Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

15 biljoen dollar lucht

Rara: welke centrale bank heeft de grootste balans in dollars? Nee, niet de Federal Reserve. The People’s Bank of China (PBoC)! De Fed en de ECB hebben de naam, maar alle grote centrale banken doen gretig aan Quantitative Easing (QE). Fraai blog kom ik tegen op The Big Picture, waar een en ander op een rij wordt gezet.

Voor leken: QE houdt in dat centrale banken vastrentende waarden kopen, zodat de rente daalt en beleggers hun heil elders zoeken voor meer opbrengst, zoals aandelen. Kijk anders even naar dit filmpje van de Bank of England, waarin letterlijk kinderlijk eenvoudig theorie én praktijk van QE wordt uitgelegd.

Eenderde market cap
Die praktijk lukt niet zo erg, denkt u vast cynisch met de grafieken van indices en staatsobligaties voor ogen. De keuze voor veiligheid lijkt belangrijker dan risico en rendement…Intussen staat er wereldwijd voor iets van 15 biljoen dollar aan QE-geld uit. Dat is eenderde van de aandelen marktkapitalisatie van 48 miljard dollar.  

Hoe nu verder? Dat weet niemand. Unchartered territory. Het is nooit eerder voorgekomen dat centrale banken relatief zulke enorme balansen hadden met zo’n enorm deel van de wereld marktkapitalisatie. Intussen hintte van de week Fed Bernanke op een volgend rondje Q3, als vooral de huizen- en banenmarkt zo slecht blijven.

Nog een tegenvallend BBP-cijfer in de VS zoals vandaag en wellicht een paar teleurstellende ISM (inkoopmanagers) Indices en.. enfin, vult u zelf maar in. Geldt ook voor de ECB. Zolang die enorme renteverschillen er zijn in de EU, blijft ze vast met frisse tegenzin net genoeg obligaties opkopen om de PIIGS net niet laten vallen.

Vertrouwen
Een ding valt wel op: aan de correcties in de grafieken kunt u zien dat de centrale banken in principe hun balansen weer net zo snel kunnen opschonen, als ze ze vol plempen. Om dat echt structureel te kunnen doen, is vooral één asset nodig die voor geen geld te koop is, zo blijkt wel: vertrouwen van  alles en iedereen in alles en iedereen…           

Tot slot nog het rondje langs de velden, de balansen van de belangrijkste centrale banken. Stijgende grafieken, dat dan weer wel, maar wie wordt hier nou vrolijk van?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 januari 2012 05:48
    Allemaal leuk en aardig....maar zolang jan met pet niet consumeert als dat ooit was, QE-niet werken, en eerder schade toebrengen zodra hij wel consumeert.

    Bijna alle bestuurders zijn van nature laf in een democratisch gekozen systeem. We zijn mijns inziens ook aan de grenzen gekomen van mededinging van het volk in het bestuur van het land.

    De oplossingen zijn niks, worden niks, en zullen op niks uitlopen. Tenzij,.....men naast deze faciliteiten, ook maatregelen neemt, die ervoor zorgen dat het rot wordt weggesneden. Ik moet zeggen dat ik dat nog niet heb gezien. Zowel niet in GB als in USA, en ook niet JPN, en niet te vergeten ook ook in EURO-zone. De eerste drie, hebben alle ruimte om het puin te ruimen, maar ze vergeten het gewoonweg te doen.
  2. [verwijderd] 28 januari 2012 11:34
    Eens met Pareltjeszoeker.
    Het westers democratisch model blijkt te falen tegen de uitwassen van zijn eigen uitvindingen (vrije markt, egoïsme als basis voor economische vooruitgang, veel lucht pompen om de heilige groei maar in stand te houden). Zowel het economische als het politieke systeem lopen op hun laatste benen, en slepen zich van crisis naar crisis.
    Ik mag hopen dat een nieuw systeem kan afrekenen met het verstikkende nihilisme, en de politieke vertaling daarvan, het populisme, van de laatste jaren.
    Zolang we in de greep zijn van het populisme (=uiting van angst) zal er wenig veranderen, en graven we vooral onszelf steeds verder in. Populisme is niet in staat te regeren, maar slechts te reageren. Dat is wat Wilders voornamelijk doet, reageren d.m.v. tweets. Andere politici hebben nog geen andere weg gevonden dan weer reageren op die tweets, en zo wordt Nederland 'geregeerd' door boodschappen van 140 tekens. Dat daar geen erg genuanceerde beleidsvoorstellen uit voort komen, moge duidelijk zijn.
  3. [verwijderd] 28 januari 2012 15:53
    FvR en Pareltjeszoeker, met de huidige systemen (financieel, scholing, geloof, politiek) zitten we met ons allen op een spoor wat ons niet echt (meer) dient. Het is tijd voor vernieuwing, betere benutting van het menselijk potentieel enz. Het is tijd dat we uit onze comfortabele stoel komen. Om voor onszelf en ons nageslacht daadwerkelijk op te komen. Hoe dan ???
    Kijk eens op:

    www.rondetafelbeleid.nl/home

  4. [verwijderd] 30 januari 2012 13:14
    Het basisidee van QE is 1) dat centrale banken door staatsobligaties op te kopen geld in de markt pompen en 2) dat dit geld vervolgens via de banken en via het multiplier mechanisme in een veelvoud in de economie terechtkomt. Dit idee, dat er per saldo op neerkomt dat de banken slaafs het geld de economie inpompen dat de centrale bank hun direct of indirect toeschuift, klopt helaas niet. De banken doen dat alleen maar als ze ook de verwachting hebben dat ze dit geld (met rendement) weer terugkrijgen. En die verwachting hebben ze nu dus niet. In zo'n situatie kunnen de centrale banken geld pompen wat ze willen, maar dat leidt (in het gunstigste geval) slechts tot Japanse toestanden.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links