Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het duurzame-energiespeelveld ligt nog helemaal open

Het duurzame-energiespeelveld ligt nog helemaal open

Ondanks een soort verkapte omzetwaarschuwing voor iPhones voor het lopende kwartaal, blijft Apple goed liggen. En de volgende mijlpaal is alweer in zicht: een marktwaarde van $3 biljoen. Het fonds is nu $2,872 miljard waard. Dat ziet u hieronder nog net niet in beeld (oranje), want dit is een maandgrafiek.

Ik neem het plaatje expres langer om u te tonen hoe het fonds van puur groeiaandeel onder wijlen Steve Jobs is uitgegroeid tot the best of two worlds: waarde- en groeiaandeel. Want waar u het als aandeelhouder onder Jobs puur van koerswinst moest hebben, verwent sinds 2011 zijn opvolger Tim Cook ons.

Zie die enorme aandeleninkoop en snelle dividendgroei maar. Voeg dat bij sterk merk, balans en management en dit aandeel is een no-brainer. ICT-revolutie, dotcom-hype en social media frenzy: Apple doorstond glansrijk alle stormen, vernieuwingen en historische afslagen des tijds. Gaf er zelfs mede vorm aan. Knap.

Net als collega-boomer-IT-bedrijf Microsoft staat het fonds fier overeind in het rijtje winnende nieuwkomers van zeg maar deze eeuw, in de breedste zin van het ICT-woord: Amazon, Alphabet, Meta, Tesla, Netflix, Nvidia, ach, waarom ook niet ASML, en noem er nog meer. 


EV-kampioen

Zo'n vernieuwing deze eeuw is elektrisch rijden, met als grote kampioen pionier Tesla. En hoe - een paar weken terug gaf de CEO van VW schoorvoetend toe dat het bedrijf van Elon Musk nog altijd een flinke technologische voorspong heeft. Dat niet alleen, het bedrijf is net zo veel waard als de rest van de sector bij elkaar, fossiel en EV samen. 

Net als Jobs vindt Musk dat u het als aandeelhouder maar zelf moet uitzoeken. Aandeleninkoop en dividend zijn wel de laatste van zijn zorgen. Zie het plaatje maar: het aantal aandelen is ook bijna verdubbeld sinds de beursgang. Zonder had de koers nu op hoeveel gestaan...? Ja, u betaalt Tesla's groei en expansie.

De koers is uw zoethoudertje. En het smaakte goed, de afgelopen jaren. De enige mensen die ik over Tesla hoor klagen, zijn degenen die een mooi ritje maakten, waarna de koers een nóg hogere versnelling inzette. Shorters hoor ik al lang niet meer, die zijn denk ik druk met het verkopen van hun boot. 


(Royal Dutch) Shell

Morgen stemt de aandeelhoudersvergadering van nu nog Royal Dutch Shell over vertrek uit Nederland naar het VK en het skippen van adjectieven Royal en Dutch. Het energieconcern - wie nog van olie- en gasbedrijf of fossiele onderneming spreekt is af  - verhuist onder meer om dividenbelastingregels.

Deze tweet is van eerder deze week: ja een paar decennia geleden was Shell ook een groeiaandeel met een heel mooi dividend, ofwel ook best of two worlds. Dat werd vervolgens eenzijdig dividend, dat intussen ook niet meer is wat het was, want nu moet Shell een heel nieuwe wereld betreden.

Maar is Shell ook een Apple of een Microsoft, in de zin dat het moeiteloos aansluit bij het nieuwe-energietijdperk en misschien wel een van de aanjagers en vernieuwers wordt? Ik heb de aandelen, ofwel ik heb daar alle vertrouwen in, maar heeft u daar vooral zelf een opinie over of positie op.

Pionieren

Eén ding valt mij erg op aan de nieuwe-energiesector: die kent nog geen Tesla, of wat ooit Apple en Microsoft waren. Geen kampioen die de richting wijst en een blockbuster-(groei)aandeel wordt.

Dit zijn de grootste fondsen uit de S&P Global Clean Energy Index (97 fondsen) - en niet één ervan is Nederlands. 

De grootste fondsen, Enphase en Vestas, zijn ieder $30 miljard waard. Iberdrola het dubbele, maar is vooral een gasbedrijf. Dat is Shell ook, maar dat zit (en mag?) dan weer niet in deze index. Wat dacht u van Tesla met zijn batterijen? Ik ken de indexregels niet en de grenzen zijn vaak vaag.

Het is sowieso een allegaartje aan nieuwe-energievormen. We weten dé energiebron van de toekomst simpelweg nog niet - als het er al één wordt - en dus is het nog volop pionieren. Dat blijkt ook uit die index: er zijn geen bedrijven die dik verdienen en en een gestaag groeiende (vrije) kasstroom hebben.

En de koers? Het is maar welk timeframe u neemt, maar zeker herbelegd doet fossiel het nu heel wat beter dan de nieuwkomers. Dat is andere koek dan de auto-industrie met die veel en veel hogere waarderingen voor de pure play-elektrieken, die het ook veel beter doen op de beurs dan de oudjes. 


Kinderschoenen

De directe aanleiding voor het vertrek van Shell uit ons land is het superdividend van $9,5 miljard, dat Shell uitkeert uit de verkoop van de Amerikaanse activiteiten. Dat investeert het bedrijf niet, want het ziet geen mogelijkheden. Daar kunt u het moreel mee oneens zijn, maar laat het rekenwerk maar aan Shell over.

