Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Kapitalisme gaat ten onder"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

52 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. k2es 6 april 2016 14:08
    Natuurlijk is ons politieke systeem niet ideaal, dat is het nergens in de wereld, maar in Rusland worden politieke tegenstanders gewoon uit de weg geruimd, gearresteerd of verbannen en is er totaal geen echte democratie, in Turkije worden de pers gemuilkorfd als ze kritiek hebben op de regering en in Amerika hebben sommige presidentskandidaten (Trump) zo'n laag niveau dat ik blij ben met ons systeem, waarbij de meeste politieke leiders een behoorlijk goed niveau hebben en er vrijwel geen corruptie is op het hoogste niveau. Of heeft Rutte stiekem ook geld in Panama geparkeerd? Ik denk het niet.
  2. @iPlof 6 april 2016 14:41
    Klinkt allemaal best interessant die theorieën van Mason. Ga er eens iets over lezen.

    De kritiek erop van Tak begrijp ik niet echt.
    En dan die vergelijking met een Rembrandt..? Alsof dat vergelijkbaar is met de normale dynamiek in een vrije markt met vraag en aanbod van consumptiegoederen.
  3. fritscrach 6 april 2016 15:30
    In de praktijk is steeds vaker gebleken dat er beslissingen worden genomen die de burgers van Nederland aangaan, er rollen verplichtingen en of rechten uit voort, waarover onze eigen nationale volksvertegenwoordiging juist helemaal niets heeft in te brengen. Rutte is meer een verkoper dan een bewindsman geworden.
    Het is juist deze supra-nationale matige tot ondemocratische manier van regeren die de mensen nu eens een halt willen toeroepen. Niks controle en niks verantwoording, de Europese HSL moet doordenderen en op ramkoers blijven met de Siberië-express. En wie dáár nou weer achterzitten...
    Dus heer Tak, U moet de zaken in verhouding zien. Het referendum gaat niet over een rookverbod op straten en pleinen, afschaffing hypotheekrenteaftrek o.i.d. Dan zou ik u gelijk geven.
  4. [verwijderd] 6 april 2016 16:33
    De democratie is dood, dit is al helaas al tijden zo. Hoe mooi deze parlementaire democratie ook in theorie zou moeten werken, zo valt het in de praktijk helemaal uit elkaar. De tegenargumenten die worden gebruikt om aan te geven dat dit systeem zijn werk nog doet raakt kant nog wal.

    In de meeste gevallen word er gewezen op het feit dat dit het beste systeem zou zijn. We vergelijken ons met landen als Syrië en Rusland. De gedachte ‘wij hebben het zo slecht nog niet, kijk maar naar de buren’ huiver ik van. Ga uit van je eigen kracht en kom met ontwikkeling in het systeem, dan kom je steeds tot een beter systeem. Je vergelijken met een ander land, brengt geen ontwikkeling met zich mee. Zo kom je nooit tot veranderingen.

    Het volgende argument dat een kabinet zich moet verantwoorden voor wat er is gebeurd is een farce. Tuurlijk moet een minister zich verantwoorden, maar als het volledig mis is gegaan dan wordt hij de laan uit gestuurd met een zak wachtgeld. Er is totaal geen rekenschap of gevolgen als het mis is gegaan. Zelfs als een minister een heel volk voorliegt (inclusief kamer) draait de carrousel vrolijk verder.

    Directe referenda is inderdaad een mooi stuk gereedschap om te kijken wat het volk er van vindt en of ze het daar mee eens zijn. Als tegenargument hiertegen word gezegd dat dit systeem zijn tekortkomingen omdat het misbruikt zou zijn door demagogen en populisten. Dat was toen, we leven gelukkig nu. En zo een beschaving vergelijken met die van nu is natuurlijk appels met peren vergelijken. We hebben nu veel meer en betere informatievoorzieningen. Wat er over de grens gebeurd staat binnen luttele seconden op internet (vaak wordt het verhaal van meerdere kanten beschreven) en mensen kunnen het zelf opzoeken en een oordeel hierover vellen. Populisten en demagogen krijgen hierdoor minder kans van slagen.

