Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Vraag en aanbod olie eerder in evenwicht'

PARIJS (AFN) - Vraag en aanbod van olie komt eerder in balans dan gedacht als de OPEC-landen daadwerkelijk hun productie gaan terugschroeven. Dat zegt het internationale energieagentschap IEA dinsdag.

Volgens het IEA zal de oliemarkt in de eerste zes maanden van 2017 nog altijd kampen met overproductie. Maar het evenwicht in de markt volgt mogelijk sneller dan gedacht door het akkoord.

De OPEC-landen spraken onlangs af de olieproductie te verminderen tot 32,5 miljoen à 33 miljoen vaten per dag. Over de exacte uitwerking van de productiebevriezing wordt nog overlegd. Daarover moet eind november meer bekend zijn. Ook Rusland, dat geen lid is van de OPEC, zou bereid zijn de productie te verminderen.

Overschot

Vorige maand, voordat er een akkoord op tafel lag, werd door het IEA ook voor de tweede jaarhelft van 2017 een overschot voorzien.

Volgens het agentschap begint met de uitwerking van de plannen voor de OPEC-landen nu pas het echte werk. In september pompten de aangesloten landen nog een record van gemiddeld ruim 33,6 miljoen vaten olie per dag uit de grond. Onder meer in Libië en Nigeria zat de productie in de lift. Oorlog en sabotage zetten in deze landen eerder een rem op de productie. Doordat de sancties tegen Iran werden opgeheven is in dit land ook sprake van aanhoudende productiegroei.

Afspraken

Volgens het IEA blijft de productiegroei in deze landen buiten de gemaakte afspraken. Dit houdt in dat van andere OPEC-landen en met name van Saudi-Arabië een grotere bijdrage zal worden gevraagd bij het inperken van de productie.

Tot aan de vergadering op 30 november verwacht het IEA dat de OPEC-leden aan de huidige recordniveaus zullen vasthouden.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08 mei Saxo ziet beleggersvertrouwen verder dalen
  2. 03 mei Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Traveler@repair 11 oktober 2016 13:43
    Kartel: Als VW-USA dergelijke afspraken zou maken met Toyota en Nissan, GM,Ford en Fiat Chrysler, dan weet u wie worden beboet.
    Olie USA: wordt pompen/kraken én verzuipen.
    Behalve als Hillary wint, dan komt er een tekort voor het in te zetten oorlogstuig, dat de Israëlische Secret Intelligence Service ( ISIS) zal aanzetten tot meer vernietiging van oliebronnen in het midden-oosten. Daarna braaf meedoen aan een milieu conferentie en ons vragen CO2 de grond in te pompen.
    Zolang het volk maar crepeert en zwoegt voor de kosten is alles goed.

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

34,355 14:53
-0,050 -0,15%
Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links