Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fugro: onderschatte basisspeler

Fugro wacht traditiegetrouw met het afgeven van prognoses tot de presentatie van de halfjaarcijfers, maar is wel al positief over de activiteiten in de markt. Voor 2012 gaat Fugro uit van een totale investering door de olie- en gasindustrie van 600 miljard euro, wat de bodemonderzoeker aan een nieuw recordjaar zal helpen. De olie- en gasindustrie gaat naar verwachting tien procent meer investeren dit jaar, een record als dit bedrag wordt gehaald. De positieve vooruitzichten worden ondersteund door een goed gevulde orderportefeuille.

Positie Azië
Begin 2012 had Fugro voor 1,7 miljard euro aan werk liggen, waarvan iets meer dan de helft (55%) nagenoeg zeker was. Fugro meldde vrijdag 15 juni nog dat de joint venture Fugro-TSM Asia Pacific, een vijfjarig contract heeft ontvangen van Murphy Oil in Maleisië voor 140 miljoen dollar. Deze joint venture van Fugro en TS Marin blijkt in staat om grote contracten binnen te slepen en Fugro's positie in de Aziatische Pacific-regio te versterken.

De olieprijs is de laatste weken fors gedaald en dat heeft de beleggingsresultaten van de energiesector, inclusief die van de oil-services-companies, onder druk gezet. Volgens recente ramingen van het IMF zal de olieprijs de komende tien jaar meer dan verdubbelen, ondanks de ontdekking van schaliegas en de winning van olie uit teerzanden. Het internationale energieagentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar ruwe olie in de komende decennia stabiel blijft op een niveau van rond de 80 miljoen vaten per dag.

Geofysische diensten
Het aanbod van ruwe olie moet dan wel komen uit nieuwe vondsten en exploratie van nieuwe velden, want de huidige productiecapaciteit zal in  2020 met ongeveer 25% zijn afgenomen door depletie van bestaande olievelden. Dit vergt grote investeringen in nieuwe infrastructuur en Fugro is daarvoor gunstig gepositioneerd. Naast de energiesector zal Fugro ook profiteren van de toenemende vraag naar geofysische diensten op het land en in de lucht die Fugro wereldwijd levert aan mijnbouwbedrijven, want ondanks de huidige recessie in Europa zal de vraag naar exploratie van grondstoffen het komende decennium zeker toenemen.

De laatste geluiden vanuit de sector duiden op een aantrekkende markt, wat zich vanaf de tweede helft van 2012 in betere resultaten zou moeten vertalen. Door de brede spreiding van de activiteiten profiteert Fugro zowel van het begin als van het einde van exploratie-cyclus in de olie- en gasindustrie.

Eind mei maakte Fugro bekend dat het studeert op de strategie voor de seismische activiteiten van de onderneming waarbij ook een mogelijke verkoop niet wordt uitgesloten. Ondanks dat de winstgevendheid van het kapitaalsintensieve onderdeel al wel vier jaar achtereen onder druk staat, kocht Fugro vorig jaar nog voor ruim 176 miljoen euro drie bedrijven ter versterking van deze divisie. Fugro heeft in deze sector een marktaandeel van iets boven tien procent, wereldwijd de vierde plek.

Seismische activiteiten
Fugro zou op het gebied van seismische activiteiten kwetsbaar zijn, want het zou op technologisch gebied in deze sector niet leidend zijn en het positioneert zich ook niet als goedkoopste. Ondanks dat Fugro zelf ook net drie nieuwe schepen heeft laten bouwen, investeringen van € 150 miljoen per stuk, hebben de grotere spelers een voorsprong genomen op het gebied van investeringen. De seismische activiteiten zijn bovendien zeer cyclisch. De vooruitzichten zijn veelbelovend, maar de eerste tekenen van verbetering moeten nog zichtbaar worden.

Fugro liet weten niet van plan te zijn het marktaandeel via extra investeringen in de eigen vloot, of door overnames snel uit te breiden. De markt concludeerde daarom dat Fugro de seismische activiteiten feitelijk te koop heeft gezet. Tegelijkertijd menen sommige analisten dat een exit een negatief effect zou hebben op de winstgroei en daarom nog te vroeg zou komen. Analisten rekenen op een verkoop en voorzien een opbrengst die tot boven € 1 miljard kan oplopen. Andere opties zijn het verplaatsen van de activiteiten naar een joint venture met een andere partij.

Gearing
Mocht het tot een verkoop van de seismische activiteiten komen, dan zal Fugro een deel van die middelen waarschijnlijk inzetten voor overnames om de twee overblijvende divisies te versterken, maar waarschijnlijk staat ook het terugbrengen van de schuldpositie hoog op de prioriteitenlijst bij Fugro. De solvabiliteit is teruggelopen tot 42,9%. De gearing, het verhoudingsgetal van de netto rentedragende schulden ten opzichte van het eigen vermogen, staat op 73 procent en dat is aan de hoge kant. De financiële topman van Fugro heeft gezegd zich comfortabel te voelen bij een gearing die ligt op zo'n 55 tot 60 procent. 

Financiële analisten gaan op basis van een omzetgroei van dertien procent in 2012 gemiddeld uit van een groei van de winst per aandeel van negen procent per jaar in 2012, gevolgd door een tempoversnelling naar 23% in 2013 en 16% in 2014. De winsttaxaties lijken uitgebodemd en zitten weer in de lift. Op basis van de gemiddelde winsttaxaties betaalt een belegger voor Fugro een K/W van nog geen twaalf voor 2012 en nog geen tien voor 2013. Het gemiddelde koersdoel van analisten bedraagt € 57,68. Fugro is een speler die de komende jaren beslist kan accelereren en het aandeel wordt daarmee momenteel behoorlijk onderschat.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belangstellende 19 juni 2012 00:09
    Menootje, je bedoelt het een volgt het andere. Dat is geen cirkelredenering maar een logische gevolgtrekking. Omdat het nu te laag gewaardeerd wordt, kan bij olie-gerelateerde ondernemingen de koers meer dan evenredig toenemen bij meer vraag naar olie-gerelateerde produkten. Kijk ook naar SBMO. De koers daalt terwijl zij nu met shell een concept-ovk gesloten hebben over een drijvend olie/opslag platform. Wat ik in het artikel mis, zijn de consequenties van een teruglopende wereldwijde groei, denk aan China en Brazilie. Aan de andere kant vermeldde de Volkskrant vanmorgen dat de wereldeconomie niet stagneert, alleen die in Europa. Op grond van die uitlating moet je juist wel investeren in Fugro en SBMO
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links