Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,090 26 apr 2024 17:35
  • -0,010 (-0,07%) Dagrange 14,090 - 14,240
  • 402.837 Gem. (3M) 532,1K

Schikking in Brazilië (verzameldraadje)

650 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 33 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 april 2015 19:06
    Shell wil banden met Petrobras aanhalen
    18:28 23-4-2015

    BRASILIA (AFN) - Bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell wil de banden met het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras aanhalen. Dat zei hij donderdag na afloop van een ontmoeting met president Dilma Rousseff.

    Van Beurden benadrukte dat Brazilië een belangrijk land is voor Shell en dat het Brits-Nederlandse concern er zal blijven investeren. Aan het eind van dit decennium zal Shell een vijfde van zijn productie uit het land halen. De topman bestempelde Petrobras, dat al geruime tijd is verwikkeld in een corruptieschandaal, een competent bedrijf en stelde dat de onderneming sterker uit de zaak zal komen.

    Een versterking van de positie van Shell in Brazilië was een van de voornaamste redenen dat het concern eerder deze maand een overnamebod van ruim 64 miljard euro uitbracht op de Britse gasproducent BG.
  2. Kopermans 28 april 2015 06:49
    De cijfers van Petrobras zijn de referentie bij het bepalen van de schadevergoeding verschuldigd in het kader van een schikking, bevestigde gisteren de voorzitter van de CGU:

    "The balance of Petrobras brings a reference for the injury. The CGU has always said that, any leniency agreement, you must have full reparation of the damage. Who is to determine the damage is Petrobras. So from now on I believe that Petrobras has the conditions in a possible leniency agreement, to fix the value of reparation "said Simão on Monday (27).

    En iets verder ook deze belangrijke verwijzing naar het TCU dat nu blijkbaar standpunt moet innemen, en de suggestie lijkt te zijn dat het hierbij al om stap 2 in de procedure gaat ('celebrar/celebrate' = afsluiten van de overeenkomst):

    "He said the CGU awaits manifestation of TCU (Federal Audit Court) to celebrate the leniency agreements."


    Een en ander behoeft geen verdere commentaar :-)

    translate.google.be/translate?sl=auto...
  3. [verwijderd] 28 april 2015 09:59
    quote:

    Dutchtenor schreef op 28 april 2015 09:35:

    Er gaan ook geluiden op dat de bepaling van de schade arbitrair is en mogelijk/waarschijnlijk niet op een juiste manier tot stand is gekomen. Interessant leesvoer, waarbij PriceWaterhouseCoopers er ook behoorlijk van langs krijgt;
    translate.google.nl/translate?hl=nl&a...

    Wie wilde er nu een notering in de VS? dan mag je ook aan de voorwaarden voldoen, zoals een volwaardig accountants-onderzoek, op tijd, door een internationaal geaccepteerd bedrijf dat zelfs op dat niveau nog vaak veel steken laat vallen (uit AFM-onderzoek in Nl) .
    Brazilianen willen graag hun eigen Mickey Mouse onderzoek ofwel Carnaval forever. :-(
  4. Kopermans 28 april 2015 21:31
    quote:

    Dutchtenor schreef op 28 april 2015 09:35:

    Er gaan ook geluiden op dat de bepaling van de schade arbitrair is
    Wel, het standpunt van de voorzitter van de CGU is precies daarom van belang: hij bevestigt juist dat de cijfers van Petrobras wel degelijk als referentie zullen dienen!
  5. [verwijderd] 28 april 2015 22:08
    Ik benbang dat de cijfers van Petrobras hun nog meer slachtoffer moeten doen lijken maar dat is absoluut niet het geval: zij zijn de fraudeurs die corruptie-geld eisten en ik heb nog geen artikel gelezen waarin zij schuld bekennen altijd maar eerst geld te willen voor er iets afgesproken wordt : de buitenlanders hebben het altijd gedaan ...: Geen enkel zelfinzicht.
    maakt misschien niet ;of SBM nu opdrachten krijgt van Petrobras of Shell , de olie moet naar boven , maar Shell zit iig heel goed .
    maar brasil gaat zo niet veel profiteren van hun eigen grondstoffen en dat zou wel horen.
  6. Kopermans 30 april 2015 08:48
    Over de schadevergoeding eventueel te betalen bij een schikking: wat leren we uit de cijfers van Petrobras, die volgens de voorzitter Simao van de CGU de referentie zullen zijn voor de grootte van de vergoeding?

    quote:

    Kopermans schreef op 23 april 2015 13:13:

    [...]
    In het artikel van Valor wordt dit bedrag (150 mio R$) rechtstreeks genoemd als “undue payments of R$150 million to companies outside the group investigated by Operation Car Wash”. Dat artikel geeft immers aan dat het bedrag van 6.19 mia R$ bereikt wordt door bij het resultaat van de 3% regel (5.99 mia R$, gerekend met 199.6 mia R$) dit bedrag van 150 mio R$ te tellen… al missen we dan nog een kleine 50 mio R$. Dit bedrag werd samengesteld, zo staat het ook in het artikel en in de presentatie van Petrobras, aan de hand van de verklaringen gedaan in de desbetreffende dossiers.
    Welk aandeel heeft SBM in de schade van Petrobras?