    Het laatste argument wat gelezen kan worden is dat de ‘bevolking’ niet genoeg weet van wat de gevolgen zijn van zo een referendum. Dat is makkelijk op te lossen: betere informatievoorziening waarin een onderwerp van meerdere kanten wordt toegelicht. Dit gebeurd helaas nog te weinig. En kan heel makkelijk anders worden geregeld.

    Betreft het kapitalisme ben ik het eens met Mason. Tak zegt dat een periode van geen groei en geen hoge werkgelegenheid niet te rijmen valt met overvloed. Ik snap dat dit in zijn ogen niet te rijmen valt, zeker als je met kapitalistische ogen naar het systeem kijkt. Overvloed en meer productie staat tot groei in Tak zijn ogen. Overvloed kan echter ook worden gecreëerd door het systeem anders in te richten, of een maatschappij zich duurzaam te laten ontwikkelen. In de klassiek economische zin is er dan geen groei, maar wel overvloed voor iedereen. En het punt dat technologie de enige bron is van welvaartsgroei is natuurlijk onzin. Het verschepen van massaproductie naar lage lonen heeft ook een sterke invloed op de welvaartsgroei.

    Verder belemmeren technologische vooruitgang en automatisering de werkgelegenheid. Tak zegt het zelf in zijn artikel: 'Het is de afgelopen honderden jaren niet anders geweest dat er steeds minder arbeid nodig was om dezelfde productie tot stand te brengen.’ Er is dus meer overvloed terwijl de werkgelegenheid is gedaald. Het valt dus wel met elkaar te rijmen.

    Ik vind dat het kapitalisme een systeem is wat continue zijn eigen graf steeds dieper graaft tot het er niet meer uitkomt. Het systeem is niet gericht op duurzame ontwikkeling, het is gericht op groei. Een systeem waarin sommige fundamentele zaken (grondstoffen, capaciteit en natuurkundig) eindig zijn. Hierdoor zal het systeem uitsterven in de loop van de tijd. Dit is geen ‘probleem’ dit is een noodzakelijke evolutie om als maatschappij verder te komen.
  5. putter 6 april 2016 16:55
    voor degenen die het willen zien,zij zijn getuige van het terminale stadium van het kapitalisme. zij die het niet zien geloven er nog in.
    Veel grote economen zien het gebeuren, het kapitalisme loopt op zijn einde. De verstikkende bureaucratie, volstrekt debiele politici die slechts marionetten zijn van de secret goverments, cq de grote jongens van het grote geld.De profetien van de Hopi Indianen laten zien hoe het was, hoe het nu is en waar het naar toe gaat en hoe het fout kan gaan lopen. Ik heb ze 13 jaar geleden gelezen en het klopt.De goden hebben de stekker uit het experiment kapitalisme getrokken en we zien ner nu de gevolgen van.
  6. [verwijderd] 6 april 2016 19:14
    Het is volgens mij meer een control kwestie net als elk systeem gaat het een keer ten onder omdat de control niet is te handhaven. Technologische vooruitgang brengt ons wel steeds dichter bij het punt dat control onmogelijk is of we moeten allemaal robotiseren. Iets wat wel al gaande is. Technologische vooruitgang en geen control, zodat ook het kwaad over hoogwaardige technologie kunnen beschikken, leidt tot zelfdestructie.
    Ik heb het verhaal niet gelezen, maar de technologische vooruitgang brengt ons niet alleen goed. Zo nu en dan ook kwaad. De grootheid waarmee een volgend conflict plaatsvindt kan zo groot zijn dat het tot de ondergang van het systeem leidt.

