Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Weinig beweging op beurzen Europa

Weinig beweging op beurzen Europa

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten lieten donderdag zeer bescheiden koersuitslagen zien bij een gebrek aan richtinggevend nieuws. Op het Damrak was funderingsbouwer Sif opnieuw een sterke daler na een adviesverlaging.

De AEX-index op Beursplein 5 stond richting het middaguur nagenoeg onveranderd op 513,65 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 736,14 punten. In Londen en Parijs waren minnen te zien van 0,1 procent, maar Frankfurt won 0,1 procent.

Funderingsspecialist Sif dook bij de kleinere fondsen 5,8 procent in het rood. HSBC verlaagde zijn beleggingsadvies voor Sif. Woensdag ging het aandeel Sif al ruim 7 procent omlaag, na voorzichtige prognoses voor 2018.

Vopak

Probiodrug verloor bij de kleinere bedrijven 0,8 procent aan waarde. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf leed vorig jaar een verlies van 13,9 miljoen euro, wat vrijwel even groot is als een jaar eerder en in lijn met de eigen verwachtingen. Probiodrug werkt aan een middel tegen alzheimer. Daarbij wordt nog geen omzet gemaakt.

In de AEX was tankopslagbedrijf Vopak de sterkste stijger met een winst van 1,2 procent. Ook Aegon en DSM waren bovenin te vinden met winsten tot 1 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos was de grootste daler in de hoofdindex met een min van ruim 1 procent.

LSE

In de MidKap stond chiptoeleverancier ASMI bij de sterkste stijgers met een plus van 0,7 procent. Theodoor Gilissen verhoogde het koersdoel voor het aandeel.

In Londen ging beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) licht omhoog. LSE kondigde aan voor omgerekend ruim 230 miljoen euro eigen aandelen te gaan inkopen. Woensdag verbood de Europese Commissie de geplande fusie van LSE met Deutsche Börse.

Euro

Kledingverkoper Hennes & Mauritz (H&M) leverde in Stockholm 5,4 procent in. H&M kwam met cijfers en waarschuwde voor hogere kosten. Verder kondigde het Zweedse bedrijf aan een nieuwe winkelformule in de markt te gaan zetten.

De euro noteerde 1,0735 dollar, tegen 1,0854 dollar aan het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 49,38 dollar en Brentolie daalde 0,6 procent tot 52,12 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Kaviaar 30 maart 2017 13:45
    DNB-president Knot vindt dat ECB beleid moet afbouwen


    Gepubliceerd: 30 maart 2017 13:00

    Laatste update: 30 maart 2017 13:17


    De Europese Centrale Bank (ECB) zou moeten beginnen met het geleidelijk inperken van het ruime monetaire beleid.

    Dat schrijft president Klaas Knot donderdag in het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB).

    Als de groei en de inflatie in de eurozone nog verder aantrekken dan nu al het geval is, is het huidige beleid volgens Knot "onnodig zwaar geschut".

    Het belangrijkste renteniveau in de eurozone staat al ruim een jaar op 0 procent, waardoor banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. Dit rentetarief blijft naar verwachting van de ECB nog voor langere tijd op dit of zelfs een lager niveau staan.

    Daarnaast blijft de centrale bank tot en met maart maandelijks voor 80 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties opkopen. Per april gaat dit maandbedrag omlaag naar 60 miljard euro.

    Minder effect

    Maar het ECB-beleid heeft volgens Knot steeds minder effect aangezien er al veel liquide middelen in omloop zijn en de rente al zeer laag is. "Kredietverlening, investeringen en consumptie worden hier nauwelijks meer door aangejaagd", aldus Knot.

    "In een situatie waarin spaardoelen door een heel lage rente onder druk komen te staan, worden mensen zelfs geprikkeld meer te sparen en dus minder te besteden."

    Verstoren

    Bovendien brengt het beleid steeds meer ongewenste effecten met zich mee. Zo kan het de werking van financiële markten verstoren. "Het monetaire beleid kan aanleiding geven tot een ongezonde zoektocht naar rendement", noemt Knot als voorbeeld.

