Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Je bent 'n rund als je met smallcaps stunt

Ik beleg voor het SNS Nederlands Aandelenfonds grotendeels in de grotere AEX-aandelen. Die hebben sinds 1 januari 2010 een mooi rendement van 11% opgeleverd. Dat is inclusief ontvangen dividend. Maar eigenlijk had je natuurlijk in de AMX-index moeten beleggen. De AMX heet een totaal rendement van 30% opgeleverd.

Natuurlijk dankzij de overnames van onder andere Crucell, maar ook door de mooie bedrijven die er in de AMX staan, zoals Imtech, ASMI, Ten Cate, Aalberts, CSM en Nutreco. Allemaal 40% rendement-plussers. Een aantal zitten of zaten ook in mijn portefeuille. Maar als iedereen van bepaalde aandelen houdt, is de markt al afgegraasd en valt er weinig meer te halen.


Relatieve performance AEX versus AMX

Duur vs goedkoper
De koers-winstverhouding van deze aandelen is door deze enorme performance dan ook flink gestegen. Tegenwoordig betaalt u 12,1 de verwachte winst voor een gemiddelde midcapper. En slechts 10,1 voor een gemiddeld AEX-bedrijf.

Nu wordt dat gemiddelde flink naar beneden getrokken door de financials (6,2 en 7,2 keer wpa), KPN (9 keer) en Royal Dutch (9 keer), samen toch goed voor 36% van de index. Het waarderingsverschil is nu 17%. Dat is in 2006 en 2007 nog wel eens hoger geweest, maar de grootste herwaardering is nu wel achter de rug.

Ook in Europa zien we hetzelfde beeld. Voor de Euro STOXX large cap betaalt u nu 10,3 de verwachte winst voor 2011. Voor mid– en smallcaps is dat 13,3 respectievelijk 13,4 maal de winst. Daar is dat waarderingsverschil, afgezien van de piek in 2009, nog niet eerder zo groot geweest.

Het is een leuke feestje geweest bij de kleintjes. Maar ik verwacht dat de grote jongens een inhaalslag gaan maken. 

Ik zou deze 'overloved' aandelen (ze hebben dan ook voornamelijk koopadviezen van analisten) liever mijden. Maar de komende maanden zijn historisch gezien nog wel goed. Ik kwam een grafiekje van Morgan Stanley tegen, waarin een duidelijk voorjaarseffect voor smallcaps waarneembaar is.

Ik zou alvast maar in uw agenda schrijven dat zo rond Koninginnedag uw kleine aandeeltjes op de vrijmarkt in de aanbieding kunnen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dutch Trader 19 januari 2011 22:48
    Over een lange periode doen Smallcaps het altijd beter dan Largecaps. De groeiperspectieven van kleine bedrijven zijn immers groter dan bij grote bedrijven.

    Het kan inderdaad nu zo zijn dat AEX-aandelen het beter gaan doen dan AMX-aandelen. Het ligt ook puur aan de beurs waar je belegt. Zo zijn US-listed Chinese Smallcaps bijzonder aantrekkelijk gewaardeerd met gemiddelde k/w-verhoudingen tussen de 4 en 8.

    Dus het is maar net op welke beurs je belegt, maar ik denk wel dat Corné de komende jaren een outperformance kan behalen t.o.v. Nederlandse mid- en smallcaps.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links