Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op euro-dollar

Met een forse neerwaartse candlestick nam de AEX gisteren weer afscheid van de weerstandszone tussen 510,35 en 510,50. Op de daggrafiek van de AEX is duidelijk de huidige zijwaartse consolidatiefase te zien waarbij een meervoudige top werd gevormd in de zone 510,35 tot 510,50.

Ruim anderhalve week geleden werd de sinds januari stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken waarna er momenteel sprake is van een transitiefase. Die zal naar mijn mening eindigen in een verdere neerwaartse beweging in de komende weken.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Meer potentieel omlaag

De sinds januari stijgende bodemlijn was zeer steil en startte bij de januaribodem (dieptepunt van dit jaar) van 406. Het enige raakpunt dat hierna was te zien, lag bij de bodem van de recente mini-correctie bij 481. Destijds viel de AEX ongeveer 4% terug.

Andere indices als de DAX en de IBEX hebben ondertussen al een terugval laten zien van ruim 5% waarmee de tweede correctie van dit jaar een feit is in deze indices. Maar ook daar verwacht ik dat de daling nog niet voorbij is en er genoeg neerwaarts potentieel aanwezig is voor de komende tijd.

Let bijvoorbeeld op het potentieel hoofd-schouderpatroon dat in de maak is bij de DAX.

Intermarket indicatoren

De meeste seinen staan opnieuw op rood. Dit hebben we in de afgelopen twee maanden vaker gezien, waarna geregeld met forse opwaartse bewegingen al die signalen weer werden opgeheven.

We moeten dan ook extra letten op meer bevestigingssignalen en intermarket indicatoren zoals de euro-dollar en de tienjarige rente. De signalen die in de afgelopen weken werden gegeven waren onder andere:

  • de topvormingsignalen zoals de bearish engulfing op de weekgrafiek
  • een bearish engulfing met een tweezers-top op de daggrafiek

Slechts een terugtest

Deze toppatronen werden gevormd rond de 510,35. Verder werd de genoemde stijgende bodemlijn al gebroken en staan de technische indicatoren al enige tijd op verkoop. Dit betekent dat ondanks de hogere koersen in de index zelf de koopdruk steeds verder afneemt.

Opvallend is dat bijna alle Europese indices synchroon hun steil stijgende bodemlijnen braken die sinds januari of februari waren gestart. In de meeste indices was de herstelbeweging sinds eind vorige week slechts een terugtest naar de voormalige stijgende bodemlijn die ervoor zorgde dat een lagere top in de maak was.

Meer bevestiging is echter nog nodig. De eerste horizontale steun (dubbele intraday-bodem bij 499,20) werd gisteren al even doorbroken. Daaronder ligt alleen nog de belangrijke bodem van de afgelopen tijd bij 493,45. Het 50-daags gemiddelde zal ook binnen enkele dagen (nu 491,50) rond deze bodem komen te liggen.

Neerwaarts vervolg

Onder deze steunzone wordt de transitiefase afgerond en mag een verder neerwaarts vervolg richting de 481 en lager worden verwacht. Weerstand in het kortetermijnbeeld blijft liggen bij de zone 510,35 tot 510,50. Tot aan deze zone is momenteel geen duidelijke weerstand te vinden.

Pas een structureel slot daarboven maakt de weg vrij voor een beweging naar de 513 tot 521. Let er wel op dat een dergelijke opwaartse doorbraak een vals signaal kan zijn aangezien andere Europese indices aanzienlijk verder moeten stijgen om hun jaartoppen te breken.

Daggrafiek eurodollar
Daggrafiek eurodollar
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Van zijwaart naar opwaarts

Ik gaf al aan dat we ook de intermarket indicatoren in de gaten moeten houden. Een daarvan is de euro-dollar. Dit valutapaar brak opwaartse door de sinds medio december dalende toppenlijn. Sinds deze doorbraak (begin april) is ook hier sprake van een zijwaartse trendontwikkeling.

Een dubbele bodem werd gevormd in de zone 104,50 tot 105 en de te breken weerstand ligt bij 110,50. Deze dubbele top van de afgelopen weken komt ondertussen weer in zicht. Een opwaartse doorbraak lijkt steeds realistischer te worden.

Opvallend is dat de euro-dollar sinds twee dagen voor het eerst weer boven zijn 50-daags gemiddelde noteert. Dat is ondertussen alweer een jaar geleden dat een dergelijke beweging plaatsvond. Boven de 110,50 ontstaat direct ruimte naar de 115,20 en mogelijk hoger in de daaropvolgende weken.

De kans op een dergelijke beweging acht ik overigens groot, van een dalende trend naar de huidige zijwaartse consolidatie en uiteindelijk een volgende stijgende trend van de euro ten opzichte van de dollar.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

401 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 april 2015 09:11
    Bas: Het begint nu wel weer een mooie 'old school' TA te worden met al een maand roepen dat de AEX moet corrigeren en een bail out: "maar als AEX structureel boven de 510 sluit dan gaan we naar 513-521". Niks mis mee trouwens.

    Als je maar lang volhoudt dan gaat de AEX vanzelf naar beneden en kun je dan "zie je wel" roepen. Dat de AEX naar 513-521 gaat als deze structureel boven 510 sluit klinkt als een wijsheid dat je verkondigt dat water nat is ;-).

    Het plaatje van gisteren met jou en twee duimen omhoog terwijl je voorspelt dat de AEX 30 punten kan zakken is natuurlijk wel verwarrend. Duimen omhoog is AEX omhoog en niet "ik ga gelijk krijgen.." Duimpje naar beneden was gepaster geweest.

    We zullen zien!
  2. wwilliamss 29 april 2015 09:29
    quote:

    Bodemvondst schreef op 29 april 2015 08:54:

    Goedemorgen, die Euro heeft me al veel gekost.
    Goede morgen.
    De euro heeft me al veel opgeleverd,door in amerikaanse aandelen te beleggen.........
    De euro dollar beweging lijkt me nu vooral afhankelijk van komende politieke bewegingen, mn griekenland natuurlijk.
    Gaat griekenland exit, dan plons voor de euro.
    Blijft griekenland, dan volgt een sterkere euro, lijkt me vrij logisch allemaal....
  3. Sloeki 29 april 2015 10:15
    quote:

    AEX 100 here we come! schreef op 29 april 2015 09:50:

    Eens Bas goeie analyse. We gaan weer verder zakken vandaag.
    Gisteren te vroeg shorts eruit gegaan, wel leuke winst. Maar gelukkig vanochtend direct om 08.00 flink shorts ingeladen. Mijn verliezen buigen nu snel naar winst.

    We gaan naar de 460!

    Met 60 miljard per maand zie jij die 460 echt niet terug hoor. En straks Yellen-effect..560 here we come.
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 29 april 2015 10:16
    Goedemorgen allen,

    na zo'n daling zou je toch enig herstel verwachten en het leek erop dat de AEX hoger zou gaan, was echter van korte duur en gelukkig kon ik op tijd het verlies beperken.
    Moeilijk op wat te verdienen met die heftige bewegingen tussen 9 en pakweg 10:30 uur.
    Wachten maar weer op een duidelijke richting als die zich tenminste aandient.
401 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links