Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biljet van 1 miljoen

De payroll-cijfers die vrijdag werden gepubliceerd waren prachtig. Een bescheiden daling van het aantal banen met slechts 11.000. Dat is lange tijd niet vertoond. Toegegeven, er moeten 200.000 banen worden gecreëerd om de werkeloosheid te laten dalen.

En we moeten ook wel met beide benen op de grond blijven staan. Deze cijfers fluctueren immers met een paar honderdduizend per maand. Een laatste aantekening is dat er nog steeds 5 miljoen banen minder zijn dan een jaar geleden.

Dat brengt ons natuurlijk wel naar het volgende probleem. Stel dat het allemaal verder verbetert, hoe en wanneer gaat de Federal Reserve dan weer verkrappen? Hoe beter de banenmarkt, hoe dichter we bij de monetaire verkrapping komen. De beruchte exit-strategie.

Het is overigens opvallend hoe deze payrolls en de bewegingen met de koersen gelijk lopen. Alleen in 1987 en in 1994 zijn er duidelijke verschillen te zien. In beide gevallen ging de lange rente omhoog.

Monetaire cyclus
Dat brengt ons bij het moeilijke stuk van de monetaire cyclus. Het verlagen van de rente en opkopen van obligaties (quantitative easing) is natuurlijk het leukste stuk van het proces. Iedereen is blij en er is weinig kritiek. In het tweede gedeelte moet de rente uiteindelijk weer omhoog. Dat is heel wat minder leuk.

Er zullen veel klachten komen dat het prille economische herstel om zeep wordt geholpen. In 1937 riep de toenmalige voorzitter van de Fed dat na drie jaar van economische groei van meer dan 10% de monetaire teugels wel weer een keer aangetrokken mochten worden.

Bovendien waren de statistieken in de moderne tijd zo accuraat, dat ze ieder moment konden ingrijpen. Dat bleek dus een misrekening waar Bernanke gelukkig onderzoek naar heeft gedaan. Want als ze niet op tijd de rem trappen dan krijg je hyperinflatie. Tja, en wat er dan gebeurt. Dan krijgen de doemdenkers gelijk.

Straks komen er briefjes van 1 miljoen Amerikaanse dollars. Marc Faber gaat daarvan uit. Veel van zijn uitspraken zijn uitgekomen. Ik hoop deze niet. En zo kan zo’n fijn banencijfer toch weer negatief uitgelegd worden.

Miljonair worden?
Mocht u overigens nog een leuk kerstcadeautje willen, de twee oudste Van Zeijltjes zijn aangespoord door hun vader om het ondernemen uit te testen. U kunt bij ookaltijdalmiljonairwillenworden@hotmail.com een ingelijst bankbiljet van 10 miljard Zimbabwaanse dollar kopen voor 12,50 euro (voor die prijs worden ze ook naar u toe verzonden).

De kleine Van Zeijltjes proberen zo hun zakgeld te verhogen. En u kunt eindelijk miljonair worden. Alvast een woord van waarschuwing. De voorraad is beperkt, wees niet teleurgesteld als ze op zijn.




Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 december 2009 11:05
    Ach Corne is wereldkampioen theorie verkondigen en volgens mij de praktijk vooral stevig mijden. Heb de man nu een paar maanden gevolgd. Hij is erg goed in het weer van de laatste 10 jaar 'voorspellen'. Vooral denkend in grafiekjes. Zijn kale hoofd, snorretje en nette pakje dragen bij aan zijn persoonlijke merkbeleving - imago, maar helaas ontbeert het volledig aan effectieve richtinggevende inhoud. Voor dat laatste koop je echter iets...
  2. [verwijderd] 8 december 2009 11:43

    Corne: ¨Dat bleek dus een misrekening waar Bernanke gelukkig onderzoek naar heeft gedaan.¨

    Alsjeblieft....... dat is het enige waar Bubblenanke zich nog steeds op voor staat: dat hij een proefschrift geschreven heeft over de jaren ´30. Hij heeft daar weliswaar onderzoek naar gedaan, maar hij heeft er helaas weinig van geleerd. Zijn economisch model klopt niet!
    Kijk eens naar:

    www.youtube.com/watch?v=HQ79Pt2GNJo&h...

    Plus, uit de gepubliceerde verslagen van de FOMC blijkt dat Bubblenanke 1 van de grote voorstanders was easy money (n.b. 36 maanden lang! tussen de Nasdaq bubble en de huizenbubble) (hij was toen al wel lid, maar nog geen voorzitter).

    Lees ook eens de aanklacht tegen de illegale praktijken van deze man, geschreven door iemand die wel de 8000 banken van de VS in de gaten houdt (en google eens op de naam van de auteur: Chris Whalen)
    us1.institutionalriskanalytics.com/pu...

    Corne: ¨Het verlagen van de rente en opkopen van obligaties (quantitative easing) is natuurlijk het leukste stuk van het proces. Iedereen is blij en er is weinig kritiek.¨

    Pardon?! Waar was je het afgelopen jaar? Er was meteen al een heleboel kritiek! Het probleem is niet zozeer het homeopatische: het probleem van te lang te lage rente proberen te verhelpen met te lang te lage rente.