    Dst punt zijn we wel op de tijdschaal van de leeftijd van een samenleving heel dicht genaderd. Laten we zeggen dat onze samenleving een leeftijd heeft van 95 jaar, als je het met een mens zou vergelijken. Een oude taart zou ik zo zeggen. Alles kan gebeuren en op elk moment.
  7. [verwijderd] 6 april 2016 19:54
    @ K2es hahaha wat een vertrouwen stelt u in politici zeg.....beetje raar natuurlijk als je bekijkt hoe vaak zij dat vertrouwen schenden. Daarnaast politici zijn wel de aangewezen personen om over "ingewikkelde" zaken te beslissen....Pia Dijkstra bijvoorbeeld...sorry niets ten nadele van haar persoonlijk, maar zou zij de aangewezen persoon zijn om over "ingewikkelde" zaken te beslissen???? das dus een dikke retorische vraag, want het antwoord kan enkel en alleen NEEN
  8. [verwijderd] 6 april 2016 20:04
    @ cavalino72 vervolg...ging iets fout...

    antwoord kan enkel en alleen NEEN zijn.....en zo kan ik nog wel ff doorgaan....Van Baalen????? Verhofstadt????? onze voltallige regering incluis ALLE 1e en 2e kamerleden????....heel misschien een enkeling uitgezonderd verder is ook daar het verstand ver te zoeken en vieren simpele zielen zoals u het noemt ook in de politiek hoogtij.
    Er is niet een politicus aan te wijzen die bv staatskunde of bestuurskunde heeft gestudeerd.....niets van dat kaliber...neen enkel van die hobby studies zijn er gedaan...rechten, geschiedenis....niet de meest hoogdravende opleidingen eerlijk gezegd...zeker niet als je daar dan ook 7 jaar over wordt gedaan....dan ben je dus een simpele ziel...en dat kan dus gewoon Premier worden kennelijk. Dergelijk iemand laat ik liever nergens over beslissen en heeft feitelijk geen plaats in de politiek...mja tis 2016 hey....alles is aan inflatie onderhevig.....behalve de economie in de EU die deflateert idd.

  9. Henri Nostradamus 6 april 2016 23:34
    Democratie is natuurlijk de grootste farce die ooit bedacht is. Waarom zou de helft+1 aan de helft-1 zijn wil op mogen leggen? En stel dat er één stemmer naar het andere kamp overloopt? Dan draaien we alles om? In de praktijk werkt het ook niet want in feite voelen de kiezers zich enorm buitengesloten. Als je al invloed van de burger op de besluitvorming wil hebben omarm dan nieuwe technologie. Via moderne middelen is het tegenwoorig tamelijk eenvoudig iedereen online een stem te laten uitbrengen. En waarom iedereen die dan een stem heeft niet van te voren qualificeren? Als mensen ergens verstand van hebben vanwege hun beroep of opleiding bijvoorbeeld zou je die mensen voor bepaalde vraagstukken hun mening kunnen vragen en hun stem voor hn specialisme zwaarder laten tellen. Je kan het zo mooi en snle maken als je wilt. Hoe dan ook - de moderne tijd gaat voorlopig aan onze zogenaamd democratisch Nederlandje voorbij. We houden het dus voorlopig maar gewoon bij een rood potlood dat slechts door de helft van onze stemgerechtigden gebruikt wordt.... Als je het over een falend systeem hebt dan is ons kiessysteem qua volksinbreng een mooi voorbeeld. De Zwitsers doen het veel beter....

    zwitserlaan.wordpress.com/2012/03/01/...

    HN
  10. Trendfriend 7 april 2016 00:05
    Wat een slecht opgezet verhaal.
    Met name dit referendum laat iedere kiesgerechtigde de mogelijkheid om te stemmen....voor of tegen.
    De gewone verkiezingen gaat over zo veel verschillende partijen dat er altijd een polderlandse mix van diverse partijen ontstaat.
    De gewone belastingbetalende burgen is al decennia lang vervreemd van de politiek en ambtenarij. Men begrijpt het niet meer en voelt zich afgesloten...met als gevolg dat er nog zo weinig mensen stemmen.

    Een referendum moet juist veel vaker in dit politieke systeem!