    Vorige week begrootte Petrobras in haar cijfers over 2014 haar verlies door wantoestanden op 6.194 mia R$, uiteenvallend uit een 6 mia voor een Lava Jato bedrijven, en 150 (maar mogelijk 200) mio R$ voor andere bedrijven. Voor de eerste groep was er sprake van een verrassend hoog aantal van 27 bedrijven.

    In mijn eerdere post hier (23 april, 9u48) probeerde ik te zien wat dit betekende voor een eventuele schadevergoeding door SBM, naar gelang het in de Lava Jato categorie is begrepen, of in de andere.

    Investor Relations van Petrobras heeft me per e-mail gemeld dat er een klein foutje is geslopen in de uitleg, waar verwezen wordt naar 27 bedrijven. Dit zouden er maar 24: 25 die Petrobras eerder had geschorst, min Setal waarvan de schorsing is opgeheven na een schikking met het Braziliaanse OM. Men verwees naar deze twee berichten:

    www.investidorpetrobras.com.br/en/not...

    www.investidorpetrobras.com.br/en/not...

    SBM (dat nooit officieel door Petrobras werd geschorst) hoort niet bij de groep Lava Jato-bedrijven, die Petrobras verantwoordelijk houdt voor een kleine 6 mia R$ aan verliezen.

    SBM hoort dus bij de tweede categorie, die Petrobras verantwoordelijk houdt voor onverschuldigde betalingen door haar van 150 mio R$ (mogelijk 200 mio R$). 150 R$ is gelijk aan 50,45 mio $ (200 mio R$ is gelijk aan 67,27 mio $).

    Wie valt nog in deze groep? Rolls Royce (betaling van 200.000 R$ is zeker, maar er werd meer betaald), maar vooral Modec (dat met Schahin de grootste concurrent van SBM is). Ik heb geen bedrag teruggevonden dat met Modec in verband wordt gebracht. Andere probleembedrijven zoals Keppel en Sembcorp zijn hier niet in begrepen, vermits zij gecontracteerd hadden met Sete Brasil, dat voor Petrobras de olieplatformen financierde en bouwde.

    Petrobras heeft aangegeven zich op bekende cijfers gesteund te hebben. Van SBM zijn slechts de betalingen aan Faerman van 139 mio $ bekend, waarvan minstens een derde effectief door deze handelsagent als commissie was gehouden. Van Petrobras-directeur Barusco is bekend dat hij 22 mio $ ontving van Faerman. Dat bedrag werd inmiddels gerecupereerd, en zal aan Petrobras overgemaakt worden.

    Daarmee blijft nog toe te wijzen: naar gelang het geval 28,45 mio $ of 45,27 mio $.

    Aan Rolls Royce, aan Modec, bijkomend aan SBM, of nog aan andere bedrijven.

    Het is alvast duidelijk dat de bedragen die twee weken geleden werden gelanceerd, slechts paniekzaaierij waren.

    Wat SBM dan wel zal moeten betalen, lijkt een relatief gezien behoorlijk klein bedrag te worden.

    Daarbij dient bedacht dat SBM in Nederland al geschikt heeft voor een bedrag van (geschat) 137 mio $ (nog te betalen). En, dat wanneer het enig bedrag in Brazilië zou moeten betalen, dit in aftrek komt van wat het nog in Nederland moet betalen.

    SBM zal dus mogelijk niets extra moeten betalen bovenop het schikkingsbedrag in Nederland. Zo zou Brazilië de facto de voor haar bindende kracht van deze schikking erkennen.

    Sommigen maken zich zorgen over de toekomst van dit aandeel.

    Maar dat zijn niet zij die long zitten :-)
  7. Kopermans 30 april 2015 11:47
    Niet alleen brengt het schikkingsverhaal mogelijk geen extra kosten voor SBM mee (zie vorige post). Bovendien wordt de aandrang tot het sluiten van schikkingen steeds sterker, nu een meer pragmatische aanpak zich doorzet in Brazilië.

    Dat blijkt ook in het gerechtelijke domein, meldt Valor Económico.

    Na de aanstelling van een nieuwe rechter in de afdeling van het hoogste gerechtshof die de Lava Jato-zaken opvolgt, mag het OM er zich aan een heel wat kritischer houding verwachten in haar soms drieste aanpak.