    Ook waarschuwt Knot nog eens voor een groeiend risico dat huishoudens, bedrijven en overheden te veel leunen op de lage rente. "Zij verliezen prikkels om hun balansen op te schonen, structurele hervormingen door te voeren en zo hun weerbaarheid op peil te brengen voor tijden met hogere rentes."

    Geen afbouw

    Knot lijkt met zijn opmerkingen in te druisen tegen het standpunt van de ECB. Want hoewel de inflatie dit jaar naar verwachting uitkomt op 1,7 procent en de economische groei op 1,8 procent, wil de ECB vooralsnog niks weten van een afbouw van het opkoopprogramma of een hogere rente voor banken om geld te lenen.

    Centralebankpresident Mario Draghi van de ECB benadrukte onlangs dat de inflatie vooral vanwege de olieprijs stijgt en dat die dus ook zomaar weer kan dalen.

    Opzij

    DNB heeft vorig jaar 500 miljoen euro opzij moeten leggen vanwege de mogelijke risico's van het stimuleringsbeleid van de ECB. De voorziening drukt de nettowinst van DNB, die mede daardoor slonk tot 43 miljoen euro.

    Daarvan vloeide 41 miljoen euro naar de schatkist, waar over 2015 een dividend van 174 miljoen euro werd uitgekeerd. In 2014 werd nog ruim 900 miljoen euro uitgekeerd aan de Staat.

    De hoeveelheid schuldpapier op de balans van DNB is afgelopen jaar met 70 procent gegroeid, naar 97 miljard euro. Dat komt doordat DNB is belast met de uitvoering van het ECB-beleid in Nederland.

    DNB koopt veelal schuldpapier met een laag rendement op. Daardoor bestaat de kans dat DNB de obligaties met verlies moet verkopen als de rente weer gaat stijgen.

    Wereldeconomie

    Verder was de wereldeconomie in 2016 weerbaarder dan van tevoren werd gedacht. "De keuze voor de Brexit, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het Italiaanse referendum en de voortdurende geopolitieke onrust (...) leken de wereldwijde economische groei en stabiliteit van de financiële markten echter nauwelijks te deren", aldus Knot.

    Opkomende economieën hebben zich vorig jaar enigszins hersteld en ook China houdt een groei van boven de 6 procent vol. De verwachtingen voor dit jaar zijn vooralsnog positief.

    Risico's

    Toch ziet Knot politieke onzekerheid, protectionisme en weerstand tegen globalisering als risico's voor de langere termijn. Hij doelt daarmee op onder meer de toekomst van de EU na de Brexit, het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump en de afgebroken onderhandelingen over vrijhandelsverdrag TTIP.

    "Nederland is hier als kleine open economie kwetsbaar voor", waarschuwt Knot. De groei van de wereldhandel blijft sinds 2012 dan ook ver achter bij het langjarig gemiddelde.

    Nederland

    Nederland zou het economische herstel moeten gebruiken om verder te hervormen, oordeelt Knot. "Hoewel de crisis voor Nederland grotendeels achter de rug is, staat de wereld niet stil en zijn verdere hervormingen nodig om de Nederlandse economie voor te bereiden op de toekomst."

    Knot vindt hervormingen op het gebied van duurzaamheid, de woningmarkt, het pensioenstelsel, het belastingstelsel, de arbeidsmarkt en de financiële sector het meest urgent.

    www.nu.nl/economie/4581291/dnb-presid...

    De Neurolanden zijn de dupe van de mentaliteit van de Zeurolanden en niet te vergeten Draghi, die geld blijft persen om in feite het gedrag van de Zeurolanden te veranderen. Gaat hem niet lukken. Cultuur kan je niet wijzigen.
  2. [verwijderd] 30 maart 2017 14:01
    quote:

    kid carson schreef op 30 maart 2017 12:04:

    Het is weer afwachten geblazen vandaag,,,, ik verwacht ook geen spectaculaire sensatie op deze aex (niiks) beurs Zoals normaal hoogtevrees angsten en zenuwlijders die dumpen!!
    zenuwlijders? het valt me mee, men weet elkaar nog niet gek te maken... Enige trieste is dat de premies voor opties opnieuw gesloopt worden. niet dat ik daar last van heb, maar we weten allemaal wie hier beter van wordt...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links