    HET probleem is dat Bubblenanke (EN BoE en ECB en BoJ) qualitative easing heeft toegepast: elektronisch geld gedrukt en dat verruild voor ´Mortgage Backed Securities´ ($ 1200 miljard!!!) en andere twijfelachtige ´papieren´.
    Er is geen exit strategie, want er is geen exit: wie wil die hypothekenpakketten nog voor de oorspronkelijke prijs van de FED et al. terugkopen??
  3. forum rang 7 handyman6 8 december 2009 11:53
    Zolang de wereld en mn. China/Japan nog graag die "waardeloze" dollars wil hebben ,komen er geen 1.000.000 biljetten;de USA is de Weimarrepubliek niet:kracht van een munt is het geloof aan de reeele eco van een land;gelooft men de USA,gelooft men de$$$:vraag en aanbod;dus:is de vraag groot ,verhoogt men het aanbod..het stikt van de $$$ intussen.
  4. [verwijderd] 8 december 2009 11:53
    De bestelling die ik er vanochtend uit heb gedaan:

    Goedemorgen,

    Ik heb begrepen dat jullie zimbabwaanse Dollars verkopen…
    Of jullie vader maakt een grap, of jullie mogen er eentje leveren aan mij.

    Jullie mogen hem opsturen naar:
    **********

    Hartelijke groeten,

    *****

    Ps. Zeg maar tegen jullie vader dat hij een boef is omdat hij 'gratis reclame' maakt.
    Ps2. Hoe oud zijn jullie eigenlijk? Toch geen 28 en 31 hoop ik?
  5. [verwijderd] 8 december 2009 17:02
    Corne: ¨Straks komen er briefjes van 1 miljoen Amerikaanse dollars¨

    of briefjes van 1 miljoen euro ...

    ¨The real threat is if Brussels comes to the Greeks' aid. "Then the currency union will turn into an inflation union." ¨

    www.spiegel.de/international/business/0,1518,665679,00.html

    N.B. het ook in dat artikel weer genoemde argument dat 1 van de euro-landen niet kan ´defaulten´ op zijn schuld, zonder de hele euro onderuit te halen is onzin.
    Momenteel zijn bv. in de VS o.a. de staten Califonie, New York en New Jersey bijna platzak. Een default van die staten betekent ook niet dat de federale overheid te hulp zal snellen (is onder president Ford met New York ook niet gebeurd).

    Maar, de EU kennende, zal het Griekenland wel te hulp snellen (dat land voldoet al VELE jaren niet aan de EU-regels van max. 3% en max. 60%).
    En daarna Ierland, Portugal, Spanje en Italie.....
  6. [verwijderd] 9 december 2009 11:04
    Het voordeel van mensen zoals M. Faber die gelijk hadden maar niet kregen en nu gelijk krijgen maar waarschijnlijk niet hebben, is dat men contrair kan gaan denken. Zij die denken aan inflatie gaan ervan uit dat wat bedacht is aan economische wetten - zo lang men leeft - geldig is en dat is gewoon geen natuurwet maar een bedenksel. Het lijkt me dat het ingepompte geld gewoon niks is en was gewoon om mensen het idee te geven dat het iets is met intrinsieke waarde en misschien reageert men daarop alsof het iets is en dan krijgen we een economische groei. Hoopt men, verwacht men, gelooft men. Intussen gaan bepaalde banken door met geld verzamlen wat dank zij het ingepompte geld tot op heden redelijk lukt, zo te lezen op beleggingssites.

  7. [verwijderd] 9 december 2009 12:16
    korbe: "Het lijkt me dat het ingepompte geld gewoon niks is .."

    Dat geld is inderdaad niks, maar helaas kunnen we het niet radiotief merken. Wanneer dat geld dus straks bij de centrale banken los komt, is het niet meer te onderscheiden van bv. jouw spaargeld.

    Aangezien er niet meer 'assets' of verdiencapaciteit tegenoverstaan, betekent dat uiteindelijk een daling van de koopkracht van jouw dollar- en/of eurospaarrekening etc.

    Zoals ik hieronder al schreef: er is geen exitstrategie, want er is geen exit: banken gaan het nieuwe geld echt niet omruilen voor de troep (QUALITATIVE EASING) die ze bij de centrale banken naar binnengeschoven hebben.

    Dit alles is helaas niet niks.
  8. [verwijderd] 9 december 2009 14:54
    Ik ben het met korbe 007 eens: "economische wetten" zijn eigenlijk het resultaat geworden van de acties van verschillende spelers : banken, speculanten, overheden etc etc die assets of valuta's inflateren of deflateren in hun eigen belang. Omdat daar geen reele waarde meer tegenover staat kunnen wij er niet op inspelen en we kunnen alleen hopen dat we door stom toeval aan de kant van de winnende partij staan
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links