    "This trio of ministers — Zavascki, Toffoli and Mendes — has a majority of votes that will guide the paths of Operation Car Wash on Panel 2. That’s a consistent majority that will counteract the decisions of justice Sérgio Moro. Responsible for the Car Wash case in Curitiba, Paraná, Mr. Moro will have his rulings revisited at the Supreme Court, where this trio of ministers can alter their course".

    www.valor.com.br/international/news/4...
  8. forum rang 6 gpjf 30 april 2015 16:21
    Ja Kopermans maar ons wachten duurt wel al hééééél lang en het wordt langzamerhand tijd om nu ook eens de vruchten te plukken van dat eindeloze geduld. Het is voor mij dood kapitaal wat ik er in heb zitten en mijn verwachtingen zijn weliwaar erg positief maar het is me een gebed zonder einde! Dank zij jouw positieve bevindingen weet ik nog wel de moed er in te houden maar wens dat die schikking een keer afgehandeld wordt. Als je alles bij elkaar optelt, zijn we toch al even bezig met dit onderzoek
  9. [verwijderd] 30 april 2015 17:11
    Eens gpjf

    Ik denk ook: als het om zo'n klein bedrag gaat (verschil van inzicht Brazilianen en SBM) verbrand dan svp nog 20 miljoen of zo en schik die zaak. Zal ook de gesprekken van SBM bij andere partijen positief beinvloeden lijkt me.

    Voor de draad ermee, morgen ligt ook weer alles stil
    Dood geld is het niet voor mij, maar ik wil nu toch wel eens wat actie
  10. NielsjeB 30 april 2015 23:24
    quote:

    Dutchtenor schreef op 30 april 2015 22:32:

    Interessant stuk waar wordt vermeld dat SBM 400 miljoen zou hebben geboden...
    translate.google.nl/translate?hl=nl&a...
    The CGU called for a compensation of R $ 1 billion and SBM have offered R $ 400 million. On March 17 we came to a memorandum of understanding...
    Zeker interessant. Maar is het niet gewoon een blog van iemand? Ben benieuwd naar de sources achter dit artikel. Het zou de president van Petrobras zelf zijn, dat moet toch ergens te vinden zijn?
  11. NielsjeB 30 april 2015 23:32
    quote:

    Dutchtenor schreef op 30 april 2015 22:32:

    Interessant stuk waar wordt vermeld dat SBM 400 miljoen zou hebben geboden...
    translate.google.nl/translate?hl=nl&a...
    The CGU called for a compensation of R $ 1 billion and SBM have offered R $ 400 million. On March 17 we came to a memorandum of understanding...
    Auteur is Elio Gaspari. Waar kennen we die van? Juist, van FSP, Folha dus ;)

    Edit: artikel is ook verschenen op O Globo: translate.google.com/translate?hl=en&...

    Dit is toch wel interessant. Petrobras-directeur Bendine wordt door de journalist/columnist aangevallen dat hij SBM min of meer al in genade heeft aangenomen, zonder dat de CGU/TCU dit heeft gedaan. Positief signaal dat Petrobras weer zaken wil doen met SBM. Maar het zou ook kunnen backfiren.
  12. Kopermans 2 mei 2015 11:30
    quote:

    Chela schreef op 30 april 2015 23:52:

    [...]
    SBM: al jaren Petrobras' lovebaby.
    Bendine zat zelf bij de onderhandelingen met CGU en SBM en zal weten wat hij kan zeggen denk ik zo.
    Volledig mee eens, Chela, en dank aan Dutchtenor voor het vinden van dit stuk.

    Terugkomend op de vermelde bedragen: "The CGU called for a compensation of R $ 1 billion and SBM have offered R $ 400 million".

    Deze cijfers zijn geloofwaardig, en komen mogelijk uit de onderhandeling van einde vorig jaar: het bedrag van 1 mia R$ is het bedrag dat CEO Foster in november als schade opgaf, en die 400 mio R$ komt natuurlijk overeen met de naar schatting 137 mio $ die in Nederland betaald zal worden als ontneming van wederrechtelijk verkregen voordelen in Brazilië, en die met een eventuele vergoeding in Brazilië verrekend wordt.

    Intussen moet daar nog de 22 mio $ van afgetrokken worden die al van Barusco werd gerecupereerd.
  13. [verwijderd] 2 mei 2015 14:31
    Waarom heb ik aandelen SBM gekocht
    Het aandeel staat laag
    SBM is een bedrijf met een sterke marktpositie
    Het aandeel is sterk achter gebleven
    De olieprijs heeft meer kans om te stijgen dan te dalen
    De in 2013 gerezen problemen worden in de tijd opgelost
    In 2015 is er nog een groot probleem, de afwikkeling in Brazilië (wordt snel en tegen een acceptabel bedrag opgelost)
    Om nog een aantal rationele argumenten beleg ik met vertrouwen in SBM, met een verwachte koers van het aandeel binnen een jaar van........16 euro
650 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 33 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links