Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Verbeteringen

Op een haar na testte de S&P 500 vrijdag intraday alweer zijn jaartop van 1883. Voor de komende weken blijf ik bij mijn mening dat de S&P 500 zijn jaartop verder zal aanscherpen, waarbij mijn doel van 1920 alweer dichtbij ligt.

Een verdere stijging tot ruim boven dit niveau blijft een realistisch scenario, vooral zolang de stijgende kortetermijntrend intact blijft. Steunniveaus liggen verder bij 1850, 1839 en 1832.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

In een aantal andere Amerikaanse indices als de SOX en de Philadelphia Banking index zagen we eind vorige week al geregeld aanscherpingen van de jaartop, ook op vrijdag.

Daggrafiek Banking Index

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bij de SOX was er zelfs sprake van een versteiling boven de stijgende middellangetermijntoppenlijn. De kracht blijft dus aanwezig in al deze Amerikaanse indices.

Daggrafiek MIB

Klik op de grafiek voor een grote versie

Correctie DAX

De DAX was de laatste weken een van de zwakste indices. Terwijl mijn favorieten voor dit jaar (Zuid-Europa) als de MIB in Italië gewoon hun krachtige stijgende middellangetermijntrend voortzette naar hogere jaartoppen, bevond de DAX zich in een correctiefase.

De DAX brak zelfs even neerwaarts door zijn stijgende middellangetermijnbodemlijn en onder de neklijn van een hoofd-schoudertoppatroon. Deze beweging was slechts van korte duur en de index bodemde boven zijn 200-daags gemiddelde.

Al snel brak de DAX weer opwaarts door zijn neklijn en hief daarmee het hoofd-schouderpatroon weer op. Afgelopen vrijdag vond een belangrijke volgende verbetering plaats. De DAX brak door zijn dalende toppenlijn van deze tweede correctiefase, bij 9300.

  • Steunniveaus liggen bij 9270 en 9165.
  • Weerstand ligt nu bij 9600 en 9720.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Eindsignaal

Ook de AEX heeft ondertussen de tweede correctie van net iets meer dan 5% achter de rug, maar liet eerder dan de DAX al de verbeteringen zien. Het begon met de vorming van een dubbele bodem bij 379,50. Hierbij werd ook een hammer gevormd tezamen met een morning star.

Ook de positieve divergentie die destijds aanwezig was, betekende een aanwijzing voor bodemvorming. De doorbraak door de scherp dalende toppenlijn was daarna het eindsignaal dat deze tweede correctie definitief voorbij was.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dalende toppenlijn

Als we echter kijken naar de bewegingen sinds begin dit jaar, dan is er nog steeds sprake van een langzaam dalende toppenlijn die bij de jaartop van 409 startte. Zolang deze toppenlijn niet wordt gebroken, kan er sprake zijn van een langere zijwaartse trendontwikkeling.

Toch verwacht ik, door de sterke ondertoon van de aandelenindices, dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze toppenlijn wordt gebroken. Deze sterke ondertoon wordt onder andere veroorzaakt door het feit dat we de sinds einde 2012 stijgende trend moeten respecteren die nog volledig intact is.

Vandaag ligt deze dalende weerstandslijn bij 396,40 en daarmee nagenoeg gelijk aan het 50-daags gemiddelde. Met een top afgelopen vrijdag bij 393,50, werd de eerste horizontale weerstand van 392,50 al opwaarts gebroken. De enige horizontale hobbel is nu nog te vinden bij 394,80.

Verder omhoog

Mede door de vorming van een doji afgelopen vrijdag kan er vandaag een beperkte intraday terugtest plaatsvinden voordat de AEX richting de 394,80 en 396,40 oploopt. De eerste steun ligt bij de oude horizontale steun van 388. Daaronder ligt verder nog 386.

Maar de vraag is of het zover zal komen. Ik houd in de loop van deze week rekening met een verdere stijging en het onder druk zetten van de genoemde dalende weerstandslijn. Deze lijn kan al op korte termijn worden doorbroken, waarna de weg weer openstaat naar de jaartop van 409 en hoger.

De belangrijkste steunzone is 379 tot 382. Aan de bovenkant liggen de stijgende bodemlijn (middellangetermijnbeeld) en het 200-daags gemiddelde. Verder ligt hier natuurlijk ook de dubbele jaarbodem van dit jaar.

Bij koersen hieronder zou een verzwakking in het middellangetermijnbeeld optreden, maar zoals in de afgelopen weken al vaker gezegd, is dat niet mijn voorkeursscenario.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

341 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 24 maart 2014 09:42
    quote:

    deschaker schreef op 24 maart 2014 09:23:

    interessant... heel goed nieuws uit Frankrijk...Is dat nieuws uit China zoveel belanrijker?
    Goed nieuws uit Frankrijk? Man, Frankrijk is failliet. Als je echter 50% in elkaar gestrot bent en je gaat dan iets omhoog, is dat dan goed nieuws? Dat is een teken van het naderend einde. Economie in Frankrijk is en gaat verder kapot. Elke patient kent eerst een opleving voor definitief overlijden.
341 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links