Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tekenen van kracht

Na drie dagen van consolidatie en een aantal potentiele toppatronen brak de AEX met een forse candle boven de nieuw ontstane weerstand van 352,95. Ook was de voorafgaande terugval zeer beperkt (hij bleef boven de 350) wat ook een teken van kracht is.

Op drie punten na heeft de AEX zijn top van vorig jaar alweer bereikt. Het is daarbij een teken van kracht dat de opgaande beweging vanaf de hogere middellangetermijnbodem in een korter tijdsbestek verloopt dan de voorgaande correctie van 7%. Ook werd vanaf de 333 gisteren de tweede opwaartse gap gevormd.

De eerste was een break-out gap waarbij rond de 340,60 de voormalige dalende toppenlijn van het correctiekanaal werd gebroken. De gap van gisteren wordt ook wel een run-away gap genoemd. Deze gap van 352,20 tot 352,60 geldt in het kortetermijnbeeld nu als eerste steunzone. Daaronder ligt het voormalige topje van 349,40 en het 50-daags gemiddelde van 348,20.

Het is een kwestie van dagen voordat de top van 359 wordt gebroken. De AEX is daarmee een van de laatste indices die de top van vorig jaar nog moet breken. Daarboven liggen verder nog de horizontale weerstand van 363 en de 2011 top van 373.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Minder steile trend
Deze niveaus staan voor de komende tijd ook op het menu van de huidige stijgende kortetermijntrend. De middellange en langetermijntrend blijven stijgend en komen voorlopig niet in gevaar. Zoals u in mijn begin dit jaar afgegeven visie op IEX heeft kunnen zien, blijft mijn doel voor dit jaar een beweging naar de zone 400 – 420.

Met de recente vorming van een bodem bij 333 is de middellangetermijntrend wel minder steil komen te liggen, maar de AEX bleef tijdens de correctie boven de 329 (eerste Fibonacci-niveau vanaf de 281-bodem) en vormde op de weekgrafiek een vaker voorkomende bullish engulfing.

Of in de komende tijd direct de 373 al op de borden komt, is niet te zeggen. Ik acht de kans op een voorafgaand aanloopje wel reëel voordat dit niveau wordt behaald. Dit zou een forsere terugval kunnen betekenen. Als we namelijk kijken naar de S&P 500 en de DAX dan naderen zij op ongeveer een procent na hun all-time high alweer (respectievelijk 1.576 en 8.150).

Alert op signalen voor terugval
Bij de S&P 500 ligt vlak daarboven ook nog de bovenkant van het sinds november stijgende trendkanaal. Een beperkte doorbraak boven de all-time high is wel reeel in de komende week, maar een terugval voor de vorming van een duidelijke hogere bodem daarna blijft een normaal en realistisch scenario.

Dit kan naar mijn mening betekenen dat de AEX rond de 363 een topje zal vormen. Toch is het zeer lastig aan te geven waar precies een top kan komen te liggen. In dit soort krachtige markten, kan een overshoot en voorzetting van een stijging langer aanhouden dan wordt verwacht, maar we moeten in de komende twee weken alert zijn op signalen die wijzen op een diepere terugval voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Overigens verwacht ik momenteel geen terugval die net zover gaat als de vorige correctieve beweging, maar een normale terugval voor de vorming van een bodem die de aanzet zal zijn voor een test en doorbraak van de 373.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

544 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 maart 2013 09:53
    En belangrijke data uit VS.

    quote:

    Rosser schreef op 15 maart 2013 09:40:

    S&P zit lekker middenin het uptrend kanaal, VIX weer helemaal terug in hok gerost. Vandaag hele grote POMO, en expiraties. Kon wel eens een laatste push omhoog worden voorlopig, vooral in DAX expi om 13:00. Daarna niet veel upside meer (downside voor KT shorters).
  2. [verwijderd] 15 maart 2013 10:00
    quote:

    De Groene Techneut schreef op 15 maart 2013 09:53:

    En belangrijke data uit VS.

    [...]
    Och ja, data. Moet elke keer meer lachen als ik data voorbij zie komen. Meer en meer irrelevant, goed is goed en slecht is beter. Als je het uptrend kanaal van de S&P ook ziet, kan er echt een lineaal langsleggen. Puur en alleen het geld van de FED wat de markt opklotst elke dag.
544 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links