Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Binck, maar ook bank?

Binck, maar ook bank?

Geen superdividend dus, helaas pindakaas. Eerst toch maar tot tien tellen, voordat u boos uw aandelen in het boek zet? Handelaren en kortetermijnbeleggers kunnen altijd uit de voeten met Binck, die hoef ik niks te vertellen. Voor langetermijnbeleggers is het misschien wel een cruciaal dagje.

Het aandeel krijgt een pak slaag op teleurstellende KW4-cijfers. Als u denkt dat Binck in de toekomst haar business weer op de rails krijgt (Alex vemogensbeheer!) en wie weet zelfs nieuwe markten weet aan te boren is het misschien een mooi dagje om in te stappen of stukjes bij te kopen.

Wellicht dat nieuwe topman Vincent Germyns de lekken boven krijgt en voor nieuw elan kan zorgen, dan is het aandeel wellicht nu aantrekkelijk gewaardeerd. Als u meent dat Binck niet in staat is verder te groeien dan pure brokerage en vernogensbeheer dan is het misschien niks voor u.

Ik weet niet of Germyns van plan is met een nieuwe strategie te komen. Zijn start is in ieder geval voorzichtig, gelet op de internationale trend waarin het bon ton is om met dividendverhogingen en eigen aandeleninkoop te strooien. En oh jee, een nieuw hoofdpijndossier?

 

 

Fantasie?

Eerst huis op orde maken, dat is geen overbodige luxe. Alex spreekt voor zich natuurlijk. Ik denk dat de vermogensbeheertak iets anders moet verzinnen dan dat ze pretendeert de markt te kunnen timen, want dat gaat natuurlijk altijd als een boemerang in het gezicht terugkomen.

De brokerage-business lijdt onder moordende concurrentie en almaar afkalvende tarieven. Er zal wel ergens een keer een bodem liggen, maar waar en valt er dan nog droog brood te verdienen? Lastig dus. De KW4-cijferpresentatie swingt ook niet de pan uit van de fantasie. ANP:

BinckBank wil er in de periode tot en met 2018 voor zorgen dat minstens twee derde van de inkomsten komt uit operationele activiteiten met doorlopende provisie-, rente- en vermogensbeheervergoedingen.

Het aantal transacties moet daarbij groeien van 8,6 miljoen in 2014 naar 11 miljoen in 2018, terwijl het geadministreerd vermogen in die periode met 2,5 miljard euro moet toenemen naar 21 miljard euro. Binck mikt de komende jaren ook op een hogere klanttevredenheid.

Peter is natuurlijk allesbehalve neutraal (hij is mede-oprichter van Alex), maar heeft hij hier een punt?

 

 

Defensief

U merkt het, ik ben sceptisch. Ik weet niet in hoeverre het realistisch was en misschien nog is, maar ik begrijp stiekem niet dat Binck geen poging gedaan heeft een echte retailbank te worden. Deze markt lag in Nederland jarenlang braak met ING, ABN Amro, Rabobank en SNS op hun gat.

Ik ken Binck nog van de begintijd, toen het bedrijf overliep van energie, enthousiasme, durf, fantasie, out-of-the-box denken en noem het maar op. Dat mis ik tegenwoordig, het is allemaal zo defensief. Verder dan de overname van Fundcoach en de uitgifte van turbo's is ze niet gekomen.

Is dat ook de reden dat het aandeel zo matig presteert? In vroeger dagen liet het fonds de AEX alle hoeken van het Damrak zien, maar de laatste jaren is het precies andersom. Kijk zelf maar over welke periode u wilt rekenen. Binck is alleen niet de enige broker die er al jarenlang niet veel van bakt.

Tamburi, Euwax, Viel et Cie en Bader Bank zijn volgens onze Reuters koersenbak de Europese peers. Niet vooruit te branden sinds de bodem van de beurs in 2009. Die blauwe jumper omhoog is - wat een mooie naam! - Tradegate AG Wertpapierhandelsbank. Klik voor groot:

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 9 februari 2015 12:41
    Meer transacties zijn in het nadeel van de klant. Steeds meer klanten snappen dat. Provisie en rente zijn ook verleden tijd als verdienmodel.

    Er is wel behoefte aan een betrouwbare vermogensbeheerder die het klantbelang voorop stelt, daar wil een klant graag voor betalen, gewoon vaste kosten, transparant. Binck heeft de naam onbetrouwbaar te zijn, met Alex en veel te hoge kosten en het pushen van producten voor speculatie. Ik zie niet hoe die slechte reputatie verbeterd kan worden, en terecht.

