als normale terugval voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem.

De eerste bodem die in april werd geplaatst bij 426,75 betekende nog steeds dat de opgaande bodemlijn vanaf de februaribodem te steil bleef en daarmee onhoudbaar. De contouren van de minder steil stijgende middellangetermijntrend moesten nog steeds zichtbaar worden.

Een belangrijk uitgangspunt in mijn analyse is het feit dat de bodem in het langetermijnbeeld is geplaatst bij 378,50. De gehele daling vanaf april vorig jaar bleek vergelijkbaar met de forse correctieve beweging die in 2011 plaatsvond.

Verder werden grote bodempatronen gevormd in de maandgrafiek en was de herstelbeweging vanaf de 378,50-bodem aanzienlijk krachtiger dan de voorgaande terugval.

Bevestiging?

Het einde van de correctieve fase en dat de bodem was geplaatst in het langetermijnbeeld werd bevestigd met:

  • de doorbraak van de dalende toppenlijn sinds de novembertop van vorig jaar medio febuari
  • de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn vanaf de augustustop langs de novembertop enige weken geleden opwaarts; de huidige terugval is een terugtest van deze voormalige toppenlijn
  • de golden cross tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde

Zolang de 426-bodem niet structureel op slotbasis wordt gebroken, lijkt de eindfase van deze correctie (7% daling) in ontwikkeling te zijn. Voor de komende dagen verwacht ik een opwaartse doorbraak van de dalende kortetermijntoppenlijn die nu bij 435 ligt.

Enkele weerstanden

Gisteren werd daarbij ook nog een inverted hammer als volgend bodempatroon gevormd, waardoor het eerste steunpunt bij 430,30 komt te liggen. Boven de dalende toppenlijn liggen maar enkele weerstanden tot aan de 458-top. Alleen rond de gemiddeldelijnen bij 440,50 en de 449 mag enige tegendruk worden verwacht.

Mijn doel voor de komende paar maanden blijft onveranderd liggen bij 475, maar zoals in de afgelopen jaren vaker vermeld: een doel in het middellangetermijnbeeld zal niet ineens worden behaald. Correctieve bewegingen en terugvallen zijn noodzakelijk om de contouren van een stijgende trend te bepalen.

Tot slot wens ik u allen prettige pinksterdagen. Volgende week dinsdag ben ik er weer.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

760 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 mei 2016 08:54
    Eindfase correctie. Nou, als ik zo de algemene houding op dit forum als leidraad neem zeg ik begin van de daling, iedereen heeft het alleen over kopen, en straks weer hoger en als de AEX straks hoger staat etc. etc. De mening van zo rond de 3, 4, 5 personen geeft gek genoeg een hele goede indicatie. Gecombineerd met iex peiling waar iedereen optimistisch is, heb je wel wat.
  2. [verwijderd] 13 mei 2016 09:08
    Mijn doel voor de komende paar maanden blijft onveranderd liggen bij 475
    Het lijkt me niet leuk als je doelen in het leven nooit uitkomen of uitkomen als ze er al lang niet meer toe doen. Ik zou stoppen met doelen bepalen.
    Goedemorgen overigens.
    Blij dat ik gisteren nog de helft van de longs heb verkocht. Wat ik gisteren met de andere helft in de plus stond, sta ik nu weer in de min. Het is ook niet te doen.
760 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links