  11. [verwijderd] 7 april 2016 00:30
    PS

    Met name gelet op het feit dat de auteur de ondergang van het kapitalisme bespaard blijft, om de simpele reden dat de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis in de almaar toenemende verwarring in de maatschappij op grond van de wet van Everitt over de thermodynamica:

    “De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe. Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten.”

    in een aaneenschakeling van financiële,monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises op de hoogte van het feit zijn dat ieder grootschalig “isme” reeds decennia geleden naar de mestvaalt is verwezen.

    Dus naast het kapitalisme met de in de loopgraven van 100 jaar geleden bijbehorende scorende strijdkreten, scorende vlaggen en scorende verkiezingsriedels in bijvoorbeeld een

    “Handen af van de hypotheekaftrek, in mijn backyard geen ongewenste vreemdelingen en na mij de zondvloed”

    laissez faire politiek van de VVD partij van de aan de lopende band problemen veroorzakende regeringsleider, de heer Rutte,

    omdat de leiders (m/v) van deze scorende partij,

    net als de overige scorende partijen die in de loopgraven van 100 jaar met scorende strijdkreten en verkiezingsriedels door de eeuwen heen links- of rechtsom met zelf gecreëerde problemen bezig zijn om in tijden van oorlog en vrede in onrustige en complexe tijden het scorende wiel uit te vinden,

    dit nu eenmaal door de eeuwen heen voor de achterbannen van de scorende partijen geacht worden om te doen,

    na o.m. de uitroeiing van inheemse volkeren als de Indianen, de Aboriginals en de Maori’s,

    de Eerste door westerse mogendheden te beginnen zinloos bloedvergietende Wereldoorlog,

    de Tweede door westerse mogendheden te beginnen zinloos bloedvergietende Wereldoorlog,

    de door de VS nooit beëindigde Korea-oorlog,

    de dekoloniale zinloos bloedvergietende oorlogen,

    waaronder de zinloos bloedvergietende dekoloniale oorlogen in Indonesië en Vietnam,

    de killing fields in Cambodja,

    de zinloos bloedvergietende oorlogen in Afrika als gevolg van het dwars door vreedzame regio’s trekken van streepjes op de koloniale kaart,

    de zinloze bloedvergietende oorlog tussen Israël en de entiteit van de Palestijnse staat als gevolg van door koloniale mogendheden in het Midden Oosten dwars door vreedzame regio’s trekken van streepjes op de koloniale kaart,

    de burgeroorlog van iedereen tegen iedereen in Joegoslavië als gevolg van breuklijnen tussen het Oost- en West Romeinse Rijk enerzijds en anderzijds breuklijnen tussen het Ottomaanse rijk en overige rijken in deze regio,

    de niet door de VN gemandateerde, als een van de weinige landen door de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaat van de EU Nederland politiek ondersteunde oorlog in Irak,

    het in Egypte vanuit helicopters schieten op woedende mensen,

    de burgeroorlog van iedereen tegen iedereen in Syrië,

    de burgeroorlog van iedereen tegen iedereen in Libië,

    tevens o.m. het socialisme, patriottisme, nationalisme, fanatisme, nationaal-socialisme van aan de lopende band problemen veroorzakende hel en verdoemis prekende religieuze of aan de lopende band problemen veroorzakende hel en verdoemenis bezorgende politieke leiders (m/v),

    die dus in een aaneenschakeling van crises over het hoofd zien om de problemen die zij met andere aan de lopende band problemen veroorzakende regeringsleiders hebben in het orgaan dat hiervoor is opgericht,

    het Vredespaleis in Den Haag,

    in no-time op te lossen!
  12. [verwijderd] 7 april 2016 00:34
    PS2

    Naast dit voor iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone heugelijke feit is er in het hier en nu op teletekst te lezen dat de heer Timmermans van de Europese commissie in een aaneenschakeling van financiële,monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises weliswaar i.v.m. een probleempje met niet meer in de eigen regio op te vangen vluchtelingenstromen geen simpele aanpassing van het verdrag van Dublin aan de aan de lopende band problemen veroorzakende regeringsleiders heeft voorgelegd,

    maar hij blijkens het teletekstbericht een tussenoplossing in de aanbieding heeft,

    die enerzijds tegemoet komt aan de afschrikwekkende werking van de EU met de gewenste hoge muren om ieder land van de EU en anderzijds een humanitaire crisis in goede banen beoogt te leiden, zodat de heer Timmermans nu voor elk wat wils van de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders van de “soevereine” lidstaten van de EU heeft voorgelegd:

    ???????????????????????????????????????
    Brussel wil eerlijker asielstelsel

    ????????????????????????????????????????
    ?? De Europese Commissie wil dat er één
    Europees asielstelsel komt.De regels
    moeten worden hervormd,om te voorkomen
    dat enkele landen worden opgezadeld met
    een stroom vluchtelingen.Dat heeft
    Eurocommissaris Timmermans gezegd.

    Nu geldt nog het systeem waarbij iemand
    asiel moet aanvragen in het eerste land
    waar hij of zij binnenkomt.Dat dat
    systeem niet meer werkt,bleek van de
    zomer in Griekenland,zegt Timmermans.

    Timmermans presenteerde twee opties.Bij
    de een wordt het huidige systeem bij
    een grote instroom gecorrigeerd.Bij de
    ander komt er voor vluchtelingen een
    centrale verdeelsleutel.
    ????????????????????????????????????????

    waarbij de mensen van de ultra rechtse xenobe partijen,

    of in Nederland een ultra rechtse xenofobe

    “Wake up, wake up, eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, minder, minder, minder, wij willen met meer dan 1 miljard over 1 kam te scheren Moslims een traditionele godsdienstoorlog voeren, de traditionele gulden terug, de doodstraf invoeren, de grenzen sluiten en de hele dag achter een zondebokken bestendig hek van het traditionele Sinterklaasfeest met de Zwarte Pieten kunnen genieten”

    permanent verontwaardigd verongelijkte zondebokken scorende eenmanssekte,

    die een grote instroom wensen te corrigeren de mogelijkheid geboden wordt om al dan niet in referenda al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to diagree al dan niet in retorische zin eindelijk ook eens “Ja” kunnen stemmen, waar uiteraard niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone tot het einde der tijden bezwaar tegen kan hebben!
  13. [verwijderd] 7 april 2016 00:49
    @Henri Nostradamus Geheel anders dan u stelt is democratie de staatsvorm die begint met respect voor minderheden. De democratie is dan ook niet voor niets in de bakermat van de westerse beschaving, Griekenland, het land met per km2 verreweg de meeste filosofen van de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone.

    Het door u aangehaalde "volk" hoeft zich dan ook niet, zoals de auteur ook stelt, zich niet buitengesloten voelen: het is dan ook de bedoeling dat "het volk" in de verkiezingen op een volksvertegenwoordiger stemt die kennis van zaken heeft.

    Tevens komt hetgeen wat u stelt na de scheiding van machten in de verste verten niet in de buurt met hetgeen wat Montesquieu in de Trias politica voor ogen had, zie de historische tekst op

    users.skynet.be/historia/montesq.html

    HISTORISCHE TEKSTEN

    Montesquieu (1689-1755, Charles de Secondat, baron de Montesquieu) :

    De scheiding der machten (L'esprit des lois, 1748)

    Wanneer de uitoefening van de wetgevende en van de uitvoerende macht aan één persoon of aan één instantie toebehoort, dan is er geen vrijheid omdat men kan vrezen dat de alleenheerser of instantie naar willekeur wetten kan geven, die hij ook willekeurig kan uitvoeren.

    Er bestaat ook geen vrijheid waar de rechterlijke macht niet gescheiden is van de wetgevende en de uitvoerende machten; zou ze met de wetgevende macht verbonden zijn, dan zou daarmee een onbeperkte macht opgericht worden... want de rechter zou zelf wetten kunnen opstellen. Ware ze met de uitvoerende macht verbonden, zo zou de rechter zijn besluiten met de macht van een onderdrukker kunnen doorvoeren.

    Daar in een vrije staat ieder mens... zijn handelwijze zelf moet kunnen bepalen, zo moet het gehele volk de wetgevende macht uitoefenen. Daar dit nu in grote staten onmogelijk is... moet alles wat het volk niet kan doen, door zijn vertegenwoordigers uitgevoerd worden...

