Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duo Olie & Dollar

Duo Olie & Dollar

Een bijzonder sophisticated grafiekje van Deutsche Bank. Meer is het ook niet, het mag geen rapport heten. Dit is de hele email, maar het is ook meer dan genoeg, toch?

 

 

 

Kijk eens aan, mijn denktank vangt olievliegen voor mij af. Top Dirk, bedankt!

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 17 december 2014 10:50
    Sorry dat ik het zeg, maar de analist die die e-mail heeft opgesteld moet stante pede worden ontslagen. Op zo'n puntenwolk mag je nóóit een lineaire regressie toepassen. Er zit een knie rond de $25 à $30. Het stuk daarboven zou je kunnen fitten, maar dan kom je op een veel vlakker lopende lijn die bij $50 ongeveer op 1.27-1.28 zit.
  2. Cybres 17 december 2014 11:11
    quote:

    Eventus docebit schreef op 17 december 2014 10:50:

    Sorry dat ik het zeg, maar de analist die die e-mail heeft opgesteld moet stante pede worden ontslagen. Op zo'n puntenwolk mag je nóóit een lineaire regressie toepassen. Er zit een knie rond de $25 à $30. Het stuk daarboven zou je kunnen fitten, maar dan kom je op een veel vlakker lopende lijn die bij $50 ongeveer op 1.27-1.28 zit.
    Helemaal eens.....feitelijk kun je de extremen er wel vanaf halen en dan loopt het veel vlakker. de R waarde van 0,62 wijst ook op niet meer dan matige regressie.....al met al iets wat lekker uitkomt en dus nu gestuurd kan worden...
  3. [verwijderd] 17 december 2014 11:15
    Eens met bovenstaande, dit is geen lineair verband, meer een wortelgrafiek... Met een betere benadering zou 1.30 geen slechte gok zijn voor $50 Brent, en dan hebben we nog ruimte naar boven. Sowieso zijn dit soort grafiekjes... riskant. Als ik het aantal auto-ongelukken uitzet tegen de gemiddelde levensduur van de mens is er ook een verband, maar dat impliceert helemaal niets.
  4. Tradingmate 17 december 2014 11:18
    Leuk hoor "rechtlijnige"correlaties, maar als er geen rechtlijnige correlatie is (zoals duidelijk blijkt uit bovenstaande grafiek), dan moet je hem ook niet proberen in te tekenen.
    In de voorgaande gevallen van een olieprijs in de buurt van $50 was de dollarkoers volgens de grafiek $1,30.
    Het grappige is, dat bij olie van $55 een lagere dollar past...

    Samengevat, er zijn te weinig metingen. Het kan toeval zijn geweest dat in perioden van een specifieke olieprijs er toevallig een bepaalde dollarkoers was.
  5. Eventus docebit 17 december 2014 12:09
    Heb de data zelf even opgezocht: quick and dirty analyse alleen op rechterbovenhoek om de knie eruit te krijgen. Bij BRENT=50 hoort EURUSD=1.2815. Blauwe lijn is de fit. Op deze analyse is ook nog wel het een en ander aan te merken, maar hij is in elk geval beter dan dat Duitse broddelwerk.
  6. koolloos 17 december 2014 12:53
    Helemaal correct, al die nuanceringen bij de veronderstelde correlatie (want die eerste lineaire correlatie was natuurlijk kul). En dan nog: welke fit je ook toepast, de "voorspelde" waarde bij $50 moet altijd met het 95% betrouwbaarheids interval gegeven worden, dus de marge boven en onder die 50$ waarvan je op basis van de gemeten populatie met 95% zekerheid kunt zeggen dat de uiteindelijke euro/dollar koers daarin zal vallen. En die kan, gezien de R2, waarde weleens heel ruim zijn... Conclusie: het is koffiedik kijken, maar ja, dat is de hele economie als het puntje bij paaltje komt.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links