Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Drie all time highs

Wat is de overeenkomst tussen goud en de aandelen Apple, IBM en Mc Donalds? Behalve het feit dat ze allemaal all time highs noteren zou ik zeggen niet veel op het eerste gezicht.

Ja, Mc Donalds heeft als logo golden arches, IBM gebruikt geleiders al dan niet half in hun producten, en een goudreinet is een appel. Waarom noteren ze dan allemaal een all time high?

De intermarketbril waarmee ik de huidige stijgingen in de aandelenmarkten ga bekijken geeft wellicht het antwoord en misschien geeft deze analyse zelfs wel antwoord op de vraag waarom de koersen in de Verenigde Staten wel stijgen en de AEX niet net zo hard meedoet.

Zwakke dollar
OK, Amerika en de dollar worden zwakker en goud stijgt, dat verhaal kennen we. Maar waarom stijgen IBM, MC Donalds en Apple dan net zo hard? Bij bestudering van de onderlinge verhoudingen van de sectoren en fondsen valt al op dat Amerikaanse aandelen die een sterk internationaal merk voeren, het sterkst op een verzwakking van de dollar reageren. Waarschijnlijk omdat exporteren dan een stuk makkelijker gaat.

Voor ik te veel op de stoel van de fundamentele collega’s ga zitten, wil ik zeggen dat dit mij opvalt door correlatiemetingen, dus gewoon studie van koersen en dus technische analyse.

De vraag is nu wat gaat er gebeuren met de indices wanneer deze dragers van de stijging in de Verenigde Staten het territorium van te duur of overbought bereiken? Daarover later deze week meer. Nu deze aandelen.

IBM
IBM heeft een kortetermijnuptrend gevormd die als continuatie van de uptrend op lange termijn dient. Er liggen meer all time highs in het verschiet zolang koersen boven de kortetermijntrend blijven (142 dollar).

Daaronder volgt een correctie naar de langetermijntrend en naar de voormalige weerstand op het niveau van 134 dollar. Onder de 130 dollar is het positieve beeld verleden tijd.

Mc Donalds
De langste opwaartse trend heb ik in deze grafiek nog niet eens getoond, maar in ieder geval alle trends wijzen omhoog. De meest korte trend heeft de koersen tot aan de bovenkant van het trendkanaal op middellange termijn gebracht.

Als de koers boven de 80 dollar komt, denk ik dat die door kan naar de 100 dollar. Maar eerst moet het risico van een correctie overwonnen worden. Om daar zonder kleerscheuren door heen te komen, brengen nieuwe longs een stop aan op 77 dollar, want daaronder breekt de kortetermijntrend en wordt een correctie ingeluid naar 70 dollar.

Apple
Zijn er nog vragen? Nee? Lijkt mij ook duidelijk. Voor de korte termijn zou ik een stop hanteren op 300 dollar en daaronder even weg blijven uit dit fonds. In dat geval is er namelijk ruimte voor correctie tot aan 270 dollar.

Onder de 270 dollar leven we in een andere situatie. Dan is dat wat nodig is om de huidige rally in aandelen voort te kunnen zetten, niet gekomen. In mijn volgende column vertel ik u wat er dan nodig is.


Gökhan Erem is DGA van LeoMont B.V. Deze onderneming houdt zich bezig met het verlenen van een divers scala aan financiële diensten ten behoeve van particulieren en professionele partijen. Voordat hij met LeoMont van start ging was Erem werkzaam bij een aantal toonaangevende Nederlandse financiële instellingen.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist.

Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Erem geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column.



Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links