Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarde landbouwexport stijgt naar recordwaarde ondanks corona

DEN HAAG (ANP) - De totale waarde van de Nederlandse landbouwexport is in 2020 naar een recordhoogte gegroeid, ondanks de coronacrisis. De groei is te danken aan een stijging van de prijzen en de wederuitvoer, qua volume werd wat minder geëxporteerd. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De landbouwexport kwam vorig jaar naar schatting uit op een waarde van 95,6 miljard euro, 1 procent meer dan in 2019. Daarvan is 68,3 miljard euro export van Nederlandse makelij en 27,3 miljard euro wederuitvoer. De waarde van de landbouwexport van Nederlandse makelij is met 0,6 procent gekrompen. Het CBS maakt wel de kanttekening dat de ramingen door de coronacrisis met meer onzekerheid zijn omgeven dan in andere jaren.

Sierteelt, zoals bloemen en planten, was het belangrijkste exportproduct met een waarde van 9,5 miljard euro. Dat is 0,3 procent meer dan in 2019. Volgens het CBS had de sierteeltexport het in de eerste maanden van de coronacrisis heel lastig, en herstelde daarna. De export van vlees, zuivel, eieren en groenten daalde vorig jaar tussen de 3 en 4 procent.

Ruim een kwart van de landbouwgoederen ging naar Duitsland en daarmee was het ruimschoots de belangrijkste exportbestemming. De uitvoer naar het buurland groeide met 4 procent ten opzichte van 2019. De export naar andere de grote afzetmarkten België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daalde licht.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links