Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De tweede correctie

Er komen in het middellangetermijnbeeld enkele spannende dagen aan. Mijn uitgangspunt van een beweging naar de 417,50 tot 428 medio april kunnen we wel vergeten en zal pas later weer in beeld kunnen komen. Ondertussen staat de DAX ook niet meer alleen en kunnen we in de AEX ook spreken van de tweede correctie van dit jaar.

Bij een normale correctie houd ik een daling aan van 5% tot ongeveer 10%. De eerste correctie van dit jaar bedroeg ongeveer 7,5% daling, deze daling bedraagt ongeveer 5% tot op heden. Gisteren was een dag waarbij enkele steunniveaus neerwaarts werden gebroken. Eerlijk is eerlijk, ik had deze verdere daling eigenlijk niet verwacht.

In eerste instantie werd gisteren het bodempatroon (de hammer) opgeheven met een beweging onder de 388,50. Daarna moest ook de recente bodem van de mini-correctie bij 386,60 eraan geloven. Verder werd ook de stijgende bodemlijn van de symmetrische driehoek neerwaarts doorbroken.

Dieptepunt van het jaar

Dit betekent dat er meer neerwaartse druk is ontstaan. Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat in dat neerwaartse scenario een hertest van de zone 379 – 381 niet is uit te sluiten. Dit is in het middellangetermijnbeeld een belangrijke zone. Als we namelijk uitzoomen naar de weekgrafiek dan is hier de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn te vinden.

Verder ligt hier ook het 200-daags gemiddelde en het dieptepunt van dit jaar. Vlak daarboven ligt bij 383 nog de sinds december stijgende kortetermijnbodem. Onder de zone 379 – 381 wordt overigens ook de neklijn van een hoofd-schoudertoppatroon afgerond. Maar zover is het nog niet.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een structurele beweging onder de 379 betekent overigens niet dat de stijgende langetermijntrend wordt gebroken, maar wel dat de top waarschijnlijk voor de komende maanden op de borden staat en de AEX nog een stuk verder kan wegzakken om uit te monden in een forse correctie.

Beperkte terugtest

Een voorwaarde is overigens wel dat we dit in andere indices ook zien en de doorbraak structureel is (dus meerdere dagen een slotkoers hieronder). Zolang dat niet gebeurt, zou er namelijk nog sprake kunnen zijn van een vals signaal. Ook de signalen vanuit andere indices wijzen zeker niet op een structurele verslechtering.

Als ik kijk naar de koppen als sell-off in Amerika staan deze haaks op het feit dat de VS maar rond de 2,5% onder de recent aangescherpte jaartop (en soms all-time high) staat en daar vaak nog gewoon sprake is van een beperkte terugtest danwel mini-correctie.

Voor vandaag en de komende handelsdagen moeten we dan ook zeer alert zijn op de bewegingen die plaatsvinden. Dit zou een zeer interessant instapmoment kunnen worden, zolang de belangrijke steunzone intact blijft. Daarbij moeten we in de komende dagen ook alert zijn op omkeerpatronen die bij een dergelijke test kunnen ontstaan op zowel de dag- als de weekgrafiek.

Zodra de AEX onder de zone 379 – 381 zakt en hier structureel onder sluit, ontstaat ruimte naar lagere niveaus. Volgende belangrijke richtpunten liggen dan bij de voormalige top uit 2011 van 373 en de stijgende bodemlijn op de daggrafiek rond 365. Op de logaritmische weekgrafiek ligt dan nog een sinds medio 2012 stijgende bodemlijn bij 368 – 369.

Eerste weerstand

Zover is het nog niet, maar voor de komende dagen moeten we zeer alert zijn op een verdere verslechtering of een prachtige en snelle positieve omkeer.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Verbetering in het technische beeld van de AEX treedt op boven de 398, hier is de dalende toppenlijn te vinden. Deze is ondertussen een eind verwijderd van de huidige stand. Overige weerstanden zijn verder nog te vinden bij 392,50 en 394,80. De voormalige bodem van 386,60 geldt als dichtstbijzijnde en eerste weerstand.

Als ik overigens kijk naar de technische indicatoren, dan valt op dat de RSI ondertussen alweer de onderkant opzoekt, maar nog wel boven het 30-puntenniveau noteert. Tijdens de vorming van vorige belangrijke bodems ging een test van dit niveau elke keer gepaard met een forse omkeer en vorming van een bodem in de AEX.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

938 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 47 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. KevinS 14 maart 2014 09:04
    quote:

    MG TF schreef op 14 maart 2014 09:00:

    Beste Bas....

    Het begint wel erg gemakkelijk te worden wat je schrijft.
    Je schrijft gewoon wat er gebeurt en de rest lijken behoorlijk op voorspellingen die iedereen kan doen, maar zelden uitkomen (ja op den duur komt vrijwel alles uit)

    Waarom kom je dan überhaupt nog op deze topics?
  2. KevinS 14 maart 2014 09:06
    quote:

    Gerry Woud schreef op 14 maart 2014 09:02:

    alweer bedankt voor deze column. Voor mij blijft de vraag van gisteren actueel, namelijk of het nu nog verstandig is om sprinters short te kopen of is het verstandiger om nog maar ff aan de kant te blijven staan.
    Ik twijfel ook nog of ik short moet gaan en deze mee het weekend in nemen of dat ik heel saai aan de zijlijn blijf.
  3. [verwijderd] 14 maart 2014 09:07
    quote:

    wielerman schreef op 14 maart 2014 09:04:

    Dax en AEX zijn al enorm gedaald. Daling van de S&P500 is relatief klein. Angst zit er minder in de VS
    us moet nog beginnen

    staan op +/- ATH

    of denk jij echt dat het daar zo goed gaat ?

    nog een explosie van een gebouw en we zien daar ook - 10 %

    en denk jij dat de aex en de dax dan gaan stijgen ?

  4. forum rang 6 JoostVLS 14 maart 2014 09:07
    Niet Bas aanvallen, dat is niet netjes.
    Ieder zijn vak. Zijn aanhangers zoeken kennelijk houvasten. Dat mag. Er mogen ook mensen zijn die stellen dat wetenschappelijk nog nooit bewezen is dat je middels TA geld kunt verdienen. Dan wint de iedereen en dat is een sprookje. Die mening mag ook. We zijn allemaal grote, volwassen mensen
  5. [verwijderd] 14 maart 2014 09:12
    quote:

    pal schreef op 14 maart 2014 09:01:

    putin zal bepalen hoe het koersverloop er zal uitzien !!

    en niks en niemand anders

    zo is dat nu eenmaal
    Spijker op de kop. Het referendum in Oekraine is alles bepalend. Nu lijntjes trekken is totaal overbodig. Slaat zondag de vlam in de pan hebben we een crash. Loopt het met een siser af staan we maandag weer op 398.
  6. Indeg00t 14 maart 2014 09:15
    quote:

    Lieftie schreef op 14 maart 2014 09:12:

    Bas, wat een makkelijke job heb jij toch niet? Tweede correctie aankondigen nadat dax reeds 8% daalde en aex reeds meer dan 5% pfffffff. Dit is de tweede correctie die je "eerlijk gezegd" niet heb zien aankomen

    U mad bro? Heb je wat centjes verloren? Je doet net alsof hij je betaalde adviseur is. Kom zelf is met een visie bedenk zelf is wat. Nee dat doe je niet kleurloos kopieren
938 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 47 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links