Het heeft tentakels in alle sectoren en ontwikkelingen, maar ziet gewoon nog geen verdienmogelijkheden. En dus doet Shell het niet. Mij zegt dit alles over de nieuwe-energiesector dat die gewoon nog echt in de kinderschoenen staat, ondanks een track record van decennia.

Vergeet ook niet dat het ook 100 jaar duurde voor het olietijdperk tot volledige wasdom kwam. En dat is het probleem: van de politiek en bij ons zelfs het hele publieke domein moet het allemaal van vandaag op morgen gebeuren en met subsidies regelen we dat wel even. Inefficiënt, en dan gebeurt er dit:

En zo ligt het energiespeelveld nog helemaal open en wie de nieuwe kampioen weet, kan heel rijk worden, want die kan de waarde van Apple verpulveren. Nog deze eeuw waren ExxonMobil en Shell de grootste beursbedrijven ter wereld, want energie is zo ongeveer de grootste sector van allemaal. 

ExxonMobil en Shell kunnen zelfs opnieuw kampioen worden, als ze bij de pinken zijn. Want zij hebben de cash flow (uit olie en gas) om te investeren en dat hebben de renewables niet. We wachten af of Big Oil een Apple of een Microsoft blijkt, of toch meer een IBM - een bedrijf dat dan wel Dividend Aristocrat is geworden.   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. LLinssen 9 december 2021 13:55
    Mooi artikel.
    Kleine correctie: shell keert geen super dividend van $ 9.5 miljard uit, het is een schepje minder dan dat, dit bedrag was namelijk de totale verkoopwaarde van Permian waarvan naar verwachting zo'n $ 7 miljard naar de aandeelhouders gaat in de vorm van dividend. Nog steeds veel geld.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 9 december 2021 14:18
    Beleggen is vooruitkijken, net als regeren. Apple, Amazon, Google, het valt allemaal onder web 2.0. De nieuwste trend is web 3.0; wat zich allemaal op de blockchain afspeelt. Dáár ligt de toekomst. Niet iedereen zal dat direct willen of kunnen zien, zoals de meesten van ons geen aandelen Amazon hebben gekocht in 2002 onder de 10$. Of aandelen Apple in 1997 toen het bedrijf nagenoeg failliet was en investeerders de terugkeer van Steve Jobs geeist hebben voordat zij ook maar een cent aan het noodleidende bedrijf wilden spenderen. De rest is geschiedenis.

    De enige realistische vervanger voor fossiele energie is kernenergie, maar dat ligt gevoelig bij de halve hippies die de wereld besturen. Misschien dat China op enig moment erop overstapt waarna de rest geen keus meer zal hebben. Maw, dat duurt nog wel even en tot die tijd zullen de energieprijzen krankzinnig hoog blijven en de economie temperen.
  3. Snurker 9 december 2021 15:54
    Shell heeft het voordeel gehad bejegend te zijn in dit land. En is manna. Het bedrijf had sowieso het nodige al voor elkaar in de UK. In de UK zijn de kaarten het beste voor een ongekende expansie. Bekijk de bestuurders op een groepsfoto. Schaal ze in. Vergelijk het met hun uitspraken over belang en hebzucht. Maak er een zinnetje van. Dat zinnetje is de voorspelling van de strategie.
  4. forum rang 6 Krentenmenten 9 december 2021 16:04
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 9 december 2021 14:18:

    De enige realistische vervanger voor fossiele energie is kernenergie, maar dat ligt gevoelig bij de halve hippies die de wereld besturen. Misschien dat China op enig moment erop overstapt waarna de rest geen keus meer zal hebben. Maw, dat duurt nog wel even en tot die tijd zullen de energieprijzen krankzinnig hoog blijven en de economie temperen.


    Generatie '68 is idd juist de generatie die nu aan het stuur zit. (Tussen 50 en 75 jaar) Helaas nog 25 jaar tot last.

    Verder een mooie uiteenzetting, Arend!
  5. mr Abraxas 9 december 2021 18:32
    Ondertussen ligt er wel een wetsvoorstel van GL voor een exitheffing in de dividendbelasting met terugwerkende kracht tot 8 december jl. Speciaal opgetuigd voor Shell. Volgens dat wetsvoorstel zou een zetelverplaatsing naar een land dat geen dividendbelasting heft - zoals de UK - leiden tot een acute heffing van dividendbelasting over de stille reserves die in de vennootschap aanwezig zijn, dat is heel wat meer dan die 7 miljard superdividend waar we het nu over hebben. Er geldt echter een inhoudingsvrijstelling voor aandeelhouders die inwoner zijn van een land dat een belastingverdrag heeft afgesloten met Nederland. Moeten die aandeelhouders zich wel tijdig melden bij Shell, met woonplaatsverklaring en al! Dat wordt nog een hele administratie. En anders achteraf de door Shell ingehouden en afgedragen belasting tijdig terugvragen bij de NL fiscus.
  6. forum rang 4 nb 12 december 2021 13:19
    hoort RWE niet in het rijtje thuis?
    De wind staat goed voor een nieuwe investering die RWE heeft gedaan in Ampyx. Een 'vlieger' die energie/ electra opwekt, met een lagere kostprijs dan de windmolens, veel minder materiaal.
    Dat de prijs voor electra zo hoog is, voel ik direct door de productie van bloemen. Met een Gasprijs zo hoog en een electra prijs zo hoog is het bijna voor je faillissement tekenen. Hoop dat het niet te lang duurt
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links