Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw oliescenario

Tegen de verwachtingen in, is de olieprijs gekelderd. Ook ik zat eerder in het kamp van de analisten die een hogere olieprijs voorzagen in de nabije toekomst. Dus bij deze mijn openlijk mea culpa: mijn projecties zaten niet goed. Tenminste, voor de korte termijn.

Uiteraard kan je dan gaan zitten mokken maar daar heb je niets aan. Wat nu van belang is, is om snel de nieuwe situatie in kaart te brengen en de verwachtingen voor de toekomst opnieuw in te schatten. Want hoe je het ook draait of keert, olie blijft een belangrijke parameter voor de economie en de financiële markten.

Wie belegt, kan niet zonder een visie op de olieprijs. Dus ga ik er maar meteen mee aan de slag gaan. Ik kijk eerst naar de grafiek en welke wendingen hier momenteel opvallen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Trend intact

Zoals u kunt zien op de bovenstaande grafiek, is de olieprijs (crude-variant, in dollar) uit het stijgende vlagpatroon gezakt (blauwe cirkel). Dat vlagpatroon heb ik hier meermaals opgeworpen als een positieve factor, maar zoals u ziet is ook technische analyse niet altijd zaligmakend voor uw beleggingsbesluiten.

De olieprijs zakte met de nodige kracht uit dit kanaal en lijkt hiermee de weg te hebben ingezet naar de meerjarige horizontale steunlijn rond 70 dollar per vat. Als we olie over de afgelopen decennia beschouwen, dan valt die horizontale steun ook samen met de opgaande trend sinds de jaren negentig (groene lijn).

Dus zelfs al zou de olieprijs dieper wegzakken – richting 70 dollar – dan nog zou de langetermijntrend intact blijven.

Wie heeft invloed?

Ik las in de media her en der diverse verklaringen die aan de basis zouden liggen van de plotse prijsdaling van olie. Politieke waarnemers legden meteen het verband met Rusland. De economie van dit land is voor een belangrijk deel afhankelijk van energie-inkomsten.

En nu Poetin openlijk ruziet over Oekraïne, zou het voor het Westen (Europa en Amerika) goed uitkomen als Rusland de mond gesnoerd zou worden door een lagere olieprijs.

Uiteraard snijdt die redenering wel enigszins hout, maar ik vermoed dat het voor de gevestigde machten in het Westen moeilijk is om de olieprijs in die mate te beïnvloeden. Dit kunnen vooral degene die aan de knoppen zitten. Ik tast dat traject eens af.

Fracking-olie

De OPEC-landen (met aan het roer de Saoedi-Arabië) waren de meest invloedrijke factor in de oliemarkt. Zij bepaalden in grote mate het reilen en zeilen in deze sector. Maar klopt dat ook nog wel?

Dankzij de komst van de fracking-technologie (het loswrikken van olie en gas uit leisteenlagen) werden er nieuwe, grote oliebronnen ontdekt. En deze bevinden zich met name in de Amerikaanse bodem.

Terwijl de Verenigde Staten ooit de grootste afnemer van olie uit het Midden-Oosten waren, zouden ze nu wel eens de grootste concurrent kunnen worden. Maar dat kan enkel wanneer de prijs juist is. Immers, voor de meeste fracking-olie heb je 80 dollar of meer per vat nodig om rendabel te zijn.

Valutaschommelingen

Het zou dus een methode van de Saudi’s kunnen zijn om de Amerikanen op die manier terug bij de les te houden. En de OPEC heeft de macht om de olieprijs te beïnvloeden. Dus dat kan wellicht een meer aannemelijke redenering zijn.

Bovendien zou een lagere olieprijs ook in het voordeel spelen van de verhouding tussen het Midden-Oosten en China, de nieuwe grootste afnemer van het vloeibare goud. Door de prijsdaling kan OPEC China nog wat meer aan zich binden. Toch levert ook deze analyse niet het volledige beeld op.

De prijszetting van een grondstof wordt immers aan de ene kant bepaald door vraag en aanbod, maar aan de andere kant spelen valuta(schommelingen) een steeds grotere rol in het grondstoffencomplex. Let u vooral even op de volgende grafiek: de prijs van olie afgezet tegen de evolutie van de US dollarindex.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Inverse correlatie

Zoals de grafiek aantoont, is er een zo goed als perfecte inverse correlatie tussen de grondstof en de valuta. Als de dollar daalt, stijgt de prijs van olie. Als de dollar stijgt, dan zakt de olieprijs snel weg.

En dit is precies wat we in de voorbije maanden hebben gezien: terwijl de dollarindex aan de bovenkant uitbrak naar niveaus die we al in jaren niet meer hadden gezien, zakte olie verder weg naar nieuwe dieptepunten.

