Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Welles-nietes Ordina

Welles-nietes Ordina

Wat speelt er veel. Laat ik eens rustig alles op een rij zetten. Wie is de mol? Deel II. Morgen komt Vara-programma Zembla met de tweede helft van rommelen op z'n Ordina's. Hier het ronkende intro:

ICT-bedrijf Ordina plaatst ‘mollen’ op strategische posities bij potentiële opdrachtgevers om aanbestedingen naar haar hand te zetten. Ordina-managers krijgen de opdracht om hoge ambtenaren van diverse ministeries en andere overheidsinstanties te verleiden, in te pakken en te fêteren. Skyboxen, diners, golfdagen, tennistoernooien en helikoptervluchten, alles wordt door Ordina uit de kast getrokken met maar één doel: het winnen van aanbestedingen.

Het is een spelletje welles-nietes, want dit is compleet andere taal dan Ordina vandaag zelf hanteert in het verslag van het onderzoek dat het bedrijf zelf deed:

Uit het onderzoek komt één case naar voren met een duidelijke aanwijzing van een mogelijke onregelmatigheid. Verder is de Raad van Bestuur van mening dat in een aantal gevallen sprake is geweest van ongepast gedrag bij een beperkt aantal personen. Er zijn geen aanwijzingen vastgesteld van structurele onregelmatigheden. Niet is gebleken van een praktijk van excessief relatiebeheer, zoals dure geschenken of buitensporige evenementen. Ook zijn geen aanwijzingen aangetroffen van omkoping of ongeoorloofde afstemming met concurrenten.

Daarmee zijn we er nog niet. De Telegraaf heeft ook nog nieuws. Er zijn trouwens nog meer grootaandeelhouders en staan die allemaal te springen van blijdschap?

Diverse partijen hebben in de markt geïnformeerd naar de onderneming. Uit strategische hoek zou de interesse voor Ordina vooral uit Europa komen, uit de VS is er interesse vanuit de private-equityhoek. De partijen zien aandeelhouder Jan Niessen, die ongeveer 12 procent van de aandelen heeft, echter als struikelblok, aldus de krant.

Zo, nu zijn we er. En wat doet de koers? Die vliegt. Is het alleen op hoop op een mooi bod, of opluchting dat de fraude misschien meevalt, zoals Ordina zelf stelt? Beide kan ook. Ik denk dat de crux is dat ING de kans op hoge boete erg klein acht en Rabobank vond de 40%-Zembla daling al overdreven.

Opluchting dus, maar dat wil nog niet zeggen dat de kou uit de lucht is. Wie weet waar Zembla weer mee komt en private equity onderhandelt altijd tot vier cijfers achter de komma, ofwel cadeautjes worden er niet uitgedeeld, ook al staat de koers optisch laag. Durfkapitaal loopt vaak zelf al risico genoeg.

 


(fullscreen)

 

Sommen maken

Wat is nou wijsheid? Als het goed is legt u dat mij uit, want ik ben zeker geen Ordina-specialist. Wel weet ik uit ervaring dat bij dit soort bewegingen er nogal wat nieuwe dagjesmensen komen kijken om lekker achter de muziek - lees: de koersstijging - aan te hollen. Vaak is dat kanonnenvoer.

Want het is echt nog geen gelopen race dat de fraude met een sisser afloopt en hoe vaak is een bod wel niet afgeketst door wat voor reden dan ook? De hoopvolle kopers van vandaag kunnen dan alsnog het deksel op de neus krijgen. Reken daarom heel goed uw up- en downside uit.

Anders gezegd, wat is uw potentieel bij een evenuteel bod wat u in gedachten hebt en dat het zelfs niet eens tot een boete komt (het bullishe scenario)? Wat is de mogelijke schade als de hele boel toch weer in elkaar ordinaat (het bearishe script)? Dit is voor iedereen weer een andere som.

Als ik zelf de aandelen al lang en breed zou hebben zou ik lekker blijven zitten, want wat maakt het allemaal nog uit? Voor de meesten die de stukken al even hebben is het toch al niet de gelukkigste belegging van hun leven. Bijkopen? Dat is weer echt risico en dat moet u toch zelf bepalen.

Tot slot nog een extra stukje speciale service naar de mensen toe:

 

 

Deze meneer tweet mij en is zeker een ingewijde. Hij is onder andere gehoord door de Tweede Kamer. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik zijn verhaal onderschijf, geen verstand van, maar doe er uw voordeel mee.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 januari 2015 14:46
    Aangezien de onderneming e.e.a. blijkens

    www.ordina.com/nl-nl/nieuws/news-over...

    serieus neemt, en uiteraard het recht heeft om zich te verdedigen, kan voor de verandering afgevraagd worden of de firma WC Eend weer bezig is.

    @Rick_1 T.a.v. de kwestie

    “Wat is nou wijsheid? Als het goed is legt u dat mij uit, want ik ben zeker geen Ordina-specialist.”:

    weer wat geleerd over “sunk-cost”, wat kennelijk bij de beslissing van bij- of verrkopen hetzelfde is als potentiële lijken die uiteraard bij ieder bedrijf, onderneming of overheidsinstelling al dan niet in grote getale structureel in de kast liggen, maar die toevallig bij een bedrijf, onderneming of overheidsinstelling als eventueel structureel potentieel lijk in de waan van de dag eerder zichtbaar is geworden, voor zover het uiteraard in de waan van de dag daadwerkelijk een structureel lijk betreft.
  2. [verwijderd] 27 januari 2015 15:52
    PS ter verder het bij

    "Marcel Tak for president!"

    latende kennisgeving:

    de onderneming en de rest van de wereld in de hoge, lage en hongerloontjeslanden is in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van de euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen 1 grote belangen verstrengelende beerput,

    na o.m. twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een mondiaal urbanisatieproces al dan niet in naam van de vrijheid van een zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende permanent verontwaardigd verongelijkte eenmanssekte met name bezien vanuit de soeverein hierbij betrokken "soevereine" lidstaat Nederland,

    het grotendeels onder de zeespiegel gelegen als het Griekenland van het noorden en gidsland voor belastingparadijzen bekend staande hoge lonen land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld,

    in welk hoge lonenland in de afleveringen van Debiteuren/Crediteuren maar dan ook op geen enkel adres ook maar het geringste lijk structureel in de kast aangetroffen kan worden,

    al is het alleen maar dat men dit uiteraard met een naar anderen wijzend vingertje in de betreffende zondebokken lynchende cultuur in naam van de vrijheid van een permanent verontwaardigd verongelijkte eenmanssekte annex fanclub voor de permanent verontwaardigd verongelijkte mensen met een bord voor het hoofd annex permanent stuurse stuurgroep voor de mensen met een permanente plank voor de kop structureel in de hysterische waan van de dag niet pikt.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links