Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trots op onze beurs

Het mooie aan beurs en kapitalisme is dat het niet is bedacht. Geen dikke theoretische boeken of intellectueel gedoe. Het is vanzelf ontstaan. Op straat. Hier in Amsterdam. Misschien dat de beurs daarom een blijvertje is? Er zijn niet veel publieke diensten die al zo lang zo succesvol bestaan.

Vandaag viert Euronext 413 jaar aandelenhandel. Iets waar dit landje best een beetje trots op mag zijn, want bijvoorbeeld aandelen en wisselkoersen vinden hier hun oorspong. Op 24 maart 1602 verwisselden de eerste stukjes VOC van eigenaar. Hoe dat precies ging leest en ziet u op Beursgeschiedenis.nl.

Dat is een site van de Stichting Capital Amsterdam, die vanochtend op de gong ten doop werd gehouden aan het Amsterdamse Damrak. De stichting draagt beurs, geschiedenis én toekomst een warm hart toe. Ga maar kijken, leuke, populaire toegankelijke, beetje Wikipedia-achtige publiekssite.

Aardige foto's ook. Deze wil ik bijvoorbeeld wel hebben, ik ken nog wel wat stoute handelaren :-)

 

 

Allemaal Besi om je hééhéén

CEO Richard Blickman van Besi had trouwens de eer de gong te mogen luiden, ter ere van de intrede van het aandeel in de AMX. Terecht. Het fonds is wellicht een beetje symbolisch voor de boom & bust die de beurs altijd vergezeld gaat: 27 keer (!) over de kop sinds de bodem in maart 2009.

Het aandeel noteerde toen 1,10 en we hebben het er maar niet over hoe het daar nou weer op terecht kwam. Technologie is nogal cylisch zal ik maar zeggen. Niettemin,wat een grafiek!!! Dekking, de koers dreigt zelfs achterover te vallen :-)

 

 

Tot slot nog even de complimenten voor de banketbakker. Vakwerk. We zullen hem of haar onze site maar niet aan doen :-)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 24 maart 2015 12:47
    Als je het ontstaan van de beurs interessant vindt dan moet je "The baroque cycle" van Neil Stephenson eens lezen. Dat is een driedelige roman die speelt eind 17e, begin 18e eeuw. Onder andere de opkomst van de handel en de wetenschap in Europa wordt daar heel mooi beschreven vanuit het leven van allerlei bekende historische figuren als Isaac Newton. En er zit ook een heel stuk in dat gaat over het begin van papiergeld, aandelen, opties enzo, zowel in Londen als in Amsterdam.
  2. forum rang 4 DaarIsDePoen 24 maart 2015 14:38
    Uit Wikipedia: "...Twee eeuwen later vond vergelijkbare handel plaats in de Vlaamse stad Brugge. Handelaren kwamen bij elkaar in een huis dat ofwel eigendom was van ene Van der Buerse ofwel een beurs aan de gevel had hangen. Men suggereert dat de naam beurs hiervan afgeleid is. In 1309 werden de bijeenkomsten geïnstitutionaliseerd en werd het bekend als de Beurs van Brugge. Het concept zou zich snel verspreid hebben in de lage landen en vergelijkbare handelskantoren werden geopend in Gent en Amsterdam. Er werd hier voornamelijk gehandeld in goederen."

    Amsterdam was wellicht eerst met aandelenhandel, maar was niet de eerste beurs.
  3. [verwijderd] 24 maart 2015 15:29
    Een zeer leeswaardig artikel!

    @Greenspannetje

    Op deze heugelijke dag van 413 jaar aandelenhandel “waar dit landje best een beetje trots op mag zijn”, zou het best kunnen zijn dat de zuiderburen trots zijn op de Beurs van Brugge, maar wat in ieder geval duidelijk is, is dat Amsterdam uiteraard niet “wellicht” de eerste aandelenbeurs van de wereld is:

    www.beursgeschiedenis.nl/400-jaar-beu...

    De hoofdrol in de Nederlandse beursgeschiedenis komt toe aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Zij gaat in 1602 als eerste bedrijf naar de beurs en is daarmee grondlegger van de eerste aandelenbeurs: de beurs van Amsterdam. De eerste beursgang staat niet op zichzelf. Er is een belangrijke andere innovatie aan vooraf gegaan: de uitvinding van het moderne bedrijf, de naamloze vennootschap, door diezelfde VOC.
  4. forum rang 5 theo1 24 maart 2015 16:35
    Ook bij de VOC was dat meer zoals het liep dan zoals het bedacht was. Tevoren was het gebruikelijk dat bedrijven niet permanent waren, maar samenwerkingsverbanden die na een project werden geliquideerd waarna de deelnemers de opbrengsten verdeelden. Voor een nieuw project werd een nieuwe compagnie opgericht.

    Het innovatieve van de VOC was dat de looptijd niet afhankelijk was van een project (een expeditie naar Azië), maar veel langer liep. Oorspronkelijk werd het octrooi verleend voor 21 jaar. Na 10 jaar zouden de aandeelhouders hun geld terugkrijgen. Het aandeel was dus eerder bedoeld als een soort obligatie met looptijd van 10 jaar dan een echt aandeel zoals we die nu kennen. Obligaties bestonden toen al lang.

    Alleen liep het anders. De aandeelhouders kregen na 10 jaar hun geld niet terug (het geld was er niet) en hun aandelen bleven staan. Dat leek toen de betere oplossing omdat de liquidatiewaarde werd ingeschat als ontoereikend om de aandeelhouders terug te betalen. En het octrooi werd verlengd. En nog eens. En er werd helemaal niet meer gepraat over liquideren en de aandeelhouders terugbetalen. Zo ontstond eigenlijk een beetje per ongeluk het eerste echte aandeel.
  5. [verwijderd] 24 maart 2015 17:16
    @theo1 Een zeer informatieve reactie! Dus sindsdien zijn beleggers al dan niet met andermans geld binnen een bepaalde horizon, risico- en rendementsverwachtingen - uiteraard zonder garanties voor de toekomst voor behaalde resultaten uit het verleden - een beetje per ongeluk bezig met de aandelenhandel.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links