    Kijk naar Vanguard in de VS. Lage kosten en eenvoudige mogelijkheden voor klanten om indexen automatisch te middelen en je portefeuille te rebalancen. Tenzij je expert wilt worden is dollar-cost-averaging tegen lage kosten en rebalancen de beste manier van investeren. Helaas nog geen Vanguard in Nederland. Hier zijn de boeven de baas: Binck en Van Lanschot en Schretlen etc etc, en de grootbanken.
  2. Focus 9 februari 2015 13:31
    Peter verhaar zijn pakje boter is waarschijnlijk het pakje wat op de hoofden van de blijvers is blijven hangen. Ik ben allang weg bij deze zware kosten club. Ze zouden heel goed wat kunnen met die lijfrentepolissen die overal lopen weg te kwijnen. Maar dat doen ze niet. Een geblokkeerde rekening met keuze uit het hele effectenaanbod. Als bank kunnen ze daar zo mee beginnen. Jaren geleden mij al belooft dat ze er aan zouden werken. Maar nee hoor, je hoort er nooit weer wat van. Maar je wordt doodgegooid met platforms en informatie die de belachelijke hoge transactiekosten moeten rechtvaardigen. Ik ben inmiddels bij de Giro en lach me helemaal krom. Ik heb nog nooit zoveel gehandeld zonder verlies door kosten te maken.
  3. rjmkanters 9 februari 2015 14:13
    Deze bank moet stoppen met het vestigen van een pandrecht op aandelen die haar niet toebehoren en evenmin moeten aandelen die hen niet toebehoren verpand of uitgeleend mogen worden. Dat is verboden op grond van de Algemene Bankvoorwaarden 2009 art. 26 lid 1 laatste volzin en daar heeft de particuliere belegger dus geen zin in en zeker geen belang bij. In ieder geval heeft het mij ervan weerhouden om met een behoorlijk belang klant te worden.
  4. goofert 9 februari 2015 15:11
    Wat een onzin JansenH5, je weet niet waar je het over hebt. Alex vermogensbeheer rekent juist geen hoge kosten. Wat je betaald is 1% van het belegt vermogen. Daar zijn alle kosten bij inbegrepen, inclusief beheer, provisie en transactiekosten. Dus dat de vele transacties het duur maken voor de klant is ook onzin. Alleen als er winst wordt gemaakt, gaat hiervan 10% naar Alex. Ik ken geen andere vermogensbeheerder die zo goedkoop is. Een ander verhaal is het zeer slechte rendement dat in 2014 werd behaald. Daar mag je kritiek op hebben. De rest is bullshit.
  5. Barenboos 9 februari 2015 16:22
    Het geautomatiseerde technisch-analyse systeem van Alex vermogensbeheer deugt niet, dat is het grootste probleem (en niet de kosten)---kijk naar de werkelijke rendementen die klanten over bv de laatste vier jaar hebben behaald en dan zie je dat het helemaal geen kwestie van een uitglijer in 2014 is. Daarbij komen de onwaarachtige en misleidende reclame-uitingen. De beoogde nieuwe CEO heeft de toon al weer gezet: het systeem zal niet worden aangepast "omdat het zich heeft bewezen"---vroeg iemand hier iets over visie?
  6. Eventus docebit 9 februari 2015 16:29
    quote:

    rjmkanters schreef op 9 februari 2015 14:13:

    Deze bank moet stoppen met het vestigen van een pandrecht op aandelen die haar niet toebehoren en evenmin moeten aandelen die hen niet toebehoren verpand of uitgeleend mogen worden. Dat is verboden op grond van de Algemene Bankvoorwaarden 2009 art. 26 lid 1 laatste volzin en daar heeft de particuliere belegger dus geen zin in en zeker geen belang bij. In ieder geval heeft het mij ervan weerhouden om met een behoorlijk belang klant te worden.
    Die volzin luidt "De omvang van de gevraagde zekerheid moet in een redelijke verhouding staan tot de verplichtingen van de cliënt." Of jij hebt een andere versie van die ABV, of jij leest dit anders dan ik. Uitlenen van aandelen volgt niet uit die verplichting tot onderpand, maar uit het feit dat je ermee akkoord bent gegaan dat je aandelen uitgeleend mogen worden.
  7. gam gam 9 februari 2015 16:49
    quote:

    goofert schreef op 9 februari 2015 15:11:

    ... Wat je betaald is 1% van het belegt vermogen... ... bullshit.
    Gauw terug naar de lagere school jij. Hoewel, laat ook maar, het is hopeloos ben ik bang, net als de rest van je prietpraat. Een procent is ook al veel te veel.

    Vestandige investeerders middelen gewoon de VUSA SP500 ETF indextracker, kosten 0.09%, of de wereldindex, of die ETF met ook nog obligaties erin. Als het maar minder dan 0.3% kosten is en niet meer dan 1x per maand kopen en misschien 2x per jaar rebalancen.

    Alex pusht veel handelen en dat is niet in het belang van de klant.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links