    Het grote voordeel van de uitoefening van de wetgeving door vertegenwoordigers bestaat hierin, dat deze de nodige bekwaamheid bezitten tot de beraadslaging. Het volk is daartoe in geen geval bekwaam; hierin ligt juist een van de bijzonderste wantoestanden van de democratie...
  14. [verwijderd] 7 april 2016 01:11
    quote:

    de breker schreef op 6 april 2016 12:48:

    Een referendum is absolute flauwekul. We kiezen verstandige mensen uit ons midden om ons te vertegenwoordigen en na te denken over dit soort moeilijke besluiten.
    Kijk naar het bedrijfsleven: daar worden moeilijke beslissingen ook genomen door kundige (meestal) mensen en niet via een raadpleging van de werkvloer. Daar komt alleen maar ellende van. En inderdaad zal niemand zich straks verantwoordelijk voelen. Een farce.

    verstandige mensen: dat weet ik zo niet hoor, populistische mensen kiezen we, populaire mensen kiezen we, rijke mensen kiezen we, en heel af en toe zit eer eens een verstandig iemand tussen.

    ook zeg je tussen de regels is, dat de massa vooral niet verstandig is, en niet in staat is goeie keuzes te maken.
    Indien dit zo is, ligt dat ook maar aan het feit dat ze dan 'DOM' gehouden worden, niet goed opgeleid worden, ofwel gemanipuleerd worden (door media, en die zelfde verstandige mensen als politie)
    ook als die massa niet verstandig zou zijn, wil dit ook zeggen dat ze op niet verstandige kanditaten stemmen.
    we zijn dus eerder "bang" van een democratie?

    Ikzelf geloof in mensen en een echte democratie, niet in de puppet show's van vandaag... Ik vind dus NIET dat we op mensen moeten stemmen, maar op ideeën en thema's + afgevaardigden.
    het invoeren van een soort 3e kamer, bestaande uit e-voters. waarbij iedereen via internet kan stemmen! (mits een soort card-lezer voor id, maar dan ook voorzien van vinger-afdruk + oogscan + webcam-feed + varia beveiliging om te maken dat ook hier geen fraude-hacking mogelijkheden zijn).

    Als een meerderheid een domme keuze maakt, blijft het wel de keuze van die meerderheid, en wie zn gat verbrand moet op de blaren zitten...
    na een aantal verbrandingen zal er ook beter nagedacht worden.
    50-50 uitslagen of 60-40 zijn geen geldige uitslagen. er moet een meerderheid zijn van 75%, zo mag je nog 25% "domme" kiezers hebben om een meerderheid te behalen

    reactie op scheiding der machten:
    ben ik voor, al zou er wel notie gemaakt mogen worden van de financiële macht, zoals centrale banken.
    het monitair beleid heeft een zeer grote impact op ons leven, en ik zou bijna denken dat de massa hier zeer bewust 'dom' gehouden wordt, en deze macht zeker niet democratisch is. stemmen op personen en partijen, is geen echte democratie. u kunt kiezen tussen "de pest en cholera" maar kiezen voor geen ziekte, is nooit een optie
  15. [verwijderd] 7 april 2016 01:18
    "(...) Het door u aangehaalde "volk" hoeft zich dan ook niet in een democratie die begint met respect voor minderheden, zoals de auteur dan ook in het gedeelte

    "Ik doe niet mee aan het referendum. Wij, als samenleving, huren bestuurders in, benoemd en gecontroleerd door democratisch gekozen politici, om ingewikkelde zaken voor ons te regelen.
    Die bestuurders en politici leggen verantwoording af voor hun woorden en vooral daden, waarna wij de gelegenheid krijgen ons oordeel over hen te vellen. Kern in dit systeem is dat bestuurders die besluiten nemen, daar verantwoording voor afleggen.
    Via een referendum worden besluiten, direct of indirect, in anonimiteit genomen waar achteraf uiteindelijk niemand voor verantwoordelijk is. Een slechtere manier van besluitvorming is in mijn ogen niet denkbaar."