Het lijkt er dus steeds meer op dat de financiële wereld de prijszetting van olie bepaalt, in plaats van de leveranciers en afnemers van de grondstof. Om de toekomstige olieprijs in te kunnen schatten, moet je tegenwoordig steeds meer een valuta-analist zijn.

Ik kijk wat de evolutie van de dollar ons kan vertellen over de ontwikkelingen van de olieprijs in de komende maanden of jaren.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere toppen

Sinds de eeuwwisseling is de Amerikaanse dollar in verval geraakt. Van een top boven 120 indexpunten is de greenback weggezakt tot een dieptepunt van 70, vlak voor de financiële crisis losbarstte. Maar ook die financiële crash heeft niet tot een fundamentele ommezwaai voor de dollar geleid.

De forse daling van de dollarindex is afgezwakt, maar nog steeds vervolgt de Amerikaanse munt een patroon van lagere toppen. Het enige wat is veranderd sinds 2008, is een bijkomende aanzet tot hogere bodems. Maar hieromtrent bestaat nog geen duidelijkheid.

Pas bij de volgende daling van de Amerikaanse dollar zal dit patroon meer uitgesproken moeten worden. Anderzijds, als de stijging van de Amerikaanse dollar zich doorzet en de barrière van 90 indexpunten doorbreekt, dan is een trendbreuk aan de orde en moeten we opnieuw naar de tekentafel.

Ik blijf positief

Maar zo ver zijn we nog niet. Tot nader order is de trend van de Amerikaanse dollar immers nog steeds neerwaarts gericht. Dat betekent dat de langetermijntrend voor olie opwaarts is gericht.

Natuurlijk kan de olieprijs op korte termijn nog wel lager, richting het aangegeven steunniveau rond 70 dollar per vat, maar uiteindelijk zie ik de koers van de dollar weer dalen en de prijs van olie opnieuw stijgen.

Kortom, ik houd vast aan mijn positieve scenario voor de olieprijs over een langere periode, maar het moge duidelijk zijn dat hier nog wel maanden of zelfs jaren overheen zullen gaan. Tot dan zal de olieprijs fluctueren tussen 70 en 100 dollar per vat: een ideaal speelbord voor traders.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 oktober 2014 14:12
    Lijkt wel een droom voor de US. De saudi's doen precies wat de yankies willen. Want als iemand mekkert over de prijs manipulatie kan men gewoon naar de saudi's wijzen. Daarnaast wil de US toch minder afhankelijk van hun zijn...te zijner tijd een regime change organiseren in dat land. Russen, Brazilianen,Argentijnen(burgers en rijke lui) kopen intussen steeds meer dollars...
    Brazilie zal moeilijker geld verdienen met zijn Olie inspiraties.
    ...
    Nico, een leuke voor jouw, past in jouw straatje..
    ...de Brics willen hun eigen IMF/BIS ...ze zullen hun eigen munten koppelen aan goud(want ze kopen dat spul niet in voor jan met de...)...en dat met of zonder een uitwisselbare gemeenschappelijk munt, zoals de euro...
    Wat zal de US dan gaan doen om dat gevaar op te vangen...
  2. Bangizwe 29 oktober 2014 14:27
    Volgens mij is het, hetzelfde verhaal zoals met de landbouwgrondstoffen. Hoge prijzen hebben er toe aan gezet om meer te investeren. Ook in alternatieven. Maar in een wereld die 80 tot 90 miljoen vaten per dag nodig heeft zal dat toch niet overdreven lang gaan duren denk ik. Zelfs met de alternatieven er bij. Maar waar gaat de bodem liggen. Dat zal voor bedrijven als Fugro wel van groot belang gaan zijn denk ik. Sommige zijn al wel wat goedkoper, maar bij een iets meer globalere correctie gaan die nog veel dieper kunnen. Ik heb in elk geval schrik om te kopen.
  3. Henk30 29 oktober 2014 16:50
    Uit nederlandse zicht is het handiger de olieprijs (en ook andere priizen, zoals de goudprijs) in Euro te bekijken. Dat die grafiekjes alleen in dollar op IEX verwschijnen is uiterts onhandig.

    De grafiek voor olie in Euro toont voor de oliepuijs sinds 2011 een keurige licht naar beneden wijzend trendkanaal met lage schomellingen (binnen 10%), met een iets grote op en neer beweging eind 2011, en nu dus eeen uitbraak door de onderkant - dus op basis daaarvan correctie omhoog verwacht.

    Voor degene die in technische Analyse geloven is volgens mij het enigste juiste de olieprijs in een valuatmandje naar verhouding van de afname van de olie uit te drukken en daarop de analyse te baseren.

    Overigens: De dollar in Euro vermindert in waarde door de hogere kerninflatie in de US. Gemiddeld op langere termijn zover ik goed heb ongeveer evenveel als dat inflatie verschil.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links