Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Somber september

In de vorige editie van deze enquête waren de experts niet erg optimistisch. Dat bleek in de praktijk uiteindelijk mee te vallen. De AEX ging zelfs nog een klein procentje vooruit. Maar voor september zijn de profs nog ietsje somberder geworden. Enkele experts noemden zelfs de woorden “crash” en “gillend negatief” in hun toevoegingen.

Bovendien heeft de maand september een naam hoog te houden als het gaat om slechte beursmaanden. Het is enige maand in het jaar dat de AEX meer daalt dan stijgt. In de andere elf maanden is de kans op een stijging groter.

De datum 12 september werd als belangrijk gezien. Ja, dan zijn de Nederlandse verkiezingen, maar belangrijker is de uitspraak van het Duitse hof over het ESM.

  • 53% van de ondervraagden denken dat de AEX gaat dalen
  • een bescheiden 36% zit in het optimistische kamp

De optimisten waren onder andere positief vanwege de lage waardering van aandelen en de mogelijkheid dat Draghi de geldkraan openzet. Een mogelijk opkoopprogramma van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties zou de markt onverwacht en misschien wel sterk kunnen laten stijgen.

 
Voorspelling september  
optimistisch 36%
neutraal 11%
pessimistisch 53%
 

Sentiment september

Klik op de grafiek voor een grote versie

Langere termijn
Opvallend genoeg zijn de experts voor de langere termijn wel een stuk positiever geworden. Redenen daarvoor zijn onder andere verdere stimulansen vanuit China de lage rente die als de lichten een beetje op groen komen te staan beleggers naar aandelen zullen duwen.

Althans, zo hopen ze.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 55%
neutraal 25%
pessimistisch 21%
 

Sentiment komend halfjaar

Klik op de grafiek voor een grote versie

Goed gekozen
Vorige maand hebben de professionals eindelijk weer eens waargemaakt waarvoor ze op hun stoel zitten. De toppers liepen een plus zien van 3,5%, terwijl de floppers met 1,9% daalden. Het fictieve hedgefund zou dus 5,4% hebben verdiend.

Helaas stond ook DSM in de topperslijst, anders wat het helemaal een mooi plaatje geworden. Maar verder blijken de keuzes ook in de breedte heel goed. Chapeau! En eindelijke hebben ze ook de IEX-lezers weer eens verslagen. Hun fictieve hedgefund liet een daling van 2,0% zien.

Maar de professionals hebben nog veel goed te maken; de afgelopen vijf maanden waren hun keuzes slecht.

 
Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
DSM +5 -6,9% AirFrance-KLM -5 -7,4%
SBM Offshore +5 13,3% Corio -2 -5,9%
Royal Dutch Shell +2 0,4% Heineken -2 0,0%
SBM Offshore +2 7,2% Philips -2 2,2%
      TNT Express -2 1,6%
Gemiddeld   3,5% Gemiddeld   -1,9%
AEX   0,9%      
 

Topper: TomTom
Voor de komende maand zien de experts TomTom nog steeds helemaal zitten. Het is hun laatste kans om dit aandeel te kiezen; volgende maand is TomTom uit de AEX verdwenen.

  • Sommigen denken dat BMW goed gaat uitwerken.
  • Anderen gaan ervan uit dat de het bedrijf wordt overgenomen.

Als ik TomTom zou overnemen, zou ik in ieder geval even wachten tot het uit de index is. De verkoopdruk vanuit de index is bescheiden, naar verwachting gelijk aan ongeveer twee dagen normaal handelsvolume. Maar toch iedere koersdruk is meegenomen.

Verder vinden ze DSM genoeg gedaald. De rest is een bijzonder stel. Ahold en Unilever zijn uitgezocht omdat ze vooral de vellige aandelen opzochten. En Fugro en SBM Offshore vanwege de stijgende olieprijs.

Flopper: Heineken
Bij de floppers staat Heineken met stip bovenaan. Dit aandeel is vooral uitgezocht vanwege de overname van APB. Sommige experts denken dat Heineken het bedrijf niet gaat krijgen, omdat ThaiBev het grotendeels voor het zeggen heeft bij Fraser & Neave.

Anderen vinden de overname zo duur (en groot) dat het sterk waardevernietigend voor de huidige aandeelhouders werkt. Met 40 keer de winst voor ABP kan ik me daar wel in vinden.

  • Verder is Akzo een opvallende keuze. De koers is na de cijfers sterk gestegen, in tegenstelling tot die van DSM.
  • Ook Aegon was een van de grote stijgers afgelopen maand (+13%). De experts verwachten daar enige negatieve koersreactie door winstnemingen.
  • Bij TNT Express vreest menig professional dat het bod uiteindelijk niet doorgaat.
 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
TomTom +5 Heineken -8
DSM +3 Akzo Nobel -4
Ahold +3 Aegon -4
Fugro +3 TNT Express -3
SBM Offshore +3    
Unilever +3    
 

Deze maand deden er 53 experts aan de enquête mee.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links