    geheel terecht concludeert,

    "buitengesloten te voelen" (...)"
  16. [verwijderd] 7 april 2016 01:32
    PS

    Ook de stelling van de auteur

    “In werkelijkheid ontwikkelt de samenleving zich en krijgt het met de tijd veranderende karakteristieken.”

    is uiteraard geheel juist. Een samenleving ontwikkelt zich dan ook na iedere belangrijke uitvinding weer een andere kant op, zoals dit in de geschiedenis van de mensheid met veranderende karakteristieken dan ook na bijvoorbeeld de uitvinding van het buskruid, de boekdrukkunst, het wiel, het feit dat de aarde rond is en de boten dus niet aan het eind van de horizon van de platte aarde vallen, de stoommachine, de naaimachine, de telefoon, de radio, de atoombom, de raket, de televisie, de pil, de computer, het priegelschermpje van een voor een hongerloontje te fabriceren gsm dat geen snoer meer heeft, in het hier en nu dus gebeurt.

    Dus ondanks dat de aan de lopende band problemen makende dames en heren politici wel op allerlei knopjes drukken om de al maar toenemende verwarring in de maatschappijen te sturen, maar zij in de loopgraven van 100 jaar geleden in feite met de scorende strijdkreten van 100 jaar geleden in de scorende verkiezingsriedels bezig zijn met de uitvinding van het wiel.

    Aangezien de samenleving dus te maken heeft met dames en heren politici die in scorende strijdkreten van 100 jaar geleden bezig zijn met de uitvinding van het wiel, zijn er dan ook bibliotheken vol geschreven over het reilen en zeilen van aan de lopende band problemen makende regeringsleiders die met scorende verkiezingsriedels bezig zijn met de uitvinding van het wiel.

    Om dit voor de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone inzichtelijk te maken hebben terugkijkende historici dan ook deze geschiedenis om verklarende analyses te vergemakkelijken de perioden van oorlog en vrede in handige partjes opgesplitst, zoals bijvoorbeeld de uitroeiing van inheemse volkeren als de Indianen, Aboriginals en de Maori's, de Eerste door westerse mogendheden te beginnen zinloos bloedvergietende Wereldoorlog, de Tweede door westerse mogendheden te beginnen zinloos bloedvergietende Wereldoorlog enz.,enz., enz. en zo tot het einde der tijden voorts.
  17. forum rang 6 Ronald Engels 7 april 2016 01:43
    Marcel Tak, zet je oog en oorkleppen eens af en informeer je eens fatsoenlijk hoe referenda in Zwitserland werken, zonder je door nederlandse media en politici onzin te laten wijsmaken over Zwitserland en zijn bescheiden intelligente bevolking.

    Zwitserland is een Bottom Up lokale Burgers Referenda Directe Demokratie.
    Europa en ook Nederland zijn Top Down Politieke Partijen Elite Diktaturen van Brussel/Den Haag/Berlijn, enzv.

    Wordt wakker Marcel Tak en alle Burgers van Nederland. Wij hebben helemaal niets in te brengen als burger, zelfs niet als je kunt stemmen op 30 nietszeggende politieke partijen zoals in Nederland.
    Demokratie in Nederland, daarin geloven alleen dwaze naieve burgers en media, zoals de linkse VARA en Pauw en konsorten.

    De kleine minderheid van 0.2 % van onze bevolking, lid van onze nederlandse politieke partijen beslissen in Nederland / Brussel over vraagstukken, waar ze geen bal verstand van hebben, waarom ze hebben nog nooit fatsoenlijk moeten werken, b.v. in het echte bedrijfsleven.

    En bij grove inkompetentie en gigantische miljarden budget overschrijvingen kunnen we deze inkompetenten inclusief hun ambtenaren niet eens een grote schop onder hun dikke luie achterwerk geven en gaan ze zelfs op Wachtgeld!

    Wordt wakker Nederlanders, zwier die lui nu eens buiten!
52 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links